Startsida / Inlägg

Var är de 3 000 nya poliserna, polisen?

av Josefin Sköld

Efter valet 2006 blev poliserna snabbt fler. Alliansens mål om 20 000 poliser i Sverige nåddes under sommaren 2010.

Totalt arbetar i dag drygt 3000 fler poliser i Sverige, jämfört med 2006. Något som inte tycks ha gett effekt i statistiken. Antalet uppklarade brott ligger på en nästintill konstant nivå, och antalet uppklarade brott per person har till och med sjunkit. Läs mer om det i min kollega Joachim Kerpners blogginlägg för ett par veckor sedan.

Från politiskt håll talades det dock om ökad trygghet, fler uppklarade brott och framför allt: fler synliga poliser ute bland allmänheten.

Men så har det inte blivit, menar flera poliser vi varit i kontakt med. Färre och färre polisen rör sig i dag ute bland allmänheten. Att bemanningen ligger på miniminivå är mer regel än undantag.

Så här skriver en av poliserna i mejl till redaktionen:

”När jag började som polis 2008 rullade det ut ca 5-6 polisbilar, 10-15 poliser varje pass. Idag är vår minimibemanning 6 poliser som jobbar med utryckning. Dessa 6 poliser ska kunna ta akuta jobb i Västerås, Hallstahammar, Surahammar, Ramnäs, Kolbäck, Dingtuna, Kvicksund, Irsta och Skultuna. Dessa 6 poliser ska alltså trygga en enorm skara invånare men samtidigt köra längre transporter åt socialtjänst, psykvård mm. mm. Vi ska även upprätthålla en viss statistik gällande böter, utandningsprov med mera.”

Vi har bestämt oss för att ta reda på vad som har hände med de 3 000 extra poliserna.

Jag vände mig tidigare till Rikspolisstyrelsen. Men pressansvariga Carolina Ekéus kunde bara ge oss en förteckning över hur aspiranterna fördelats över landet. I ett mejl förklarar hon varför de inte har någon mer komplett redovisning av de nya poliserna, vilka tjänster de har i dag, och var i landet de finns.

”Aspirantutbildningen är en sex månaders avlönad praktik på polismyndighet efter fyra terminer på skolan. Sedan står det var och en fritt att söka tjänst som polisassistent var som helst i landet”, skriver hon.

Nu har vi skickat mejl till landets 19 polismästare och hoppas att vi får svar på våra frågor före onsdag den 4 april. Så här ser det ut: