Startsida / Inlägg

Polisens utredare: Vi hetsas att lägga ner

av Martin Ekelund

I torsdags skrev vi om hur polisen trollar bort sina högar med outredda ärenden. Allt tyder på att polisanmälningar avskrivs mer lättvindigt. Trots att det finns spaningsuppslag inleds aldrig någon förundersökning.

En av de som drabbats är Christer. För honom fick det ödesdigra konsekvenser att polisen la ner hans anmälan. Trots mejl, sms och namngivna misstänkta gärningsmän hörde polisen inte ens de utpekade personerna. Nu tvingas han leva gömd, gå på tunga mediciner och brottas med självmordstankar.

Utredaren Tomas Bergström, på Örebropolisen, berättade hur det fungerade på hans enhet.

– Vi hade två utredningsledare tidigare som hade väldigt ”skarpa pennor”. De la ner ärenden mycket lättvindigt. Trots att de inte hade grund för att lägga ner dem så gjorde de det ändå eftersom det var så få som överklagade. Som utredare är det så klart väldigt skönt. Högarna med balanser minskar och man kan ägna sig åt färska ärenden och uppklarningen ökar lite. Men det är ju inte rättssäkert, säger han .

Efter inläggen är det flera utredare och även förundersökningsledare som hört av sig och bekräftar bilden. De känner sig hetsade att avskriva ärenden eller skicka dem vidare till åklagare utan att ha utrett dem tillräckligt. Allt för att hålla statistiken i schack.

Här är några av dem som har hört av sig:

– Jag satt som förundersökningsledare på en avdelning i Stockholm under fem år och jag kan bara hålla med om detta med nedläggning av ärendena. Minst 75 procent av min tid gick åt för att finna avskrivningar och även i de fall det fanns uppslag lades dessa ned för att minska ärendebalanserna. En frustration fanns när jag varje månad gick igenom gamla ärenden som inte fick passera två år och dessa avskrevs kontinuerligt.

Gunnar, förundersökningsledare i Stockholm

 

– Pinnjakten har tagit överhanden över allt sunt förnuft. Jag blev polis för att jag ville hjälpa människor som behövde hjälp. Jag var passionerad och lojal och kände att jag gjorde skillnad. Idag handlar jobbet om allt det ni skriver om: pinnjakt, cheferna letar anledningar till att lägga ner ärenden utan att luska, cheferna lyssnar inte på personalen  (jag håller med Holgersson: många chefer måste bort), datasystem som är totalt pinsamma, panikåtgärder där man tar en lapp från ett håll och lagar ett annat med och ett himla tjat om värdegrunder och att det måste bli mer akademisk utbildning men inte ett ord om att rensa ur dåliga chefer och ta fram det sunda förnuftet som måste finnas i det här yrket!

Utredare sedan 17 år i Stockholm

 

– Att utredningar läggs ner beror på att åklagarna är så hårt pressade. Det skriver av fler ärenden. Och det har blivit en kedjereaktion. Polisen har också blivit tuffare. Och de som är utredningsledare har fått sina tjänster utan att de har erfarenhet av utredningar. Det är för dålig kvalitet på polisens förundersökningsledare helt enkelt. De skickar i väg ärenden till åklagare som är undermåliga, bara för att få pinnar i statistiken. Tror du att det leder till åtal? Nej!

Utredare i Östergötland