Startsida / Inlägg

Kalmarpolis: Synligheten har minskat betydligt

av Josefin Sköld

Regeringens direktiv var tydligt: fler poliser i yttre tjänst.
Men det är inget som märks ute i polisdistrikten.
Tvärtom, enligt de många poliser som hört av sig efter förra veckans granskning.

När vi granskade bemanningen och antalet uttryckningar hos ordningspolisen i Linköping i förra veckan visade den sig vara farligt underbemannad.

Sedan dess har ett  20-tal poliser runt om i landet har hört av sig och berättat om läget i sina distrikt. Bilden påminner i många fall om läget i Linköping:
”Kalmar län har i princip minskat antalet poliser. Ser man femton år tillbaka är vi betydligt färre nu. Gällande synligheten har den minskat betydligt, det är bara ett fåtal som jobbar ute, det är konstant minibemanning på utryckningsavdelningen. Det finns betydligt färre hundförare och närpoliser ute.”

Så här skriver en annan polis, verksam i Västra Götaland:
”Sedan jag började jobba har vi INTE blivit fler poliser i faktisk yttre tjänst utan snarare tvärt om. Arbetsbelastningen ökar hela tiden med resultatet att behovet ökar. Skall man där lägga till de försämringar som blivit i olika avtal blir man ju bitter.”

Ett återkommande tema i många mejl är att många unga nyutexaminerade poliser snabbt försvinner från yttre tjänst. Få poliser med flera års erfarenhet finns kvar i yttre tjänst. En annan polis, också verksam i Göteborgsområdet skriver:
”Personalen har så låg tjänsteålder i yttre tjänst så att det har varit tillfällen som kollegor berättat att dom nya inte vågat ingripa. Så fort poliserna är klara med sin aspirant så hamnar dom automatiskt inne bakom ett skrivbord där dom utreder brott. Utredningshögarna är så stora att nyexaminerade poliser alltså måste sätta sig inne och utreda. Detta resulterar i att det finns få poliser ute i yttre tjänst och flera tappar motivationen tidigt.”

Text: Fredrik Rundkvist, reporter

EFTERLYSNING! Hur ser det ut i ditt distrikt? Mejla oss!