Startsida / Inlägg

Analys: Rooneys framtid – mittfältare

av Kalle Karlsson

Kommer Wayne Rooney att fortsätta slåss om skytteligatiteln de kommande åren?
Jag tror inte det.
Hans framtid finns på mittfältet.

När Robin van Persie köptes till Manchester United var det flera läsare som mejlade och frågade om det kunde innebära ett positionsbyte för Wayne Rooney.
Manchester United har länge misslyckats med att hitta en världsklassmittfältare. Ifjol vikarierade Rooney i rollen i några matcher på hösten.
Han gjorde det bra. Inte fantastiskt, men ändå tillräckligt så lovande att man inte kan utesluta tanken. Framför allt i Champions League-matchen mot Otelul Galati där han fungerade i ett rakt 4-4-2-system.
Wayne Rooney klarar att hämta bollar långt ned i plan, klarar att spela på få tillslag, klarar att spela sig ur trängda lägen, klarar att värdera mellan långt och kort spel.
Rooney själv har berättat att han studerat Xavi för att klara just dessa moment.
Han har dessutom förmågan att flytta boll, på samma sätt som Moussa Dembélé utnyttjat sina anfallsegenskaper i sin roll som sittande mittfältare.
När Michael Carrick hittade formen framåt december – han brukar vara en slow starter – fick Rooney återvända till anfallet igen. När säsongen var över hade han slutat tvåa i skytteligan. Det var ett bevis på att han fortfarande kan göra mål, men jag har ändå känt att det finns flera saker som talar för att hans framtid finns på mittfältet. Det var därför jag hade med det som ”framtidsalternativet” när jag analyserade tänkbara startelvor med Robin van Persie.

Teorin fick ännu mer luft idag. Det största hindret för ett positionsskifte som jag sett har varit att Rooney själv inte skulle vilja. Men nu öppnar han istället för det. I sin nya självbiografi som återges av Daily Mirror, berättar han:
– Jag spelade litegrann där förra säsongen. Managern anser att jag kan göra ett jobb där. Med Tom Cleverley, Anderson, Michael Carrick och Darren Fletcher skadade, bad han mig hjälpa laget.
– Jag gillar när jag får vara i händelserna centrum som playmaker. Jag får mer boll, blir involverad och efter en match tänkte på att spela där permanent, men bara senare i karriären.
Varför inte bara fortsätta som anfallare och slåss om skytteligatitlar?
Jag är inte säker på att Rooney kommer att vara lika effektiv framöver.

Wayne Rooney har förändrats sedan han slog igenom i Everton för tio år sedan. Han var han en anfallare som byggde sitt spel på fart, djupledslöpningar och passion. Nu är han en smart playmaker som sällan utmanar.
Det är påtagligt hur sällan han utmanar försvarare i en mot en-situationer nuförtiden.
Rooney ger en antydan om att han själv känner att han tappat lite av kvickheten.
– Varför mittfältare? Som mittfältare behöver jag inte vara lika skarp. När jag känner att jag inte har snabbheten att springa ifrån försvarare kommer jag förmodligen kliva ned på mittfältet så jag kan fortsätta att påverka spelet.
Tio års Premier League-spel har satt sina spår.
– Fysiskt har jag tagit stryk genom åren av att bli överkörd av mittbackar i Transformer-size och att få smällar på musklerna av alla fall och tacklingar. När jag kliver upp på morgonen efter en match har jag svårt att gå första halvtimmen. Det smärtar lite. Så var det inte när jag var yngre. Jag minns efter träningar med Everton och United hur jag ville spela ännu mer. Fotbollen har haft stor påverkan på min kropp eftersom jag baserar mitt spel på speed, kraft och intensitet, skriver Rooney i självbiografin.
Genom karriären har han beskyllts för att vara överviktig. Han berättar om en försäsong då han återvände med något kilo för mycket.
– Jag drack några drinkar när jag var iväg. Då blev jag tjock. Jag är inte som Ryan Giggs som bara är ben och muskelmassa. Jag har lätt att gå upp i vikt. Det är inte så stort problem, jag vet att jag kan förändra det på en vecka eller två.
26-åringen (fyller 27 i oktober) bekräftar att han helst spelar striker.
– Innerst inne skulle jag vilja spela längst fram, för jag tror att jag fortfarande kan göra nytta där, men jag deppar inte över det.

Läs mer: Analys jag gjorde förra året om Rooney som mittfältare i min förra Eurosport-blogg.

***
Vad tror ni – kommer Wayne Rooney byta position i framtiden?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB