Startsida / Inlägg

Dokument: Superfyndet kan skriva historia

av Kalle Karlsson

Han slog igenom sent och hann studera på universitet innan fotbollskarriären tog fart.
Han växte upp med Santi Cazorla i Real Oviedo.
Han har tagit Premier League med storm.
Det är hög tid att vi tittar närmare på Miguel Pérez Cuesta, mer känd som Michu.
På lördag kan han bli historisk i Premier League.

För drygt en månad sedan var det mycket som var osäkert i Swansea.
Laget hade övertygat stort som nykomling under förra säsongen, men nu hade spelare som utgjorde stommen i klubben försvunnit.
* Gylfi Sigurdsson skrev på för Tottenham.
* Steven Caulker, ett annat lån, hade återvänt till Tottenham.
* Joe Allen hade värvats till Liverpool.
* Scott Sinclair ryktades intressera storklubbarna (han skrev senare på för Manchester City).
Dessa fyra spelare hade framträdande roller när ”Storbritanniens Barcelona” charmade hela fotbolls-England.
Som om inte det vore nog hade managern Brendan Rodgers lämnat skutan för Liverpool.
Klubben hade hämtat in förre storspelaren Michael Laudrup till tränarposten, en spännande rekrytering. Dansken spann vidare på det spanska spåret och värvade den La Liga- meriterade trion Chico, Jonathan de Guzmán och Michu. Bra lirare, absolut, men skulle de leverera direkt? Hur lång startsträcka behövdes?
Det fanns, helt enkelt, en del frågetecken.
Nu vet vi att många av dessa redan har rätats ut ordentligt. Efter tre omgångar ligger Swansea tvåa i tabellen. De har gjort tio mål – mest i ligan – och bara släppt in två.
– Förra säsongen dröjde det till januari innan första bortasegern kom så det är viktigt att visa att man kan vinna borta. Det ger självförtroende inför fortsättningen, säger Michael Laudrup.
Den stora snackisen är förstås mittfältaren som många kallar sommarens fynd.
Michu.

Det var många som blev förvånade när Swansea säkrade Michu i somras. Under våren hade det spekulerats i intresse från Liverpool och Manchester United. Spanjoren hade trots allt dunkat in hela 15 mål för Rayo Vallecano i La Liga.
Swansea köpte 26-åringen från ett ekonomiskt pressat Rayo för 2,5 miljoner euro.
22 miljoner kronor.
Kaffepengar.
– Jag såg dem på tv förra året. När budet kom blev jag väldigt glad. I Spanien vet alla vem Michael Laudrup är.
Det framstod redan då ut som fantastisk business och den som ville opponera skulle snart ha fler argument att ta ställning till.
I premiären borta mot Queens Park Rangers dröjde det bara åtta minuter innan Michu presenterat sig för sina nya fans. Han sköt säsongens första mål i Premier League, och om det var en tavla av Robert Green, var hans andra mål ren och skär fotbollskonst: En passning från vänster, ett skruvat direktskott i krysset.
Swansea vann matchen med 5–0 och fansen hade fått en ny kelgris.
– Att göra första målet efter åtta minuter i debuten var ett underbart ögonblick för mig. Jag vet att jag kan göra mål och förhoppningsvis kan jag göra flera, sa Michu efter matchen.
Redan efter premiären var sålde hans tröja bäst i klubbshoppen. 70 replicas med Michus namn under en dag låter kanske inte mycket om man jämför med Manchester United, men med Swansea-mått är det en försäljningsboom.

Var han en ”one hit wonder”, en spelare som dansade en debutmatch men sedan gick in i en torrperiod?
Nej, inte alls. Målsuccén fortsatte. I andra omgången tog Swansea emot West Ham hemma. Michu höll sig förstås framme och petade in en boll.
I tredje omgången, hemma mot Sunderland (2–2), nätade han igen – denna gången med pannan.
Han är den fjärde spelaren som lyckats göra mål i sina tre första Premier League-matcher. De övriga tre är Michael Ricketts, Adrian Mutu och Pavel Pogrebnyak.
På lördag, borta mot Aston Villa, kan han bli historisk som den enda som gjort mål i fyra raka matcher.
– Det har varit en drömstart, säger Michu. Laget har spelat mycket bra. Vi har gjort tio mål och bara släppt in två. Jag gillar verkligen att spela i det här laget – managern vill att vi ska spela fotboll – pass and move, pass and move. Jag tror alla uppskattar att se oss spela.
Michu har på en månad gjort sig ett namn i världens mest populära liga.
Det trodde han knappast när spelade i den spanska tredjeligan och hoppade på en fyraårig universitetsutbildning i Oviedo.

Sagan om Miguel Pérez Cuesta, Michu, är historien om en ”late bloomer”, en spelare som gått den långa vägen.
Som fem-sexåring började han spela fotboll i Oviedo. Han växte upp i en medelklassfamilj. Hans pappa var chef på ett elbolag, mamma var lärare. Äldre brodern Hernan spelade i ett av klubbens ungdomslag.
I Oviedo lirade Michu med en viss Santi Cazorla, idag stjärna i Arsenal och spanska landslaget.
– Den spanska marknaden är bra för utländska klubbar på grund av ekonomin där hemma. Santi kostade Arsenal 15-16 miljoner pund. Det är inte mycket för honom.
När Michu nådde a-laget var Oviedos storhetstid över.
– Jag minns att Stan Collymore spelade där en kort tid när vi spelade i La Liga. Men sedan fick vi ekonomiska problem.
2003 åkte Real Oviedo ned i tredjeligan. På grund av uteblivna spelarlöner flyttades man ned ytterligare ett steg, till fjärdeligan. Michu såg en framtid utanför fotbollen. Han skrev in sig på en universitetsutbildning i affärsadministration på universitetet i Oviedo.
– Jag läste första året på en fyraårig kurs och det gick bra. Jag kommer definitivt att återvända och göra klart den någon gång. Men jag valde att fokusera på fotbollen.
Han hade nämligen gjort framsteg på planen. Det ledde till en flytt till Celta Vigo 2007. Den forna storklubben hade åkt ned i Segunda, men Michu hade svårt att platsa.
– Jag var där i fyra år och jag tror att vi hade åtta tränare. Ingen trodde på mig. Jag spelade en match och sedan fick jag sitta vid sidan i tre. Som spelare måste man känna att tränaren tror på en.
Den tränaren dök upp.

José Ramón Sandoval hade fört Rayo Vallecano till La Liga. Han letade efter en kreativ mittfältare och identifierade en 25-åring rotationsspelare i Celta som den komponent han ville ha.
Och då kom genombrottet.
Michu gjorde 15 mål från sin offensiva mittfältsposition i La Liga förra säsongen. Ett imponerande facit i en nykomling.
Förmågan att komma bakifrån och avsluta har han tagit med sig till England. Hans andra mål mot QPR, det ”åh, så vackra”, var ett exempel på hur effektiv han är att komma i en ”andravåg”.
Michu skiljer sig dock från andra spanjorer som flyttat till England. Till skillnad från David Silva, Juan Mata och Santi Cazorla är han inte stöpt i det spanska miniformatet. Istället är han stor, gänglig och kraftfull. För Swansea är han en jätte bland dvärgar som Leon Britton, Nathan Dyer och Wayne Routledge.
– Den stora skillnaden för mig är att det verkar finnas med ytor i Premier League att löpa in i. I La Liga är det väldigt, väldigt taktiskt vilket innebär att du inte har den möjligheten.

Michus spel har gett eko i England. Glenn Hoddle kallar spanjoren för säsongens fynd. Michu toppade min lista över de jag tippar ska bli säsongens värvningar.
Lagkamraten Angel Rangel är inte förvånad.
– Det var ingen överraskning eftersom vi visste hur bra han var. Han är kapabel att göra många mål.
Det är landsmannen Rangel som har fått agera tolk den första tiden i England. Michu pratar inte engelska.
– Om två månader kommer jag att vara bra på att prata, jag lovar. Det kommer en lärare hem till mig tre kvällar i veckan i ett par, tre timmar för att lära mig. Jag är inte nöjd när jag inte klarar av något. Jag vill säga vad jag tycker, men det är svårt. Jag måste bli bättre.
Michu har talat genom sina insatser istället. Efter fyra mål på tre matcher har vi redan börjat känna igen målfirandet. Det finns en historia bakom den Luca Toni-inspirerade handen-vid-örat-gesten. Michu berättar:
– Den kommer från Spanien. När jag var i Celta Vigo i andraligan spelade vi mot Granada och jag missade en straff. Granada gick upp den säsongen och sedan flyttade jag till Rayo som då gått upp i högstaligan. På uppvärmningen inför vi skulle möta Granada hörde jag deras fans skrika: ”Hey, Michu, snälla lägg en straff idag”. Men matchen slutade 1–0 till oss och jag gjorde målet. När jag gjorde mål satte jag handen vid örat för att lyssna på Granadasupportrarna. De var tysta, berättar Michu.
– Nu spelar jag för Swansea men jag gillar ändå målgesten eftersom den påminner mig om min långa resa.

Michu har fungerat som ångestdämpande medicin för Swansea-fansen. Om de deppade i somras över förlusten av Gylfi Sigurdsson är denne bortglömd nu. Islänningen gjorde 7 mål på 18 matcher i Swansea under våren. Michu har alla chanser att överträffa de siffrorna.
– Jag tänker inte på jämförelser. Jag vet att Gylfi Sigurdsson var en stor spelare för Swansea. Jag är en annorlunda spelare, men jag hoppas att jag kan göra ännu fler mål än han gjorde förra säsongen. Jag gillar att ha press på mig, men det viktigaste är laget – jag är ingen självisk spelare som bara vill göra 20 mål, säger Michu.
Om han själv blivit en favorit bland fansen är kärleken ömsesidig. Michu, van med det skrala bortastödet i Spanien, berättar att han fick en chock på Loftus Road i premiären.
– Vi har inte pengar som andra klubbar, men vi har en full arena varje match och supportrarna är så passionerade. Det betyder så mycket. Vid bortamatchen mot QPR, när vi gick ut och det var över 2000 på bortasektionen… De är otroliga.
– När de ropar mitt namn blir jag stolt. Jag hoppas kunna ge dem mer anledning att skrika under säsongen.

Källor: Daily Mail, Sky Sports, South Wales Online, Wales online, Swanseas officiella hemsida.

FAKTA/Michu – säsong för säsong
(Säsong, klubb, matcher, mål)
2007/08 Celta Vigo…….. 14……. 1
2008/09 Celta Vigo……….26……1
2009/10 Celta Vigo………30……6
2010/11 Celta Vigo…….….31……6
2011/12 Rayo Vallecano…37…..15

DE HAR GJORT MÅL I SINA TRE FÖRSTA PL-MATCHER

Michael Ricketts, Bolton
2001
Anfallaren var med och sköt upp Bolton i PL. Han inledde med tre mål direkt och fram till februari hade han gjort 15 mål i ligan. Han togs ut i engelska landslaget och spelade 45 minuter. Sedan gjorde han inget mer mål under säsongen – och karriären gick sedan raskt utför.

Adrian Mutu, Chelsea
2003
Rumänen värvades till Chelsea när Roman Abramovitj precis köpt klubben. Han inledde fantastiskt och blev en publikfavorit, men tappade formen, testades positivt för kokain och sparkades från klubben.

Pavel Pogrebnyak, Fulham
2012
Lånades in från Stuttgart i våras och blev direkt en hit. Ryssen nätade i sina tre första matcher, men tappade sedan målformen och hamnade istället i Reading.