Startsida / Inlägg

Lista: Säsongens sämsta värvningar

av Kalle Karlsson

I tisdags fick ni listan över säsongens bästa värvningar.
Nu kommer den listan som minst lika många efterfrågar – den över säsongens sämsta värvningar.

Vad är en dålig värvning? För mig är det en värvning som gett dålig valuta för pengarna.
Det handlar alltså om att bedöma risktagandet kontra prestationen. Precis som när vi bedömer vilka värvningar som varit bra.
Kan en värvning som var gratis vara dålig? Ja, absolut.
José Bosingwa är ett bra exempel. Han värvades på free transfer men blev inte alls den högerbackslösning som QPR behövde. Alltså borde de ha satsat på någon annan.
Michael Owen gick gratis till Stoke och fick ett prestationsbaserat kontrakt. Men det betyder inte att han var helt gratis. Han hade förstås en grundlön (relativt hög för en spelare av den kvaliteten) och för det fick Stoke 0 starter, 8 inhopp och 1 ligamål. Den trupplatsen hade kunnat tas upp av en ung, lovande spelare istället.
Kan en spelare som presterat bra eller godkänt vara en dålig värvning? Ja.
Det beror ju på vad klubben har betalat.
Hade Manchester United betalat 650 miljoner kronor för Shinji Kagawa hade hans debutsäsong betraktats som en jätteflopp.

Så kontentan är: En dålig värvning är en spelare som inte gett sin arbetsgivare valuta för pengarna.

Listan jag gjorde inför säsongen (bokstavsordning):
Christian Benteke, Aston Villa
Samba Diakité, QPR
Olivier Giroud, Arsenal
Robert Green, QPR
Marko Marin, Chelsea
Michael Owen, Stoke
Hugo Rodallega, Fulham
Jay Rodriguez, Southampton
Jack Rodwell, Manchester City
Markus Rosenberg, West Bromwich

Här kan ni läsa motiveringarna.

Där kan vi konstatera att jag gissade monumentalt fel på Christian Benteke. Han var en av säsongens bästa värvningar.
Däremot var jag mer rätt ute när det gäller Samba Diakité, Robert Green, Marko Marin, Michael Owen, Hugo Rodallega, Jack Rodwell och Markus Rosenberg.

Nu har jag nämligen tittat i backspegeln, granskat och värderat och kommit fram till den här listan. De har inte rankats inbördes utan står uppradade i bokstavsordning.

Säsongens sämsta värvningar
(Obs! Bokstavsordning)

Emmanuel Adebayor, Tottenham
Från Manchester City, 5 miljoner pund
Togolesen kostade inte så mycket, men hans lönekuvert svider desto mer för Daniel Levy. Under stora delar av säsongen var han lat, ointresserad och odistinkt. Blixtrade till under slutomgångarna och visade vilken hög nivå han kan hålla – när han väl vill.

Joe Allen, Liverpool
Från Swansea, 15 miljoner pund
Jag trodde mycket på Allen och starten var lovande. Men han tappade snabbt formen, blev skadad och hittade sedan ingen väg tillbaka in i startelvan. 15 miljoner pund är mycket pengar, men mittfältaren är fortfarande ung (23 år) och utvecklingsbar

Fabio Borini, Liverpool
Från Roma, 10,5 miljoner pund
En tung förstasäsong på Anfield för den italienske anfallaren. Spelade från start i de fem första omgångarna utan att göra några avtryck. Stod över mot Norwich borta i slutet av september innan han skadade sig och var borta till januari. Borini hann inte visa mycket i vår innan han åkte på en ny skada som höll honom borta i två månader, men han fick iallafall öppna målkontot i storsegern mot Newcastle.

José Bosingwa, Queens Park Rangers
Från Chelsea, gratis
Han kostade visserligen inget i övergångssumma, men Bosingwa fick en hög lön och vi hade större förhoppningar om spelaren som startade i Champions League-finalen förra året. Orsakade en mängd baklängesmål och bråkade med tränaren Harry Redknapp.

Daniel Carrico, Reading
Från Sporting, 0,6 miljoner pund
Den defensive mittfältaren kostade inte mycket, men betänker man att han bara spelat 99 minuter på ett halvår så är det ändå en ansenlig summa. En chansning som inte gick hem.

Alou Diarra, West Ham
Från Marseille, 2 miljoner pund
Anslöt med ett rykte som en av franska ligans bästa defensiva mittfältare. Den förre detta franske landslagskaptenen gjorde bara en start i ligan för West Ham, klagade i media och lånades ut i januari till Rennes.

Danny Graham, Sunderland
Från Swansea, 5 miljoner pund
Danny Graham hämtades till Sunderland för att lätta bördan för Steven Fletcher. Det gick så där. Graham blev utbuad i debuten eftersom han sedan barnsben håller på rivalen Newcastle. Efter noll mål på elva starter (plus två inhopp) kan vi konstatera att flytten till Sunderland inte blev någon jättesuccé.

Javi Garcia, Manchester City
Från Benfica, 16 miljoner pund
Den hårdföre spanjoren kom värvades för att bli ankaret på mittfältet. Men Javi Garcia hittade aldrig rätt i City, spred passningar som en vattenspridare och nu letar klubben återigen efter ett långsiktigt alternativ bredvid Yaya Touré.

Maicon, Manchester City
Från Inter, 3 miljoner pund
Låg övergångssumma, men hög lön. Brassen blev iallafall ingen hit under debutsäsongen på Etihad Stadium. Skador har spelat in, men det anade man när City lade pengarna på en 31-åring som har sina bästa år bakom sig. Bara startat fyra matcher i ligan.

Modibo Maïga, West Ham
Från Sochaux, 5,5 miljoner pund
Anfallaren från Sochaux köptes för att bidra med mål. Det blev blott två fullträffar i ligan, den senaste den 1 december. Maïga startade två matcher i ligan och gjorde 15 inhopp.

Marko Marin, Chelsea
Från Werder Bremen, 7 miljoner pund
Den lille tyskens karriärkurva har pekat nedåt de senaste åren och det här året blev en bekräftelse på det. Har bara startat två matcher i ligan och gjort fyra inhopp.

Emmanuel Mayuka, Southampton
Från Young Boys, 3 miljoner pund
Det här var killen som var så bra för Zambia i Afrikanska mästerskapen att tidningen The Guardian hade med honom på listan över världens 100 bästa fotbollsspelare. Den listan kan förstås tas med en nypa salt, men Mayuka har haft svårt att ens få speltid i Southampton. En start och tio inhopp i Premier League har det blivit för den 22-årige anfallaren.

Ji-Sung Park, Queens Park Rangers
Från Manchester United, 2,5 miljoner pund
När sydkoreanen plötsligt skulle stå på egna ben och agera playmaker blev han brutalt avslöjad. Gjorde någon bra insats, men sammantaget var det en svag säsong från Park.

Pavel Pogrebnyak, Reading
Från Fulham, gratis
Den ryske anfallaren gjorde inledningsvis succé förra våren i Fulham. Det fick Readings ägare Anton Zingarevitj att satsa på Pogrebnyak som sin ”main man”. Han gick som bosman, men ska enligt uppgift ha fått en saftig sign-on-bonus. Det började lovande med mål och storspel i andra matchen borta mot Chelsea. Sedan gick det snabbt utför. Fem mål på 29 matcher, varav 26 från start.

Chris Samba, Queens Park Rangers
Från Anzji, 12 miljoner pund
Köpt i januarifönstret för att räddade det sjunkande skeppet QPR. Det lyckades inte. Visst gav han lite stadga åt ett uselt försvar, men investeringen, inklusive veckolönen på 1 miljon kronor, kostade mer än den smakade.

Scott Sinclair, Manchester City
Från Swansea, 7 miljoner pund
Minns ni Sportbladets sändning från deadline day i augusti? Där frågade vi oss vad Scott Sinclair tänkte när han skrev på för Manchester City. Vi visste, Roberto Mancini visste, han själv visste – alla visste – att han köpts för att ta Adam Johnsons plats på avbytarbänken.
_________________________________
Bubblare:
Samba Diakité, QPR
Robert Green, QPR
Adam Johnson, Sunderland
Hugo Rodallega, Fulham
Jack Rodwell, Manchester City
Markus Rosenberg, West Bromwich

***
Läs mer:
21 maj: ”Lista: Säsongens 15 bästa värvningar”.