Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 6 – Newcastle United

av Kalle Karlsson

Förra säsongen:
Premier League: 16.
Europa League: Kvartsfinal.
FA Cup: Tredje rundan.
League Cup: Tredje rundan.

Efter succén 2011/12 var det tänkt att Newcastle skulle bygga vidare och etablera sig i toppen.
Det blev inte så. Det blev en total missräkning och en återgång till en plats betydligt längre ned i hierarkin.
Kan laget ta sig tillbaka och utmana de stora klubbarna igen?

Det var så nära, men ändå så långt ifrån.
Säsongen 2011/12 fick Newcastle nästan alla bitar att falla på plats samtidigt. Det gav en femte plats i tabellen och hopp om en ljusnande framtid.
Men Newcastle kan fungera som exempel för hur svårt det är att etablera sig i toppen.
Såvida man inte har backning från en snuskigt rik ägare räcker det inte med att ta ”steg för steg”, säkra Europa League-spel och sedan spänna bågen än högre.
Europaäventyret förra säsongen försämrade snarare Newcastles chanser att lyckas.
Den tunna truppen var inte lämpad för att fajtas på flera fronter. Att laget tog sig till kvartsfinal och där pressade Benfica var överraskande, men det påverkade tveklöst resultaten i ligan.

Hela hösten var ett svart kapitel där Newcastle slogs runt nedflyttningstrecket.
I januari såldes Demba Ba, på grund av en utköpsklausul, vilket skapade nya problem för Alan Pardew.
Lösningen blev en fransk revolution där Newcastle i januari hämtade in ett gäng spelare från Ligue 1: Moussa Sissoko, Yoann Gouffran, Mathieu Debuchy, Mapou Yanga-Mbiwa, Massadio Haidara.
Starten blev lovande med seger borta mot Aston Villa den 19 januari. Den följdes upp av 3–2-segern hemma mot Chelsea där Moussa Sissoko blev matchvinnare.
Var en renässans på gång? Nja.

Newcastle gjorde bättre resultat under våren, men det blev ändå en kamp för att klara kontraktet, snarare än att blicka uppåt.
Efter den tunga säsongen fanns det röster som ville göra sig av med tränaren Alan Pardew, som bara ett år innan valt till ”årets manager”.
Men Pardew skrev ju på ett åttaårskontrakt förra hösten så det var inte aktuellt. Dessutom hade han förtroendekapital efter den lyckosamma säsongen dessförinnan.
Den här säsongen blir lite av en vägvisare. För Newcastle och för Alan Pardew.
Hör laget hemma i toppen eller var den gångna säsongen ett bättre mått på lagets egentliga kvalitet? Sanningen ligger förmodligen någonstans mittemellan.

Jag har svårt att se att Newcastle ska kunna hota om Champions League-platserna eller ens Europa League, men truppen är på tok för bra för att slåss i botten.
Där finns fortfarande målvakten Tim Krul, som hade en sämre säsong. I backlinjen finns Fabricio Coloccini kvar, trots allt. Där finns Yanga-Mbiwa som borde kunna etablera sig nu när han blivit varm i kläderna. Debuchy och Santon har högre kapacitet än de visat hittills.
På mittfältet finns massor att plocka ut av Cheick Tioté som gjorde ett uselt 2012/13. Yohan Cabaye var skadedrabbad, men inte heller lika vass som året innan.
Detsamma gäller för Hatem Ben Arfa. Moussa Sissoko tappade fart under våren, där finns också mer att få ut.
För att inte tala om Papiss Cissé. Efter det att han anslöt i januari förra året var han en av ligans hetaste strikers under våren. Förra säsongen var de ljusa stunderna sällsynta.
Newcastle borde rimligen ha många revanschsugna spelare.

Det mest akuta inför transferperioden var att få in en striker av hög klass som kunde fylla tomrummet efter Demba Ba.
Newcastles drag att rekrytera Joe Kinnear som sportchef var ett av sommarens märkligaste. Fansen, som fått tåla mycket under åren, var inte så imponerade. Under försäsongen hördes ramsor som ”Stand up if you hate Kinnear”.
Kinnear hade ingen lycka i början på det nya jobbet, men för en vecka sedan lyckades han i alla fall säkra Loïc Rémy från QPR på lån.
För Newcastle är det en oerhört viktig värvning. Dels för att sätta press på Papiss Cissé, dels för att laget behöver ett bättre alternativ än Shola Ameobi. Rémy kan dessutom spelas på kanten, vilket ger Pardew fler möjligheter.
Det har raljerats lite efter värvningen eftersom Newcastle, med Rémy, har inte mindre än tio fransmän i truppen. Utöver det finns (fransktalande) Cissé och Tioté. Upplagt för problem? Rimligtvis borde det vara mindre risk för det nu än i januari när de nya spelarna anlände. Pardew har beordrat spelarna att lära sig engelska.

Alan Pardew har förändrat träningsupplägget till den här säsongen. Efter att ha drabbats av många muskelskador anställdes Faye Downey som fitnesscoach. Hon har arbetat med rugbylandslaget och spelarna uppges vara mäkta nöjda med uppbyggnadsträningen. Pardew själv ska dessutom vara mer involverad på träningsplanen efter att ha delegerat det under fjolåret.
Sådana små detaljer kan göra skillnad.
Hur som helst bör Newcastle nå en bättre placering än förra säsongen.
Utmana topplagen?
Det tåget har tyvärr gått.

Tänkbar startelva:
Krul – Debuchy, Coloccini, Taylor, Santon – Tioté, Cabaye – Ben Arfa, Sissoko, Rémy – Cissé.

Transfers In: Olivier Kemen (Metz, Undisclosed), Loic Remy (QPR, Loan).
Out: James Perch (Wigan, £750,000), Danny Simpson (QPR, Free), Steve Harper (Hull City, Free), Shane Ferguson (Birmingham, loan)

Released: Yven Moyo.
Nyckelspelaren: Yohan Cabaye.
Håll ögonen på: Hatem Ben Arfa.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB