Startsida / Inlägg

Lista: Säsongens 15 bästa värvningar

av Kalle Karlsson

Transferfönstret har klappat igen och jag har blivit människa igen efter maratonsändningen i måndags.
Då är det dags att vi avverkar den obligatoriska listan.
Den över sommarens 15 bästa värvningar.

Jag har gjort såna här listor de fyra senaste åren. Oftast slutar det med att man prickar in runt hälften som succéköp, sedan går man helsnett på ett par som floppar rejält.
Det svåra är att väga pris mot kvalitet. Därför har jag aldrig med låneaffärer på sådana här listor. Dels för att det inte finns någon övergångssumma att jämföra med, dels för att de inte ger något bestående värde till klubben som lånat in spelarna.

Ett fel många gör som tycker till om listor som rankar värvningar är att de rankar spelarnas kvalitet istället för värvningen. En sån här lista väger självklart in vad spelaren kostat och om den köpande klubben hade ett behov av spelartypen.
Jag tar ingen hänsyn till framtida värde eftersom vi i så fall måste vänta flera år för att se hur rätt jag hade. Det här är en profetia om hur mycket valuta för pengarna som spelarna ger sin klubb den här säsongen.
Ergo: Guillermo Varela kan säkert vara en grym värvning på sikt för Manchester United, men det bryr vi oss inte om här.

Min ambition när jag gör såna här listor är att hitta doldisar, klubbar som gjort tänkbara fynd. Det var därför jag placerade Michu på förstaplatsen ifjol, framför tvåan Santi Cazorla som jag betecknade som en given succé (men nästan tio gånger dyrare).
I år har jag inte hittat så många potentiella fynd. Jag hade så gärna prickat in en bosman-värvning som Razvan Rat (till West Ham), Florian Marange (till Crystal Palace) eller Andrea Dossena (till Sunderland), men… nej, jag väljer säkrare kort den här gången.
Varför har inte klubbarna gjort lika många bosman-värvningar som tidigare? Förmodligen på grund av tv-avtalet som gett bottenklubbarna möjlighet att värva mer etablerade spelare för större pengar.

Kriterier:
* Jag bedömer endast vad spelaren kommer prestera den här säsongen – inte framtida potential.
* Endast permanenta köp, ej lån, bedöms.
* Det är inte en bedömning av vad spelarna presterat hittills i höst – listan är en gissning av vilka som presterar bäst sett till prislappen över hela säsongen. I maj gör vi, som alltid, bokslut och ser efter hur rätt/fel jag hade.

Säsongens 15 bästa värvningar

15) Jonjo Shelvey, Swansea, 5,9 miljoner euro
Mittfältare, 21 år
Från Liverpool
Kommentar:
Shelvey körde fast på Anfield, men hos Michael Laudrup har han fått förtroende. Kan spela både sittande mittfältare och i den offensiva rollen. Klubbytet blir lyftet som Shelvey behöver?

14) Jores Okore, Aston Villa, 4,7 miljoner euro
Försvarare, 20 år
Från Nordsjälland
Kommentar: Aston Villa behövde stärka försvaret och det har Paul Lambert gjort. Okore är en framtidsvärvning, men dansken har redan visat sin potential. Inhoppet mot Chelsea var imponerande och han ser ut att få platsen bredvid Ron Vlaar.

13) Scott Parker, Fulham, 4,5 miljoner euro
Mittfältare, 32 år
Från Tottenham
Kommentar: Fulhams svaghet senaste åren har varit centralt mittfält. Danny Murphy hade sin förtjänster, men vid sidan av honom har laget mest haft komplementsspelare. Scott Parkers kurva pekar nedåt, men jag tror ändå han blir nyttig för en klubb i mitten av tabellen/undre halvan.

12) Paulinho, Tottenham, 19 miljoner euro
Mittfältare, 24 år
Från Corinthians
Kommentar: Daniel Levy och hans stab gjorde ett gott arbete som lyckades knyta upp Paulinho när resten av världen njöt av hans insatser i Confederations Cup. Kraftfull och spelskicklig mittfältare som lär bidra både offensivt och defensivt.

11) Simon Mignolet, Liverpool, 10,6 miljoner euro
Målvakt, 25 år
Från Sunderland
Kommentar: Pepe Reina kurva hade börjat dala och Brendan Rodgers såg ett behov av att skifta målvakt. Han hittade Simon Mignolet och starten kunde knappast ha blivit bättre. Tre nollor på tre matcher. Belgaren har en ofantligt hög högstanivå. Utmaningen är att skära ned på misstagen som skedde lite för ofta under åren i Sunderland.

10) Erik Lamela, Tottenham, 30 miljoner euro
Yttermittfältare, 21 år
Från Roma
Kommentar: Det dröjde till 1 september innan Gareth Bale såldes, men Spurs har haft det på känn länge. De kunde knappast ha fått en mer spännande ersättare för €30m. Erik Lamela klarade omställningen till Serie A snabbt och har alla verktyg för att på sikt bli en världsstjärna.

9) Stevan Jovetic, Manchester City 26 miljoner euro
Offensiv mittfältare/anfallare, 23 år
Från Fiorentina
Kommentar: Länge var det här den häftigaste importen till Premier League i sommar. Jovetic är en spelare som snuddar vid begreppet världsklass. Mycket talar för att han når ditt förr eller senare. Något skadebenägen och skador känns som enda riskfaktorn. Kvaliteterna har Jovetic utan tvekan.

8> Willian, Chelsea, 38 miljoner euro
Yttermittfältare, 24 år
Från Anzji
Kommentar: José Mourinho snuvade Tottenham på brassen i en av sommarens mest dramatiska vändningar. Chelsea behövde inte direkt en offensiv mittfältare, men Willian är lite för bra för att misslyckas. Det som drar ned betyget är att han knappast fyllde ett tomrum. Hade inte Willian spelat hade Juan Mata gjort det. Går på ett ut?

7) Jesús Navas, Manchester City, 20 miljoner euro
Yttermittfältare, 27 år
Från Sevilla
Kommentar: Vad behövde City allra mest? Hade jag svarat på den frågan inför sommaren hade jag sagt ”en snabb ytter som håller kanten och slår inlägg”. Navas är exakt det. Därför är det här ett så klockrent köp. Spanjorens snabbhet och direkta spelstil kommer ge – har redan gett – laget nya dimensioner. Inlägg mot nickspecialister som Dzeko och Negredo lär bli ett vasst vapen.

6) Steven Caulker, Cardiff, 9,15 miljoner euro
Försvarare, 21 år
Från Tottenham
Kommentar: En av sommarens mest överraskande affärer. Runt 80 miljoner kronor är inte billigt, men känslan är att Cardiff gjorde ett bra drag som värvade en landslagsmeriterad 21-åring till den lagdel som kan avgöra ödet för en nykomling.

5) Tom Huddlestone, Hull City, 5,8 miljoner euro
Mittfältare, 26 år
Från Tottenham
Kommentar: Blev överflödig i Spurs, men nu får han komma till en klubb där han får spela en nyckelroll. Gjorde en urstark debut borta mot Manchester City där vi såg hur viktig han kan bli för Hull. Ger laget tid, kraft och ett tryggt passningsspel.

4) Nathan Redmond, Norwich, 2,3 miljoner euro
Yttermittfältare, 19 år
Från Birmingham
Kommentar: Det har varit mycket snack i Norwich om Ricky van Wolfswinkel och Leroy Fer, men den spelaren som ser intressantast ut är unge Nathan Redmond. Kvick, irrationell, företagsam. Värvad för småpengar – trots att han är engelsman – och ser ut som en blivande engelsk landslagsytter.

3) Kolo Touré, Liverpool, free transfer
Försvarare, 32 år
Från Manchester City
Kommentar: Touré fick inget nytt kontrakt i Manchester City och många ställde sig frågande till varför Liverpool värvade honom på free transfer. Efter en stark försäsong och några vassa insatser i början av ligan är tongångarna annorlunda. Kolo Touré framstår som pånyttfödd. Även om veteranen skulle hamna på bänken bakom Sakho och Agger var han ett fynd.

2) Samuel Eto’o, Chelsea, free transfer
Anfallare, 32 år
Från Anzji
Kommentar: Att Eto’o var gratis handlade förstås om speciella omständigheter med Anzjis plötsliga utförsäljning. Men Chelsea letade en striker och nu lyckades de få en klassanfallare på free transfer. Om José Mourinho är beredd att släppa i väg guldklimpen Romelu Lukaku på lån för veteranen Eto’o ska bli förstaval måste han tro på kamerunaren. Då har han gjort ett kap. Skjuter han Chelsea till titeln? I så fall spelar det ingen roll att Chelsea betalar Eto’o en saftig lön (som ändå är en bråkdel av vad spelaren hade i Dagestan).

1) Mesut Özil, Arsenal, 50 miljoner euro
Offensiv mittfältare, 24 år
Från Real Madrid
Kommentar: Mycket pengar? Jovars. Men tittar man på andra affärer som genomförts i Europa den här sommaren så är det bara att konstatera: Kvalitet kostar. Och Arsenal har fått en klasspelare av en dignitet som sällan ens går att köpa loss. ”Världens bästa nummer tio-spelare”, enligt José Mourinho. Mesut Özil är en drömvärvning som passar perfekt i Arsène Wengers fotbollsfilosofi. En offensiv mittfältare var inte vad Arsenal i första hand behövde, men köpet har inte bara gett fansen skäl att drömma om titlar. Det har framför allt skickat en signal om att Arsenal kan slåss om de stora stjärnorna och kan betala de feta lönerna. Det är enormt viktigt inför framtiden.

Fotnot: Transfersummor hämtade från transfermarkt.de.

***
Vilka spelare tycker du framstår som sommarens bästa värvningar sett till pris och kvalitet?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB