Startsida / Inlägg

England gjorde vad de behövde – inte mer

av Kalle Karlsson

Låst, tajt, långt ifrån något skönspel.
Men det blev en ack så viktig poäng. England fick med sig 0–0 från Ukraina har står med ena benet i VM i Brasilien.

Englands arbetsinsats liknade den svenska tidigare under kvällen borta i Kazakstan. ”Three Lions” gjorde vad som behövdes, inte mer. Insatsen hade sina skönhetsfläckar, men resultatet är det enda som betyder något såna här kvällar.
Matchinledningen var lovande. Ukraina, anfört av bollbegåvningarna Andrej Jarmolenko och Jevhen Konoplyanka, öppnade i högt tempo och skapade flera farligheter inledningsvis. Joe Hart var nära att orsaka en straff redan i första minuten när Roman Zozulya höll sig framme. Ett par crossbollar mot bortre ytan borde ha gett hemmaledning, men ukrainarna fick inte till avsluten.
Gästernas bästa chans hade Theo Walcott som sprang sig fri men blev upphakad i skottögonblicket.
När England fått ordning på positionsspelet blev tillställningen låst.
Roy Hodgson pratade på presskonferensen efteråt om ”good quality game”‚ men då måste han ha haft ögonbindel efter första 15 minuterna.
Hans gäng hade inget intresse av att skicka fram folk och bjuda på kontringslägen och när Rickie Lambert inte lyckades få fast bollarna blev det inte mycket till anfallsspel.
Englands mittfältstrio med Steven Gerrard, Frank Lampard och Jack Wilshere hade förvånansvärt svårt att odla ett passningsspel. Gerrard var klart godkänd, Lampard var anonym i sin 100:e landskamp medan Wilshere gjorde en slät figur. Det kan tyckas märkligt att Michael Carricks passningskvaliteter inte värdesätts högre i ett lag som har problem med possession.

Det blev istället en match där försvaret sattes på prov. Gary Cahill – bäste engelsman i mina ögon – och Phil Jagielka skötte sig bra med undantag för den inledande kvarten. Detsamma gäller Ashley Cole som höll bra koll på Jarmolenko.
Kyle Walker på den andra kanten hade det mer svettigt mot Konoplyanka.
Den ukrainska talangen satte Walker i en taxi redan i första halvlek och där blev Tottenham-spelaren sittande resten av matchen medan Konoplyanka demonstrerade sitt tekniska register. Hans insats lär ha höjt pulsen hos Liverpoolfansen då Brendan Rodgers var nära att värva honom i somras (erbjöd enligt uppgift €10m, men Dnipro ville ha €20m). Prislappen lär inte sjunka efter den här kvällen.

Ukraina var vasst på kanterna, men post Sjevtjenko saknas en striker av hög klass. De farligaste chanserna i andra halvlek skapades via fasta situationer. Konoplyanka sköt en frispark tätt utanför, Fedetskij nickade en hörna från nära håll mitt i famnen på Joe Hart.
Den brittiska pressen skriver att Englands insats var medioker och kräver bättring, men jag sparar sågen.
Att åka till Kiev och hämta hem tre poäng är ingen enkel uppgift för något lag. England behövde ett kryss för att ha avgörandet i egna händer. Den poängen tog man och det kan vara den som leder till Brasilien. Det här var en vunnen poäng snarare än två förlorade.
Till avgörandet i oktober, då England möter Montenegro och Polen på hemmaplan, kommer Hodgson ha tillgång till Wayne Rooney, Daniel Sturridge och Danny Welbeck. Det lär vässa offensiven.
Trots att spelet har sina skönhetsfläckar har England nu ett drömläge att säkra VM-biljetten.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB