Startsida / Inlägg

Genomgång: Tränarkarusellen

av Kalle Karlsson

Tränarkarusellen snurrar fortare än någonsin i Premier League.
Fram till nu har åtta managers lämnat sin post.
Vad har ersättarna förändrat? Och hur har de lyckats?

Paolo Di Canio, Sunderland
Fick sparken: 22 september.
Därför fick han gå: För det första på grund av de svaga resultaten, men droppen kom när Di Canio tappade omklädningsrummet. Italienarens sätt att såga spelare offentligt gjorde att truppen krävde att styrelsen avsatte tränaren.
Läs mer: Rätt beslut att sparka Di Canio, men…
Ersättare: Gustavo Poyet.
Ersättarens facit: Gustavo Poyets debut i Sunderland slutade med storförlust, 0–4, borta mot Swansea. Men då tog han över en trupp vars självförtroende var kört i botten. Poyet har gjort en del förändringar, inte minst styrt upp det centrala mittfältet där sydkoreanen Ki fått en nyckelroll. Ligacupfinalen är en fjäder i hatten. Nu har Poyet dessutom förstärkt laget i januari, bland annat med sin personlige favorit Liam Bridcutt. Med en Adam Johnson i storform har Sunderland chans att lyfta i vår.
Hur har laget presterat efter tränarbytet: Bättre.

Ian Holloway, Crystal Palace
Fick sparken: Avgick själv 23 oktober (”gemensamt beslut”, enligt klubben).
Därför avgick han: Efter en tung inledning i Premier League kände Holloway själv att han var oförmögen att vända trenden. Han menade att en ny röst behövdes i omklädningsrummet.
Ersättare: Tony Pulis.
Ersättarens facit: Efter en månad med Keith Millen som ”caretaker” tog Tony Pulis över som tränare 23 november. Den förre Stoke-managern har lyckats fantastiskt bra med att lyfta Palace från ett ”hopplöst” läge. Pulis har gått över på ett längre och rakare spel, vilket gynnat spelare som Marouane Chamakh och Cameron Jerome.
Läs mer: Inte ens Pulis kan rädda Crystal Palace.
Hur har laget presterat efter tränarbytet: Bättre.

Martin Jol, Fulham
Fick sparken: 1 december.
Därför fick han sparken: Svaga resultat och en känsla av att klubben var på väg åt fel håll under holländaren.
Ersättare: René Meulensteen.
Ersättarens facit: Svagt. René Meulensteen lyckades aldrig täta försvaret som läckte. 6–0-förlusten borta mot Hull i mellandagarna var en ”low point”. Sedan nyår har laget bara vunnit två matcher, även om senaste insatserna mot Manchester United (2-2) och Liverpool (2-3) varit ett steg framåt.
Hur har laget presterat efter tränarbytet: Likvärdigt.

Steve Clarke, West Bromwich
Fick sparken: 14 december.
Därför fick han sparken: West Bromwich gjorde en sensationell höst under Clarkes debutsäsong. Under våren tappade man formen och hösten gav ingen indikation på att trenden var på väg att vända, med undantag för den minnesvärda vinsten på Old Trafford i september. Sparkningen var dock något ”panikartad”, jag anser att Clarke borde fått mer tid.
Ersättare: Pepe Mel.
Ersättarens facit: Keith Downing ledde laget under en månad som caretaker. Pepe Mel tog över WBA den 9 januari och sedan dess har laget inte vunnit en enda match. Hans facit är tre förluster och tre oavgjorda, men kryssen mot Liverpool och Chelsea antyder att det finns kapacitet i laget.
Hur har laget presterat efter tränarbytet: Sämre.

André Villas-Boas, Tottenham
Fick sparken: 16 december.
Därför fick han sparken: Lyckades aldrig få till offensiven i Tottenham. Det i kombination med storförlusterna mot Manchester City (0-6) och Liverpool (0-5) gjorde att ordföranden Daniel Levy beslutade att en förändring var nödvändig.
Läs mer: Enough is enough for Levy.
Ersättare: Tim Sherwood.
Ersättarens facit: Det var många som var förvånade att jobbet gick till Sherwood, som tidigare varit andreman och tränat juniorlag i klubben. Engelsmannen gick över på ett rakare spel: 4-4-2 och Emmanuel Adebayor in i startelvan från frysboxen. Resultaten är riktigt imponerande med undantag för 1-5-smällen mot Manchester City. Tottenham har vunnit sju av tio matcher under Sherwood. Kommer den nya, enklare taktiken att hålla? Framtiden får utvisa.
Hur har laget presterat efter tränarbytet: Bättre.

Malky Mackay, Cardiff City
Fick sparken: 27 december.
Därför fick han sparken: Svaga resultat, enligt Vincent Tans krav, var en faktor. Men det som framkommit efteråt visar på att det till större del handlade om att Mackay och värvningsansvarige Ian Moody slösat med pengar. Framför allt köpet av Andreas Cornelius från FC Köpenhamn irriterade Vincent Tan. Dansken såldes tillbaka i januari med cirka 50 miljoner kronor i förlust.
Ersättare: Ole Gunnar Solskjaer.
Ersättarens facit: Norrmannen började med att vinna borta mot Newcastle i FA-cupen. Man har kunnat se antydningar till mer spel efter marken, men sedan kom spelarbytet Peter Odemwingie mot Kenwyne Jones och då kunde vi ana att Cardiff även i fortsättningen tänkte skicka en del långa bollar. Solskjaer har bara tagit en seger i ligan på sex matcher och i helgen blev det respass ur FA-cupen.
Hur har laget presterat efter tränarbytet: Likvärdigt.

Michael Laudrup, Swansea City
Fick sparken: 4 februari.
Därför fick han sparken: Spelarna klagade över undermåliga träningar utan intensitet och avsaknad av scouting av motståndare. Resultaten sedan Ligacuptriumfen förra året är dessutom svaga.
Läs mer: Därför sparkades Michael Laudrup.
Ersättare: Garry Monk.
Ersättarens facit: Garry Monk har fått tränarjobbet i Swansea tills vidare. Det är svårt att säga vad kan uträtta. Publikfavoriten gjorde sig känd för sitt krigarhjärta på planen, men Swanseas trupp består ju av spanskinfluerade tiki-taka-lirare. Kulturkrock? Det började iallafall bra med 3–0 i derbyt mot Cardiff.
Hur har laget presterat efter tränarbytet: För tidigt att säga.

René Meulensteen, Fulham
Fick sparken: 14 februari.
Därför fick han sparken: Svaga resultat och en ny klubbägare Shahid Khan som inte har överdrivet mycket tålamod.
Ersättare: Felix Magath.
Ersättarens facit: Har inte börjat än, men spelarna kan förbereda sig på att få bli vän med medicinbollarna.
Läs mer: Galningen Felix Magath.
Hur har laget presterat efter tränarbytet: Magaths debutmatch i Premier League spelas på lördag borta mot WBA.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB