Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 4 – West Bromwich

av Kalle Karlsson

Förra säsongen:
Premier League: 17.
FA-cupen: Tredje omgången.
Ligacupen: Tredje omgången.

Ny tränare, ny toppstriker och nya förhoppningar.
Nja, West Bromwich upplevde ett förlorat år och den här säsongen kan också bli kämpig.

West Bromwich gjorde succé under Steve Clarke hösten 2012. Sedan kom en rejäl svacka under våren och faktum är att fansen inte fått uppleva många höjdpunkter sedan dess.
Fjolårssäsongen blev turbulent. Steve Clarke sparkades sedan resultaten varit trevande och styrelsen inte sett några tecken på förbättringar. Keith Downing togs in som caretaker innan spanjoren Pepe Mel tog över. Den före detta Real Betis-tränaren ville införa ett högintensitetsspel med hög försvarslinje, vilket inte alls föll i god jord hos spelartruppen. Detta var ju ett lag som nått framgångar tack vare effektivt kontringsspel.
Anfallaren Shane Long såldes till Hull City i ett läge när WBA snarare hade behövt förstärka offensiven.
Kontraktet räddades till slut, med lite marginal, och nu är målet att inte bli inblandad i kriget runt strecket.
Är det möjligt?

Mycket handlar förstås om hur nye managern Alan Irvine lyckas nu när han ska stå på egna ben i världens mest populära liga. Irvine var tidigare assistent till David Moyes i Preston och Everton och även om dessa meriter inte väger särskilt tungt efter Moyes debacle i Manchester United har han åtminstone erfarenhet av Premier League, både som spelare och som coach.
Men valet av Irvine förvånade mig. Skotten har inte haft ett managerjobb sedan han fick sparken i Sheffield Wednesday 2011. Nu kastas han rakt in i Premier League. Det kan gå hur som helst. Hans filosofi – defensiv omställningsfotboll – lär dock passa bättre med det spelarmaterial som finns att tillgå.

WBA har storstädat i sommar. Vissa spelare har inte fått nya kontrakt, lån har inte förlängts (Goran Popov, Thievy Bifouma, Morgan Amalfitano, Matej Vydra). Nu har klubben istället köpt spelare permanent, vilket ger bättre långsiktighet.
Brown Ideye från Dynamo Kiev är den stora profilvärvningen. Anfallaren kostade 10 miljoner pund, dubbelt så mycket som det tidigare klubbrekordet. 25-åringen från Nigeria ska göra målen som saknats sedan Romelu Lukakus dagar.
Craig Gardner och Chris Baird känns som breddspelare medan Joleon Lescott kan bli en riktigt vass förstärkning. Mittbacken har inte fått förtroendet senaste två åren i City, men här väntas han bli försvarschef. Hans entré satte ett frågetecken kring Jonas Olssons status, men svensken ser ut att bli kvar. Alan Irvine har dessutom öppnat för att använda en fembackslinje och då behövs alternativ i mittförsvaret.

Trots värvningen av Ideye känns det tunt framåt. Victor Anichebe gör alltid ett par stormatcher mot toppmotstånd, men han har aldrig lyckats bibehålla formen över tid. Saido Berahino är intressant och kanske kan få sitt stora genombrott. I så fall kanske WBA kan blicka upp mot mitten. Annars gissar jag att även kommande säsong handlar om att undvika att hamna under nedflyttningsstrecket.

Tänkbar startelva:
Foster – Wisdom, Lescott, Olsson, Pocognoli – Mulumbu, Yacob – Dorrans, Sessègnon, Brunt – Ideye.

In: Brown Ideye (Dynamo Kiev, £10m), Sebastien Pocognoli (Hannover 96, £1.5m), Craig Gardner (Sunderland), Joleon Lescott (Manchester City), Chris Baird (Burnley), Andre Wisdom (Liverpool, Loan).
Out: George Thorne (Derby County, £2m), Billy Jones (Sunderland), Liam Ridgewell (Portland Timbers), Steven Reid (Burnley), Cameron Gayle (Shrewsbury Town), Donervon Daniels (Blackpool, Loan).
Released: Scott Allan, Zoltan Gera, Diego Lugano.
Nyckelspelare: Stéphane Sessègnon.
Håll ögonen på: Brown Ideye.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Olle Stefansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB