Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 6 – Hull City

av Kalle Karlsson

Förra säsongen:
Premier League: 16.
FA-cupen: Final.
Ligacupen: Fjärde omgången.

Turbulensen utanför planen störde inte Hull City förra säsongen.
Frågan är om Europa League är tyngre att bära än en diskussion om namnbyte.

Ni kanske minns vad som pågick i Hull City inför förra säsongen. När fansen svävade på moln efter den överraskande uppflyttningen när Steve Bruce brottades med att förstärka truppen – då hotade ägaren Assem Allam med att driva igenom planerna om att byta namn på klubben.
”Hull City” var inte tillräckligt sexigt i Allams öron. ”Hull Tigers” lät bättre (läs mer kommersiellt).
I en tid när alla runt klubben borde ha svävat i eufori fick man istället en uppslitande debatt om vad klubben borde stå för. Efter flera turer landade Premier League i att avslå begäran om namnbyte.

planen var fjolårssäsongen en enda lång framgångssaga för Steve Bruces gäng.
De sena värvningarna av Tom Huddlestone och Jake Livermore (lån) från Tottenham gav den stadga som laget behövde. Curtis Davies växte ut till en jätte i försvaret och när ägaren Allam sköt till 14 miljoner pund för köp av Shane Long och Nikica Jelavic i januari hade Steve Bruce fått ihop en solid startelva.
I sommar har han fyllt på med Robert Snodgrass från Norwich, ett vasst tillskott. Jake Livermore har lösts från Spurs. Tom Ince testade Premier League-spel i våras och kanske är redo för ett genombrott. Harry Maguire är en ung, intressant mittback från Sheffield United.
Det som talar för Hull är att man inte tappat någon bärande spelare. Matty Fryatt slutade etta i interna skytteligan, men var aldrig ordinarie. Robert Koren klarade inte steget till Premier League och Abdoulaye Fayé har blivit till åren. På pappret är Hull City snäppet vassare än förra säsongen.
Men det finns en riskfaktor som inte går att förbise.

Hulls finalplats i FA-cupen gav en biljett till Europa League. Om Hull City tar sig igenom kvalet kommer man att få brottas med dubbelspel och torsdagsmatcher, vilket ställer enorma krav på truppen.
Jag kan inte minnas någon Europa League-spelande klubb som lyckats överprestera i ligan senaste åren. Och vill man ha bevis på motsatsen – lag som underpresterar – kan man granska förra säsongen.
André Villas-Boas, Michael Laudrup och Owen Coyle ledde sina mannar ut i Europa. Senare under säsongen var dessa herrar sparkade.
Europa League har blivit en börda och för Hull City kan turneringen bli ovanligt kännbar.
Uefas regler innebär att minst fyra spelare måste vara egenfostrade. Eftersom Hull City inte har lyckats få fram en egenproducerad spelare som gjort över 20 matcher för klubben på 14 år ligger man inte i fas med regelverket.
Det betyder att Steve Bruce endast har 21 spelare som är tillgängliga för Europaspelet, istället för 25.

Steve Bruces fembackslinje var framgångsrik ifjol. Det återstår att se om den taktiken kan vara effektiv även den här säsongen. Eller har motståndarna lärt sig av VM-trenden och listat ut hur de ska hitta ytorna?
För Hull handlar det om att utveckla sin offensiv. Ingen spelare gjorde fler än fyra ligamål ifjol. Nu finns Shane Long och Nikica Jelavic med från start och det borgar för förbättring, men även spelare som Yannick Sagbo och Sone Aluko behöver bidra.
Robert Snodgrass bör kunna skjuta till med några fullträffar, inte minst tack vare sin fina frisparksfot.

Det så kallade ”andrasäsongssyndromet” är jag inte speciellt orolig för. För mig handlar Hull Citys öde om Europa League.
Klarar man att hantera det?
Steve Bruce är förstås medveten om detta och även om det vore häftigt att ta klubben ut i Europaspelet tror jag inte att han gråter om laget skulle snubbla i kvalet.

Tänkbar startelva:
McGregor – Davies, Bruce, Chester – Elmohamady, Livermore, Huddlestone, Snodgrass, Brady – Jelavic, Long.

In: Jake Livermore (Tottenham Hotspur, £8m), Robert Snodgrass (Norwich City, £7m), Andrew Robertson (Dundee United, £2.85m), Tom Ince (Blackpool, Compensation to be agreed), Karim Rossi (Stoke City).
Out: Matty Fryatt (Nottingham Forest), Paul McElroy (Sheffield Wednesday), Conor Henderson (Crawley Town), Cameron Stewart (Ipswich Town), Jack Barlow (Boston United), Robert Koren (Melbourne City), Mark Oxley (Hibernian, Loan), Conor Townsend (Dundee United, Loan), Joe Dudgeon (Barnsley, Loan).
Released: Abdoulaye Faye, Paul Dudgeon.
Nyckelspelare: Tom Huddlestone.
Håll ögonen på: Robert Snodgrass.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB