Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 7 – Everton

av Kalle Karlsson

Förra säsongen:
Premier League: 5.
FA-cupen: Kvartsfinal.
Ligacupen: Tredje omgången.

Sommarens häftigaste spelaraffär till ett Premier League-lag?
I mina ögon är det Evertons köp av Romelu Lukaku.

Det lukrativa tv-avtalet har gjort att fler klubbar i England har kunnat spendera stora pengar på spelarköp.
Men Evertons köp av Romelu Lukaku är något mer än en klubb som använder sina tv-pengar till att dubbla sitt eget transferrekord.
Det är en referenspunkt för en fotbollsklubb som i många år fått kämpa med små resurser.
Vi talar om en klubb som under nästan ett decennium, till och från, nosat på toppen. Men medan konkurrenterna i övre delen av tabellen kunnat punga ut miljontals pund har Everton istället fått se sina bästa spelare lämna klubben utan att kunna ersätta dem.
Arenasituationen (Goodison Park är för liten och omodern) och ägarsituationen (Bill Kenwright har velat sälja klubben i flera år) har begränsat Evertons möjligheter. Det tidigare transferrekordet var när klubben betalade 15 miljoner pund till Standard Liège för Marouane Fellaini.
Nu har man samlat och sparat och lagt allt på ett kort:
Romelu Lukaku för en totalsumma av 28 miljoner pund (sägs att fem av dessa miljoner är bonusrelaterade). Ord och inga visor.

Med köpet av Romelu Lukaku har managern Roberto Martínez spänt bågen på ett sätt som Everton inte har gjort under Premier League-eran. Den här värvningen signalerar att man vill konkurrera på riktigt. Roberto Martínez berättade i mars hur han resonerade.
– Pengarna har funnits tidigare, men då har man lagt 10 miljoner pund i ett fönster och 6 miljoner pund i ett annat. Jag föredrar att samla till sommaren. Att sälja spelare, slimma lönebudgeten och spara pengar från andra områden för att få ihop en stor pott, har varit vårt mål senaste 10 månaderna.
Personligen jublar jag högt över den här övergången. Alla som vill ha en oförutsägbar liga med fler klubbar som kan aspirera på en topplats måste känna samma sak.
Det var ju det här som var omöjligt för 15 år sedan när Arsenal och Manchester United prenumererade på ligatitlarna och samma klubbar år efter år hamnade i Champions League.
Nu känns det, faktiskt, som sju klubbar har rimliga chanser att drömma om en Champions League-biljett.
Everton är en av dessa.

Romelu Lukakus entré är fundamental för Roberto Martínez.
Den spanske tränaren lyckades ta 72 poäng förra säsongen trots att han lade om spelsättet och lirade mer efter marken. Men det hade varit svårt att genomföra utan Lukaku.
Everton har ju haft en stabil lagmaskin under flera år, men nu hade de dessutom en riktigt vass, naturlig striker.
Det är inte konstigt att Everton-fansen känner större optimism än på många år.

Nyheten om Romelu Lukaku är inte det enda glädjeämnet denna sommar. Ross Barkley har skrivit på ett nytt kontrakt. Séamus Coleman likaså. Idag, alldeles nyss, kom beskedet att John Stones skrivit på ett femårskontrakt. Roberto Martínez har fått spelarna att tro så hårt på projektet att de är beredda att ”committa”. Det är guld värt för en klubb. Och Martínez själv har signerat ett nytt femårsavtal för att understryka sin intention.
Känslan är att Martínez redan efter ett år har fått många bitar på plats. Muhamed Besic förstärker mittfältet där James McCarthy och Gareth Barry övertygade ifjol. John Stones var fantastisk under våren och kanske tar startplatsen bredvid Phil Jagielka.

Europa League-spel kommer förstås testa Evertons trupp hårdare denna säsong men om Roberto Martínez kan bredda med ett par spelare till – han har bekräftat att han jagar en ytter – finns förutsättningar för att klara det.
Bakom Romelu Lukaku finns Steven Naismith som exploderade formmässigt under våren och Arouna Koné som missade nästan hela förra säsongen på grund av skada.
Inte ens en skada på Leighton Baines blev någon katastrof förra året eftersom Bryan Oviedo vikarierade på ett förtjänstfullt sätt.
Everton har lagt ribban högt. Nu ska de visa att de kan överträffa förväntningarna igen.

Tänkbar startelva:
Howard – Coleman, Jagielka, Stones, Baines – Barry, McCarthy – Mirallas, Barkley, Pienaar – Lukaku.

In: Romelu Lukaku (Chelsea, £28m), Muhamed Besic (Ferencvaros, £4m), Gareth Barry (Manchester City, £1m), Brendon Galloway (MK Dons, Undisclosed).
Out: Magaye Gueye (Millwall), John Lundstram (Blackpool, Loan).
Released: Mason Springthorpe, Ibou Touray, Apostolos Vellios. Källa: Telegraph
Nyckelspelare: Romelu Lukaku.
Håll ögonen på: Ross Barkley.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB