Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 9 – Swansea

av Kalle Karlsson

Förra säsongen:
Premier League: 12.
Europa League: 16-delsfinal.
FA-cupen: Femte omgången.
Ligacupen: Tredje omgången.

Vid den här tiden ifjol lanserades Swansea som en utmanare till Europaplatserna.
Det blev ett turbulent år med bottenstrid.
Nu är förväntningarna nedtonade.

Swanseas senaste decennium är en av engelsk fotbolls häftigaste sannsagor. Historien om hur den lilla klubben, som var på väg ur ligasystemet i början av 2000-talet, bytte spelsätt och sedan spelade sig upp i Premier League, har berättats många gånger. Hur de charmade fotbolls-Europa med sin kortpassningsfotboll och sedan fick lyfta Ligacup-pokalen 2013.
Inför förra säsongen hade Swanseas ställning blivit så stark att de kunde värva Wilfried Bony, eftertraktad skyttekung från Holland för nästan 150 miljoner kronor.
Det fanns anledning att tro att de ta nästa steg och börja sikta uppåt.
Men fjolåret blev istället ett kaosartat år där tiden kom ikapp tränaren Michael Laudrup.

Det började redan på försäsongen bakom kulisserna där spelare var missnöjda med träningsupplägget. De avsaknade intensitet på träningarna.
Det fortsatte med svaga resultat i ligan där Swansea kämpade med att klara av dubbelspelet i Europa League. Det var redan från början en övermäktig uppgift med tanke på att skador medförde att man endast hade 14-15 etablerade a-lagsspelare.
Problemen fortsatte.
I januari bråkade Chico Flores med dåvarande lagkamraten Garry Monk och polis tillkallades. Två veckor senare fick Michael Laudrup sparken.
Garry Monk tog över som tränare och lyckades hålla klubben kvar i Premier League.

I sommar har Swansea gått ifrån det spanska spåret. Michu har lånats ut till Napoli, Pablo Hernández och Chico Flores har sålts. Alejandro Pozuelo fick inget nytt kontrakt. José Cañas är på väg bort.
Samtidigt har Jonathan De Guzman och Roland Lamah, återvänt till sina spanska klubbar efter utlåning, liksom Alvaro Vasquez.
Michael Laudrups spanska invasion är snart utraderad från Liberty Stadium.
Det behöver inte vara negativt. Min känsla var att Swansea körde fast ifjol, nådde taket av sitt projekt. Då måste man testa nya vägar.
Swansea har tappat två tunga namn, målvakten Michel Vorm och vänsterbacken Ben Davies skrev på för Tottenham. I övrigt handlar storstädningen om att göra sig av med reserver som Leroy Lita och David Ngog.
I gengäld har man fått in Gylfi Sigurdsson, som fick sitt genombrott i klubben. Islänningen är en bra ersättare till Michu. Jefferson Montero är en vass ytter som kan fylla luckan efter Hernández medan Batefemi Gomis, en klassisk centertank från Lyon, ger tyngd i anfallet. Gomis entré antyder att Swansea kommer att lägga om spelsättet och spela rakare. Lukasz Fabianski ansluter från Arsenal på free transfer och lär ta förstaposten mellan stolparna. Det ryktas om att Federico Fernández, mittback från Napoli,  ansluter inom kort. Det behövs eftersom försvaret ser tunt ut efter att Chico lämnade.

En spelare som jag tror kan göra skillnad för Swansea är mittfältaren Ki Sung-yeung. Sydkoreanen var utlånad till Sunderland och visade under Gus Poyet varför han kallats ”Asiens Steven Gerrard”. Han besitter ett fantastiskt passningsregister och ett fruktat distansskott. För Swanseas skull hoppas jag att de behåller Ki och satsar på honom istället för att casha in (ryktas om intresse från Aston Villa).
Frågetecknet på mittfältet är om Leon Britton håller som defensiv sköld. Jag älskar den lille engelsmannens spelstil, avgudar hans sätt att sy ihop passningstrianglar, men att han har brister defensivt är knappast någon hemlighet.
Där behöver Swansea en uppgradering.

Swansea genomgår en förändringsfas. De har tillräckligt bra trupp för att slippa kriga runt strecket, men knappast tillräckligt bra för att titta högre än en mittenplacering.
Garry Monks status bland fansen – som spelare var han en av publikfavoriterna – kan säkerligen få en sammansvetsande effekt på klubben efter det kaosartade fjolåret under Laudrup.
Swansea kommer framför allt gynnas av att man fullt ut kan koncetrera sig på ligaspelet utan Europa-spel.

Tänkbar startelva:
Fabianski – Rangel, Williams, Amat, Taylor – Sung-yeung, Shelvey – Dyer, Sigurdsson, Montero – Bony.

In: Jefferson Montero (Monarcas Morelia, £4m), Marvin Emnes (Middlesbrough, £1.5m), Stephen Kingsley (Falkirk, Undisclosed), Lukasz Fabianski (Arsenal), Bafétimbi Gomis (Lyon).

Out: Michel Vorm (Tottenham Hotspur, £4.5m), Gwion Edwards (Crawley Town, £700,000), Alejandro Pozuelo (Rayo Vallecano, Undisclosed), Thomas Atyeo (Aberystwyth Town), Daniel Alfei (Northampton Town, Loan), Michu (Napoli, Loan), Pablo Hernández (Al-Arabi), Chico Flores (Lekhwiya).
Released: Leroy Lita, Jernade Meade, David Ngog, Darnel Situ.
Nyckelspelare: Gylfi Sigurdsson.
Håll ögonen på: Ki Sung-yeung.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB