Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 15 – Tottenham

av Kalle Karlsson

Förra säsongen var en gigantisk framgång för Tottenham. Nu står klubben inför en ”vägskälssäsong”.

Hade någon vid den här tiden förra året sagt att Tottenham skulle hota om ligatiteln framme i april hade få trott det. Att ens påstå att Spurs skulle ta en topp fyra-placering var att sticka ut hakan.
Men det var precis vad om skedde.
Mauricio Pochettino byggde vidare på sitt unga material, fick in en guldklimp i Dele Alli, omskolade Eric Dier till en sittande mittfältare av klass och fick ytterbackarna Kyle Walker och Danny Rose att äntligen bidra med mer än de orsakade.
Resultatet var uppseendeväckande. Tottenham låg i toppen hela säsongen och det var först på upploppet som laget tappade fart och Leicester kunde sprinta iväg med titeln.
Det sista minnet från säsongen är den pinsamma 1–5-förlusten borta mot Newcastle. Även om det debaclet lämnade en bitter eftersmak var det en positivt säsong där Tottenham åter tagit sig till Champions League.

I sommar var risken att Mauricio Pochettinos gäng skulle brytas upp små. Harry Kane är en klubbsymbol och det är tveksamt om någon engelsk klubb klarar att köpa loss honom. Dele Alli var attraktiv på marknaden, men ännu inte etablerad och förmodligen tillräckligt klok för att förstå att han mår bäst av ett år till i Spurs.
Men nästa år om Tottenham inte säkrar fortsatt spel i Champions League? Då kan läget vara annorlunda. Då kan ett Real Madrid mycket väl ställa in siktet på Dele Alli och handplocka supertalangen.
Därför är det nu Spurs ska ta nästa steg som nyblivet topplag. Etablera sig som titelkandidat och slå vakt om sina juveler.

Det finns saker som talar för att Spurs ska upprepa eller till och med överträffa bedriften från ifjol.
För det första har Pochettino ligans yngsta lag. Tiden talar för hans spelare. Det finns fortfarande oförlöst potential hos Christian Eriksen, Erik Lamela, Eric Dier, Dele Alli och, för den delen, Harry Kane.
För det andra har Spurs åtgärdat två av områdena som behövde åtgärdas. Victor Wanyama har gett nödvändig bredd och backup på centrala mittfältet. Vincent Janssen har kommit in som anfallsvikarie och det bör lätta pressen på Harry Kane något.
För det tredje sätter jag stor tilltro till Mauricio Pochettino. ”Ligans bäste manager”, hävdade Alex Ferguson förra säsongen och det säger en del.

Det som talar emot Spurs är att Champions League-spelet kommer att testa truppen på ett annat sätt. Mauricio Pochettinos lag brukar av tradition dräneras på kraft i slutet av säsongen eftersom han praktiserar ett krävande presspel.
Dessutom fanns det exempel på att lag läste Tottenham mot slutet av förra säsongen, bland annat West Bromwich där managern Tony Pulis lät sina ytterbackar markeringsspel för att stänga Spurs centrerande yttrar (leta i bloggen arkiv så hittar ni en deltajerad analys).
Har Mauricio Pochettino fler idéer, fler angreppssätt? Jag tror det.
Men även om Spurs är hyperspännande på pappret skulle det förvåna mig om de tar titeln redan den här säsongen.
Att säkra fortsatt Champions League-spel känns som en rimlig målsättning.

Tänkbar startelva:
Lloris – Walker, Alderweireld, Vertonghen, Rose – Dier, Dembélé – Lamela, Alli, Eriksen – Kane.
Nyckelspelare: Harry Kane.
Håll ögonen på: Christian Eriksen.

Nyförvärv:
Vincent Janssen – AZ Alkmaar, £18.6m
Victor Wanyama – Southampton, £11m

Förluster:
Federico Fazio – Roma, Loan
Grant Ward – Ipswich, £0.7m
Christopher Paul – QPR, free
Filip Lesniak – Slovan Liberec, loan
Emmanuel Sonupe – released
Alex Pritchard – Norwich, £9m

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB