Svenska mässarrangörer lämnar Walk-over

av Peter Pettersson

I dag höll IT-distributören Exertis Captech mässa i Göteborg för femtonde året i rad. Det är en mässa endast för branschfolk. Utöver den finns IT-distributören Dustins mässa i Stockholm på våren.

Det är allt.

Några andra svenska IT-mässor finns inte sedan många år tillbaka. Svenska mässarrangörer har lämnat walk-over och försöker inte ens längre. Istället är det två IT-företag som på egen hand får se till att det blir något.

I Tyskland hålls varje år IFA i Berlin. Det är en mässa som kombinerar att rikta sig till branschfolket och som dessutom har öppet för ”allmänhetens åkning”. Intresset från Berlinborna är stort. Det myllrar av besökare. Som betalar för att få komma in.

Visst, Tyskland är ett land med större befolkning är Sverige. Men nog borde det gå att åtminstone arrangera en IT-mässa om året i Stockholm eller Göteborg?

En Iphone SE2 kan bli en storsäljare

av Peter Pettersson

De prishöjningar som följer efter lanseringarna av Iphone X och Iphone XS har säkert skrämt bort en del köpare. Den betydligt billigare Iphone XR som kom i fjol blev en oväntad försäljningsframgång för Apple. Något man följde upp i september genom att lansera Iphone 11 som är ännu mera lik de dyrare Pro-modellerna i årets uppsättning än vad XR var jämfört med XS-modellerna förra året.

Dessutom finns ju iPhone 8 fortfarande kvar i sortimentet till ett pris runt 5 500 kronor.

Nu ser det ut som det kan komma ytterligare en ny Iphone i början av nästa år. Iphone SE2. En telefon med samma formfaktor som Iphone 8, men med samma A13-processor som årets tre nya modeller har. Med ett förväntat pris i Sverige mellan 7 000 och 7 500 kronor.

Med ett sådant upplägg är det oklart om Iphone 8 blir kvar i sortimentet. Men det ger Apple en helt annan bredd och ett större prisspann för att kunna locka köpare som inte vill eller kan lägga över 12 000 kronor på en ny mobil.

Tele2 höjer priserna

av Peter Pettersson

Tele2 höjer priset på sitt fastprisabonnemang för mobilen. Det abonnemang som tidigare hette Unlimited som kostade 499 kronor i månaden för obegränsade samtal och obegränsad surf, byter namn till Obegränsad och priset höjs med 50 kronor i månaden till 549 kronor i månaden.

Detta kallar Tele2 ”Nytt och förbättrat abonnemang till en ny månadsavgift”. Och visst, om du tillhör dem som reser i världen flera gånger i månaden och som ringer utomlands massor, kan det väl vara en förbättring. Men för alla övriga kunder är det en prishöjning. Punkt slut.

Sedan det första Unlimitedabonnemanget kom för några år sedan har Tele2 smyghöjt priset rejält. När det introducerades fick man två SIM-kort utan extra kostnad. Och sedan kunde man beställa till ytterligare SIM-kort för 19 kronor månad per kort.

Det upphörde Tele2 med förra året och sedan dess har ett SIM-kort ingått. Varje ytterligare SIM-kort kostar nu 99 kronor per månad. En rejäl prishöjning.

Tre tar bara 49 kronor i månaden för extra SIM-kort. Telenor tar 69 kronor och Telia, som i vanlig ordning prisar bort sig så det stänker om det, tar 189 kronor per kort och månad.

Hos Tre, Telia och Telenor går det också att få ett e-SIM och koppla en Apple Watch till sitt abonnemang. Men det är en tjänst som Tele2, av någon outgrundlig anledning, fortfarande inte ids erbjuda sina kunder.

 

 

Framtidens hem finns redan

av Peter Pettersson

VINDINGE, DANMARK
I dag var det premiär för framtidens hem i Vindinge, mellan Köpenhamn och Roskilde.
En nybyggd modernt designad villa med all tänkbar ny teknik som står till buds i dag.
För första gången handlar det inte om en utställning från en leverantör, utan alla tillverkare som är intresserade kan vara med.

Torben Vognsen berättar om projektet för ett större mediauppbåd.

Projektet har hållit på i några år innan det blev verklighet. Det danska teknikmagasinet Inputs chefredaktör Torben Vognsen fick kontakt med hustillverkaren Eurodan-huse man började tillsammans diskutera idén att utrusta ett nybyggt hus utan att begränsa sig till en eller några leverantörer. Utan istället visa upp det senaste och bästa, oavsett vilket företag som är tillverkare.

Det märks när man ser listan över deltagande leverantörer. Samsung, Sonos, Audi, Clever, Husqvarna, Geberit, Hur, Netgear, Lego, Gardena och många fler är redan med.

I huset, som också ska användas för studiebesök, utvärderingar och kundmöten, ska det också gå att sova.

– Det kommer att vara möjligt att bo här någon eller några nätter för att få uppleva hur den senaste tekniken kan fungera i praktiken, säger Torben Vognsen.

En säng som upptäcker snarkare

Solceller på taket gör huset i det närmaste självförsörjande på el. Tvättmaskin och torktumlare kan ställas in att starta först när det finns tillräckligt med grön el. I badrummet känner toalettstolen av mänsklig närvaro och fäller upp locket. I sovrummet kan sängen med hjälp av en ljudlövervakare känna av att någon snarkar och då luta sängen lätt för att häva snarkningen.

Samsungs smarta kylskåp och hemmahub

I köket står Samsungs intelligenta kylskåp som också fungerar som familjens anslagstavla, bildskärm och håller koll på färskheten på de varor som lagts in och skannats.

Fotokromatiskt glas som på Boeings 787 Dreamliners kan göra lamellgardiner onödiga för dem som har råd

Ena altandörren har också en lösning för alla de stora glasfönster från golv till tak som är så populära i dag. Men som oftast leder till lamellgardiner på grund av insyn utifrån. Den dörren har ett fotokromatiskt glas à la glasögon. Men den är inte billig. Cirka 150 000 danska kronor per ruta…

Bättre att låta en sexåring inviga framtidens hem än en äldre politiker

Projektet är tänkt att drivas i åtminstone två år och nya produkter och leverantörer kommer att läggas till successivt.

 

 

Batteriet som gjorde digitala revolutionen möjlig

av Peter Pettersson

John B. Goodenough (97 år gammal), M. Stanley Whittingham och Akira Yoshino tilldelas årets Nobelpris i kemi. De är männen bakom upptäckterna som lett fram till dagens laddbara, portabla teknik som gjort det möjligt att utveckla mobiltelefoner, surfplattor, smarta klockor, digitala kameror, bärbara datorer, laddbara verktyg, robotdammsugare och robotgräsklippare, elcyklar och elbilar. Bland annat.

Även om de inte var de mest förhandstippade vinnarna kan man utan vidare stämma in i Kungliga Vetenskapsakademien motivering: […]”Sedan de första litiumjonbatterierna kom ut på marknaden 1991 har de förändrat vår tillvaro. De har lagt grunden för ett trådlöst och fossilfritt samhälle, och är till största nytta för mänskligheten.”

Kollektivtrafik till Apples kartor

av Peter Pettersson

Apples egen kartan, Kartor, springer lite i uppförsbacke i jämförelse med Google Maps. Men nu finns i alla fall kollektivtrafiken i Sverige inlagd även i Kartor.

En snabbtest visar att det ser ut att fungera som tänkt.

Samsung Galaxy Fold till Sverige i Oktober

av Peter Pettersson

Samsungs vikbara mobil Galaxy Fold börjar säljas i Sverige den 18 oktober. Den kommer att finnas  i färgerna Space Silver och Cosmos Black och priset hamnar på 23 000 kronor! Samsungs true wireless-hörlurar Galaxy Buds ingår i priset liksom, ett skal i aramidfiber och ett års försäkring genom Samsung Care+.

Samsung Galaxy Fold kommer att säljas via Elgiganten Barkarby och Kungsgatan i Stockholm, Telias butiker i Mall of Scandinavia och Kungsgatan i Stockholm,Kungsportsplatsen i Göteborg, Malmö City, online samt i Samsungs butik på Kungsgatan i Stockholm.

 

Stopp för Huaweis bakdörr till Android

av Peter Pettersson

Sedan den amerikanska handelsbojkotten mot kinesiska Huawei inleddes i våras har amerikanska företag, som Google, tvingats att säga upp sina avtal med Huawei.

Det har lett till att Huawei använder sig av Open Sourceversionen av Android som saknar Googles appar. Allt från appbutiken Google Play till Google Maps och webbläsaren Chrome.

Men med appen LZPlay har det gått att ladda ned Google appar styckvis från Google Play. Fast nu rapporterar nyhetsbyrån Bloombergs att den vägen inte fungerar längre.

Något som inte gör marknadsföringen av Mate 30 Pro enklare för Huawei i Europa. Globalt hävdar Huawei att man redan sålt en miljon exemplar av Mate 30 Pro. Men då handlar det till största delen om den kinesiska marknaden. Vad gäller lansering i Europa eller i Sverige finns inga planer ännu. Och min gissning är att utan en fungerade avtal med Google lär Mate 30 Pro inte komma ut här.

Microsoft kliver på Androidtåget – nästa år

av Peter Pettersson

I dag presenterade Microsoft en rad nyheter kring sin serie bärbara plattor i Surfaceserien. Den som väckte mest uppmärksamhet var Surface Duo. En vikbar mobilplatta som har två tunna 5,6-tumsskärmar som kan vecklas ut till en 8,3 tumsskärm. Och det mest uppseendeväckande är att den har Googles Android under skalet.

Men även om flera av dagens nyheter kommer att finnas tillgängliga redan till jul gäller inte det för Surface Duo. Den och den vikbara plattan Surface Neo kommer inte ut i handeln förrän till nästa jul.

 

Samsung Fold börjar säljas i USA på fredag

av Peter Pettersson

 

På fredag startar försäljningen av Samsungs problemdrabbade vikbara mobil Galaxy Fold i USA. Det får vi ta som ett tecken på att de tekniska problem med vikningen och skärmskyddet som dök upp när nordamerikanska testare fick testmobiler i våras är löst.

Det exemplar jag testade på IFA-mässan i Berlin verkade fungera utan problem.

Exakt när den kommer till Sverige är inte klart ännu.

Sida 1 av 313
 • Tjänstgörande redaktör: Oscar Schau
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB