Nya Iphone och Apple Watch på tisdag

av Peter Pettersson

Om en vecka håller Apple ett digitalt event som fått titeln California Streaming.
Oftast alluderar titeln på eventet till något som kommer att vara centralt i presentationerna, varför vi kan förvänta oss att det även kommer nyheter på streamingområdet

Men fokus lär bli på årets nya modeller av Iphone och Apple Watch. Den ska ha fått en större makeover med bland annat nya storlekar.

Eventet startar klockan 19 svensk tid.

Mera vikbart från Samsung

av Peter Pettersson

Samsung fortsätter med vikbara mobiler. I dag lanserades två nya modeller Galaxy Z Fold3 och Galaxy Z Flip3. De bygger vidare på tidigare lanserade modeller. Trots ett hittills ganska ljumt mottagande på marknaden räknar Samsung med att vikbara mobiler ska bli den nya innegrejen.

Tittar man bakåt så var det Samsung som var först med smarta mobiler med större format när man introducerade Note-serien i samband med IFA i Berlin 2011. Nu tio år senare är stora mobiler mainstream som alla tillverkare erbjuder.

Frågan är om Samsung lyckas med konststycket att än en gång vända mobilmarknaden i en ny riktning? Hittills ha säkert de höga priserna för vikbart varit en återhållande faktor. Och så mycket billigare blir inte de nya modellerna heller.

Galaxy Z Fold3 startar på 19 490 kronor när den släpps i butik 27 augusti. Galaxy Z Flip3, som är en enklare modell, startar på 11 490 kronor. Billigare än Apples Iphone 12 Pro, men dyrare än Iphone 12.

Dessutom visade Samsung i dag upp de nya hörlurarna Galaxy Buds2 som ska reducera bakgrundsljud med upp till 98 procent.

Samsung satsar också vidare på smarta klockor. Galaxy Watch4 och Galaxy Watch4 Classic kallas de nya modellerna som drivs med WearOS som är ett samarbete mellan Samsung och Google. Om den satsningen kan rubba Apples marknadsposition för smarta klockor blir intressant att se. Hittills har det inte gått.

 

Nu startar OS men svenska tittare blir blåsta på 4K

av Peter Pettersson

I dag startar de olympiska spelen i Tokyo på allvar. Spelen i Tokyo är det första stora sportevenemanget som produceras både i vanlig HD-tv och i 4K.

Det är något som många idrottsintresserade som under de senaste åren köpt en 4K-tv sett fram emot.

Men de svenska tittarna blir blåsta på den godbiten. Det är tv-bolaget Discovery som köpt rätten till spelen i Tokyo och i Sverige har man valt att endast sända från Japan med en upplösning på 1080p. Långt under den bildkvalitet man skulle få med 4K.

NBC som har huvudrättigheterna sänder i 4K och HDR med Dolby Atmos-ljud. Men det är  alltså inget svenska tittare får del av. Tråkigt.

Covid tvingar CE China ställa in

av Peter Pettersson

Även om en del av de stora teknik- och prylmässorna har dragit igång lite så kommer årets upplaga av CE China, som är en av de största mässorna i Asien, inte att bli av.

På grund av det ökande smittläget i Asien har arrangörerna, tyska IFA, valt att ställa in mässan som ha hållit 16-18 september i Guangzhou.

Redan den 19 maj beslutade IFA att inte genomföra årets upplaga av IFA Berlin som skulle ha gått i början av september.

Bästa översättaren för semestern

av Peter Pettersson

Nu när det är möjligt att ge sig ut och resa på ett annat sätt än tidigare under pandemin kan språkförbistring vara ett problem.

Visst, det går att använda Google translate. Men de översättningarna blir oftare heller än bra och påminner många gånger om Monty Pythons gamla sketch om den snuskiga ungerska parlören från 1970.

Om du vill kunna översätta mera korrekt är Vasco Translator det bästa jag sett hittills. Den klarar ett stort antal språk och de språk den inte kan tala kan den visa upp i textform på skärmen. Inte illa. Kolla själv:

 

Först från engelska till svenska

 

Beställa hotellrum på spanska

Beställa extra mycket ost på pizzan i Italien

 

Fjorton år sedan dag ett för Iphone

av Peter Pettersson
Första Iphonen fredagen 29 juni 2007.
Foto: Pontus Höök

Man får nästan nypa sig i armen. I går för 14 år sedan stod jag och den New York-baserade  fotografen Pontus Höök och köade i ett köpcenter i New Jersey för att få tag den första Iphonen som började säljas då. Klockan 18.00 EST.

Kön utanför Apples butik vid Central Park var så enorm att det inte var lönt att ens försöka där.

Men vi lyckades få tag i den sista med 8 GB minne som fanns kvar i den AT&T-butiken vi handlade i. AT&T hade exklusiv försäljningsrätt för Iphone förutom Apples egna butiker. Och den första Iphonen såldes inte i Europa.

Att Iphone skulle bli något stort hade jag på känn. Men så stort som det blivit i dag gick inte att förutse. Apple redovisar inte länge försäljningssiffror för Iphone separat. Men analysfirmornas beräkningar visar att någonstans runt 2,5 miljarder Iphones sålts så här långt.

Det fanns inte externa appar till den första Iphonen. Steve Jobs lanserade Appstore först den 10 juli 2008 med hela 500 olika appar.

Vi teknikjournalister skrev i flera år i början ofta om konkurrerande nya mobiler som vi kallade Iphonedödare. Tror inte någon gör det längre.

Huawei ger sig inte men det lär inte ändra något

av Peter Pettersson

I dag mötte kinesiska Huawei en ny motgång när Förvaltningsrätten avslog Huaweis överklagande av Post- och telestyrelsens beslut att stänga företaget ute från att leverera utrustning till det svenska 5G-nätet.

Kanske inte helt oväntat. Förvaltningsrätten påpekar att det är Försvarsstaben och SÄPO som är bäst skickade att bedömda hot mot Sverige. Och om de säger att Huawei är en säkerhetsrisk, så är det så.

Huawei tänker överklaga. Men det lär heller inte lösa problemet. Problemet är den kinesiska lagstiftning som kan tvinga företaget och dess kinesiska medarbetare att gå den kinesiska regimens ärenden.

Den lagstiftningen kan inte Huawei ändra på. Vill företaget komma ur knipan måste ägandet ändras och huvudkontoret flyttas från Kina. Det finns i dag inget som talar för att den ökade spänningen mellan Västvärlden och Kina kommer att avtal. Snarare tvärtom.

Ikea och Sonos lanserar spelande tavelram

av Peter Pettersson

I dag visade Ikea upp den senaste produkten i företagets Symfonisk-serie som utvecklats i samarbete med Sonos. En bildram med inbyggda högtalare från Sonos. Den kan hängas på väggen separat och spela streamad musik och den kan också ingå tillsammans med andra Symfonisk-högtalare i ett system eller som del i ett Sonos-system och styra med Sonos app.

Ikea har samarbetat med Sonos sedan 2017 och i augusti är det två år sedan man lanserade en lampa med högtalare och en bokhyllehögtalare i Symfonisk-serien. Båda med högtalarkomponenter från Sonos.

Symfonisk Tavelram kommer att gå att köpa på nätet från 15 juli för 1 795 kronor. De utbytbara fronterna med konstmotiv kommer att kosta mellan 200 och 400 kronor.

 

 

Apple distansanpassar IOS

av Peter Pettersson

När Apples utvecklarkonferens, WWDC, startade i dag visades en del funktioner i den kommande versionen av IOS som väntas släppas i slutet på september.

Den nya funktionen Shareplay kombinerar FaceTime med till exempel Apple Music, Disney+,, HBO Max, Paramount+, TikTok, och flera andra. Med den nya funktionen kan man se på video eller lyssna på musik tillsammans med sina vänner även på distans. Men det förutsätter att de använder en Iphone, Ipad eller Mac.

 

 

Google och Samsung går samman mot Apple

av Peter Pettersson

I ett försök att hämta in Apples försprång på marknaden för smarta klockor meddelades på Google utvecklarkonferens Google I/O i dag att Samsung och Google ska slå samman Tizen och Wear OS.

Ett operativsystem som utmanar Apple istället för två.

Låter ju vettigt. Men avståndet till Apple, som helt dominerar marknaden för smarta klockor, är stort.

Sida 1 av 328
 • Tjänstgörande redaktörer: Ellinor Brenning, Elin Wieslander och Jonna Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB