Har Samsung problem med skärmen på vikbara mobilen

av Peter Pettersson

Utländska media har börjat testa Samsungs vikbara modell Galaxy Fold som kommer i butik om några veckor.

Från flera testare har det kommit rapporter med problem med den utvikta skärmen. Hur allvarliga de är går inte att säga. Samsung menar att det kan ha att göra med att en del valt att ta bort den skyddsfilm som kommer som standard på den stora skärmen på Galaxy Fold.

Men vi får se hur det utvecklar sig.

I Sverige ska vi få testa först om en vecka.

Konsumenterna vinnare på streamingkriget

av Peter Pettersson

Streamad tv bara växer. I Sverige finns Viaplay som lokal aktör av storlek, vilket leder till att Netflix och Amazon Prime har en mindre marknadsandel här än i Europa i stort.

Men just nu ser det ut som alla känner sig kallade att kasta sig in i streamingracet och försöka komma i fatt Netflix. Apple och Disney är de senaste att hoppa in i racet.

Alla producerar eget material, men är också beroende av material från olika produktionsbolag. När nu fler produktionsbolag börjar erbjuda egna streamingtjänster kommer det med all sannolikhet leda till komplikationer. Som att man till exempel inte låter andra bolag få tillgång till egna produktioner förrän långt efter man själv sänt dem.

Det kommer säkert många tittar inte att tycka om.

Men med fler aktörer på marknaden är det mycket troligt att priserna för streaming kommer att minska eller i vart fall öka långsammare. Utbudet kommer också att öka. Fast för att kunna ta del av alla godbitar kommer det att kräva ännu fler abonnemang för dem som vill se de senaste serierna och inte vänta till andra streamingtjänster får möjlighet att visa dem.

Här är Sonos nya IKEA-produkter

av Peter Pettersson

De första riktiga bilderna på de nya produkter som är frukten av samarbetet mellan Sonos och IKEA har kommit. En högtalarlampa och en mera traditionell rektangulär högtalare.

Det är de  första produkterna i Symfonisk, som  Sonos och IKEAs samarbetskollektion döpts till. Säljstart i augusti 2019, produkterna kommer endast säljas på IKEA

LG:s smarta hem kopplar ihop det mesta

av Peter Pettersson

LG visade upp en hel del av sina lösningar för det smarta hemmet under sin Innofest i Madrid i veckan. I en inhyrd patriciervilla i en fashionabel förort till Madrid hade LG installerat det mesta ur sortimentet: TV, kyl- & frys, tvättmaskiner och torktumlare, ljudanläggningar och mycket annat. Mycket var fokuserat kring LG:s ThingQ. AI-lösningar.

Bland det som stack ut mest fanns den automatiska klädfräscharen som rengör plagg genom att skaka dem och behandla med ånga. I stort sett alla bakterier och annat som kan leda till odörer försvinner. Utan att plaggen slits av tvätt, centrifuger och torktumlare. För dem som bär kostymbyxor finns ett fack i dörren att lägga in byxorna i och de kommer sedan ut uppfräschade, luktfria och nystrukna med pressveck.

 

LG:s avancerade kylskåp med bildskärm som kan bli genomskinlig så man ser vad som är i kylskåpet, visar väder och annan info på skärmen. Men kan också ta fram receptförlag baserat på vad som finns i kylskåpet.

Och det kanske inte är bara när man bor på hotell som det är praktiskt med en minibar som nattduksbord. Självklart har minibaren också en laddplatta för QI-laddning inbyggd på ovansidan.

 

Nu kan du ta EKG med din Apple Watch

av Peter Pettersson

I morse släpptes EKG-funktionen till Apple Watch 4 även i Sverige. Så nu kan du ta ett EKG genom att starta den nya EKG-appen på klockan och hålla fingret på kronan.

EGK:t visas i Hälsa-appen och den meddelar om du har en normal sinuskurva, om det finns förmaksflimmer eller om något annat ser konstigt ut. Resultatet kan sparas som en PDF som kan delas med din läkare vid behov.

Du behöver IOS 12.2 och Watch OS 5.2 om du inte redan uppdaterat till dem. Dessutom får du följa instruktionerna i Hälsa-appen för att aktivera EKG-funktionen. Sedan startar du EKG-appen på klockan, sitter still och håller fingret på kronan i 30 sekunder. Appen talar om när den är klar.

Så vass är zoomen i nya Huawei P30 Pro

av Peter Pettersson

PARIS

Här är några exempel på hur bra zoomen i P30 Pro funkar.

Första bilden visar hur långt från scenen och Huaweis mobilchef Richard Yu jag var när jag tog den.

Andra bilden är tagen på fri hand från samma plats med 10x hybridzoom (5x optiskt och 5 x digital).

Snart dags för Huaweis nya flaggskepp

av Peter Pettersson

PARIS
Om en dryg halvtimma startar Huaweis event i Paris där man kommer att lansera nya toppmodellen P30 Pro och den något enklare P30.

Lanseringen har föregåtts av många rykten som vanligt. Bland dem spekulationer om att kameran i mobilen skulle klara 10x optisk zoom. Men de flesta tippar 5x och det tror jag ligger närmare sanningen.

Priset blir alltid intressant och framemot klockan 15 vet vi det också. Plus alla övriga detaljer.

Apples tv-satsning förutsägbar men räcker den

av Peter Pettersson

Som väntat lanserade Apple i dag både en egen ”Readly-tjänst”(som faktiskt erbjuder tillgång till 3000 tidningar) som ger abonnenterna tillgång till innehåll från 300 tidskrifter. Knappast nydanande, men visst kan Apple få ett antal kunder som väljer att betala för en sådan tjänst. Till en början är det USA och Kanada som får tillgång till Apple News+ som tjänsten ska heta. Men om och när den kommer i svensk version återstår att se.

Till det lanserade man en speltjänst, Apple Arcade, där man ska kunna abonnera på bra spel. Apple Arcade startar i höst och kommer sannolikt även att omfatta Sverige.

Den kanske mest emotsedda nyheten är Apples så kallade ”Netflixdödare”. Det där med dödare blir lite märkligt. Iphonedödare har använts sedan 2007 utan att någon produkt lyckats döda Iphone. Risken är stor att Apple bara kan göra mindre skada på jätten Netflix. Till Apple TV+, som tjänsten ska heta, har Apple lyckats rekrytera rätt många ledande Hollywoodpersonligheter: Oprah Winfrey, Steven Spielberg, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Octavia Spencer, J.J. Abrams, Jason Momoa, M. Night Shyamalan, Jon M. Chu, med flera. De kan säkert producera material som tittare vill betala för. Men vad återstår att se.

Utöver det kommer Apple att börja leverera eget innehåll till Apple TV+ under våren och blanda med material från HBO och Showtime med flera. Showtime har väl inte direkt det mest eftertraktade innehållet i tv-branschen.

Betal-versionen kommer till hösten. Men gratisversionen, som samlar innehåll från en rad innehållsleverantörer, kommer redan i maj.

Apple lever till stor del på Iphone. Och det mesta talar för att Iphone kan vara på väg att passera sitt zenith som produkt och att intäkterna från mobilerna kommer att avta. Då är nya intäktskällor något Apple måste komma upp med. Nyheter, magasin, spel, tv och film är sådana. Men det är inte områden där det saknas konkurrenter. Tvärtom.

Det gjorde det inte på mobilområdet när Apple lanserade Iphone heller. Men då lanserade man en produkt som var så nytänkande att den inte bara förändrade mobilbranschen utan också hur vi lever, kommunicerar och umgås. Inget av det som Apple visade upp i kväll når sådana höjder.

Så gör Googles pengajakt sökmotorn värdelös

av Peter Pettersson

Behövde få fram lite information om hur man skickar företagspaket med posten till Finland.

Så jag gick in på Google och sökte på följande fras:

skicka företagspaket med ”posten” till finland

Då skulle man tro att det skulle gå att få svar på frågan. Men icke.

Istället får jag upp betalda sökträffar för konkurrenter till posten. OK det heter Postnord nu, men Googles AI-algoritmer borde kunna fatta vad jag menar.

Så Google tjänar pengar, jag får inget svar. Varför ska jag då använda Google som sökmotor?

AirPods i ny version till slut

av Peter Pettersson

Nu kommer en ny version av Apples trådlösa hörlurar. 2,5 år efter den första versionen kommer nu nya lurar med ett nytt H1-chip som förbättrar taltiden och ger upp till 24 timmars lyssningstid, De får också stöd för röststyrning via Hey Siri.

De nya Airpodlurarna kommer både med och utan ett etui med stöd för trådlösladdning.

Utan trådlös laddning blir priset 1 995 kronor och med 2 495 kronor. Även de som redan har Airpods kan köpa till etuiet med stöd för trådlös laddning  för 995 kronor.

De nya lurarna och etuierna ska finnas i butikerna nästa vecka.

Sida 1 av 1
 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning & Erik Melin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB