Fel sladd med Iphone 12-serien

av Peter Pettersson
Den absolut vanligaste laddare som folk har hemma funkar inte med den sladd som följer med Iphone 12.

När Apple lanserade Iphone 12-serien förra veckan gjorde man ett ganska stort nummer av att de nya mobilerna levereras utan hörlurar och utan laddare. Skälet till det är, enligt Apple, att det redan i dags finns miljontals laddare ute på marknaden och de flesta användare har flera stycken och de behöver inte fler. Därför kan man, när man också lägger till miljöbelastningen från tillverkning och destruktion av laddare och ökade volymer för transporter på grund av stora kartonger, motivera att man inte länge levererar med laddare och hörlurar.

Däremot följer det med en laddsladd när du köper en ny Iphone 12. Men, det är en laddsladd som har Apples Lightningkontakt i ena änden och en USB-C i den andra.

Problemet är att de flesta laddare som följt med Appleenheter de senaste åren inte alls är USB-C-laddare. De använder den gamla vanliga USB-A.

Det betyder att användare av Iphone 12 som inte har köpt en iPad Pro av senare modell inte har en laddare som funkar med laddsladden som följer med den nya mobilen. En USB-C-laddare från Apple kostar 225 kronor extra.

Apples nya Magsafeladdare har en fastmonterad kabel med USB-C i änden. Så även den kräver en ny laddare.

Huawei portas från 5G-näten

av Peter Pettersson

“Nyinstallation och ny implementering av centrala funktioner för radioanvändning i frekvensbanden inte får genomföras med produkter från leverantörerna Huawei eller ZTE”.

Så står det i Post-och telestyrelsens pressmeddelande inför auktionen av nya frekvenser för 5G-näten som startar 10 november.

Det innebär att de kinesiska bolagen Huawei och ZTE portas från de mest lukrativa delarna av 5G-näten.

Fyra operatörer får vara med och bjuda på frekvenserna: Tre, Telenor/Tele2 genom samägda Net4Mobility, Telia och Teracom.

Tiden Apple talar tyst om

av Peter Pettersson

Det är säkert fler än jag som undrat över varför det ganska ofta tar lång tid innan bilder och video som man tagit med sin Iphone dyker upp i iCloud eller i andra Appleenheter.

Inte i något av de bildprogram som Apple använder och heller inte i iCloud finns det någon ”uppdatera nu”-funktion. Utan som användare är man helt utelämnad till den tid iCloud tar på sig att synka bilderna från Iphonen med sig själv och ut till de andra enheterna.

Och, visar det sig efter kanske fjärde gången jag ringer Apples support i frågan, det kan ta UPP TILL 24 TIMMAR innan bilderna synkar. Något som gör lagring i iCloud rätt ointressant annat än för långtidslagring.

Om du tar en video med din Iphone för att du sedan snabbt vill ta upp den din Mac för att redigera den bättre än vad du kan i mobilen, använd då istället Dropbox, Google Drive eller Microsofts Onedrive.

Den bild jag tog klockan 08.04 i morse med min Iphone finns fortfarande inte i iCloud och inte heller på min Mac.

Nya Iphones nästa tisdag

av Peter Pettersson

Det har förekommit lite olika datum i förhandsspekulationerna. Men nu är det officiellt att Apple presenterar sina nya Iphonemodeller nästa tisdag klockan 10 svensk tid.

Enligt ryktena är det fyra nya modeller på gång från 6.7-tum till 5,4 tum för den minsta. Samtliga ska vara försedda med 5G-kapacitet.

De dyrare modellerna väntas få trippelkameror. Men hur det blir med optisk zoom högre än 2x återstår att se.

De nya modellerna skeppas troligen utan trådbundna hörlurar och laddare. Istället kommer en 20W-laddare att säljas separat.

Om de nya mobilerna kommer att vara försedda med USB-C istället för Lightning är ytterligare en öppen fråga.

 

 

Google tar upp kampen med Sonos

av Peter Pettersson

I dag lanserade Google de nya smarta högtalarna Nest Audio. En klart kliv uppåt på högtalarstegen för Google.

Enligt Google ska Nest Audio ha betydligt kraftigare ljud (70 procent, säger man) och 50 procent starkare bas än de ursprungliga Google Home-högtalarna. Men med tanke på hur dåligt de presterade på ljudsidan säger inte det så mycket. Det är snygga högtalare som inte tar mycket plats.

De testexemplar som jag fick för en tid sedan har betydligt bättre ljud än föregångarna. Men de är ännu inte uppe på Sonosnivåer. Inte heller Harman Kardons Citation behöver oroa sig just nu. Men kanske JBL Link.

Vill man så går Nest Audio att koppla samman med tidigare Google Home-enheter och kan styras via samma app.

Med start nästa torsdag (15/10) kommer Nest Audio att finnas att köpa på de flesta större kedjorna  för 1 149 kronor.

Boschspis med inbyggd köksfläkt

av Peter Pettersson

För alla som är intresserade av att bygga en köksö eller som bara vill slippa huven ovanför spisen, lanserar Bosch nu ännu fler induktionshällar med inbyggd köksfläkt. En lösning som är ganska smart.

Stekos och ånga från kok sugs nedåt i induktionshällen som har en fläkt monterad i sig. Serie 8-modellen som lanserades i vårs kompletteras nu i höst med tre nya 80 cm breda Serie 6-hällar. I vår kommer också två nya induktionshällar i Serie 4, med 60 eller 80 cm bredd.

Samsung släpper lågprismodell av S20

av Peter Pettersson

 

Bara några veckor innan huvudkonkurrenten Apple väntas lansera höstens kollektion av nya Iphones kommer Samsung med en lågprisversion av S20.

Samsung Galaxy S20 FE är för väldigt många användare en mobil som räcker till och mer. FE står för Fan Edition och vad det egentligen står för är lite oklart. Men det är en rimligt välutrustad mobil, som visserligen inte har riktigt lika vasst kamerapaket som de dyrare syskonen i S20-serien, men som inte kostar med är runt 7 500 kronor i 4G-version. En tusenlapp till om man vill ha en 5G-variant.

Med tanke på den låga utbyggnadsgraden av 5G i Sverige närmaste året/åren, är det inte värt att betala extra för 5G-modellen. Och även med 4G-versionen får man  tillräckligt bra överföringshastigheter för att streama video till exempel.

Kamerapaketet i S20 FE är en trippelkamera på 12 MP med upp till 3x optisk zoom. Skärmen är på 6,5 tum och man får 128 GB inbyggd lagring i instegsmodellen. Batteriet är på 4500 mAh vilket borde ge en livslängd på dygnet även om man använder mobilen mycket.

För vanliga användare som vill ha en vass. om än inte en supervass, nya Samsungmobil, är Galaxy S20 FE ett klart intressant alternativ, som  börjar säljas den 2 oktober.

Nya Iphone lanseras 12 oktober

av Peter Pettersson

Som det ser ut just nu kommer Apple att presentera sina nya Iphones den 12 oktober. Cirka månaden senare än vanligt, vilket är i linje med det bolaget flaggade för i slutet av juli.

Exakt vad som kommer att lanseras är som vanligt inte helt klart. Men mycket talar för åtminstone tre nya modeller av Iphone. Där åtminstone toppmodellerna förväntas få en ny formfaktor som lite slarvigt skulle kunna beskrivas som en en sammansmältning av den design som fanns från Iphone 4 till Iphone 5s och den som använts från Iphone X tills nu.

Nya lurar från Jabra

av Peter Pettersson

Jabra lanserar en ny modell av sina in-earhörlurar. 85t, har Jabras egna Advanced ANC,  vilket ska vara snäppet bättre än Jabras standardnivå för ANC. Bland ska flexibiliteten vara större än en på/av-funktion, med justerbara dubbla skjutreglage från full ANC till full HearThrough-funktion. 

Elite 85t har upp till 5,5-timmars lyssningstid med ANC på,och ufo till 25 timmar med laddningsetuiet med ANC på och 31 timmar med ANC avslaget.

Elite 75t-modellen, både Active-varianten och icke-Active-varianten får nu också ANC. Men inte lika avancerad som 85t. Funktionen kommer med en mjukvaruuppdatering.

Jabra Elite 85t kommer att finnas  hos utvalda återförsäljare från och med november 2020, ett rekommenderat pris på 2 499 kronor.

Trump slår i luften

av Peter Pettersson

Tydlige har Trumps administration bestämt sig för att stoppa Tiktok och WeChat i USA från söndag.

Skälet att apparna hotar USA:s säkerhet är mera ett svepskäl än ett reellt hot.

Trump och andra i USA har plötsligt insett att Kina är på väg att ta över på de flesta områden. På tekniksidan har Kina en nationell plan att bli världens ledande  nation inom tio år.
Just nu arbetar Kina efter planen Made in China 2025, som är en fortsättning på The national medium and long term plan for the development of science and technology 2006–2020, (förkortat MLP). Enögt planen ska Kina 2025 ställt om från underleverantör till leverantör.

Inget talar för att Kina kommer att misslyckas med det. Oavsett vad Trump hittar på.

 

Sida 1 av 1
 • Tjänstgörande redaktör: Matilda Andersson, Elliot Morseth Edvinsson, Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB