Nej, varken Apples eller de andra teknikjättarnas innovationsförmåga är borta

av Peter Pettersson

Häromdagen publicerade Svenska Dagbladet en krönika signerad Mikael Törnwall, med rubriken ”Hur länge ska vi låta oss luras av Apple?.

I krönikan ifrågasätter Törnwall Apples förmåga till innovation och menar att man efter lanseringen av Iphone 2007 egentligen bara kommit med en ny produkt, Ipad. Sedan dess handlar det om stegvisa förbättringar och inte mycket mer, men han.

När det gäller Iphone så är det nog inte så konstigt. En produkt som så totalt förändrar en marknad är det knappast sannolikt att de flesta av oss får uppleva mer än en gång under en livstid.

Första Iphone var tekniskt sett närmast en dinosaur jämfört med årets modeller
Första Iphone var tekniskt sett närmast en dinosaur jämfört med årets modeller

För mig och andra teknikjournalister som följt utvecklingen på mobilmarknaden sedan tidigt 1990-tal, var lanseringen av Iphone en sorts ”heurekahändelse”. Vi hade suttit med olika försök till smarta mobiler i en fyra, fem år och kunnat konstatera att ingen knäckt nöten ännu. Compaq Ipaq, Palm V och vad nu Nokia och Sony Ericsson hade av N95 och P910:or, var på rätt väg, men ingen hade lyckats gå i mål.

Vad som hände sedan vet vi. Alla andra tillverkare började kopiera Apple och använda Iphone som referensprodukt för sina egna prestationer. Google skrev om sitt operativsystem Android och kopierade Apples IOS-gränssnitt mer eller mindre rakt av.

På de elva år som gått har den tekniska utvecklingen knappast stått stilla. Inte för Apples Iphone heller. 

Iphone XS Max har nästan dubbelt så stor skärm som den första Iphonen
Iphone XS Max har nästan dubbelt så stor skärm som den första Iphonen

Första generationens Iphone (som inte såldes i Sverige), hade en 3,5  tumsskärm med 163 ppi, 412 MHz-processor och 128 MB arbetsminne (RAM). 4-12 GB lagring, 2 Megapixels kamera, Mobildata över EDGE (max 236,8 kbit/s) och åtta timmars batteritid.

Iphone XS Max, som presenterades i onsdags, har en 6,5 tumsskärm med 458 ppi, 2,49 GHz-processor och 4 GB arbetsminne (RAM), 64-512 gigabyte lagring, Dubbla 12 Megapixels kameror, en vidvinkel, en tele med 2 x optisk zoom, mobildata över 4G (max 100 Mb/s) och 25 timmars batteritid.

Visst handlar det om vidareutveckling av en produkt, men i denna utveckling ligger också en hög grad av innovation.

De som förväntar sig något så revolutionerande som Iphone var år 2007 en gång om året, eller ens vart tionde år, är i bästa fall obotliga optimister, eller kanske mera dåligt insatta i hur den tekniska utvecklingen bedrivs.

Törnwall menar också att Apples efter introduktionen av Ipads år 2010 inte kommit med något riktigt nytt. Hm, där måste man lyfta fram Apple Watch. Den lanserades för tre år sedan, i september år 2015. Första exemplaren började säljas i USA den 24 april år 2016 och sedan dess har Apple blivit världens största klocktillverkare och Apple Watch världens mest sålda klocka.

Varken Apples, Samsungs, Huaweis eller de andra teknikföretagens utveckling står stilla. Men så stora steg som från vanliga mobiltelefoner till smarta mobiler som förändrat hela vårt sätt att kommunicera, dela information, konsumera musik, poddar och video i olika former och som skapat sociala medier, de lär vi få vänta på. Hur många år? Det, vet ingen. Det är dock inte samma sak som att innovationen inte finns längre.

T minus 47 och en halv

av Peter Pettersson

Apples höstevent närmar sig. Klockan 19 på onsdag, svensk tid, startar presentationen av ett antal nya produkter.

På tapeten finns:

• Nya Iphones, nästa generation av Iphone X

• En ”lågpris” Iphone (man ska dock inte dra för stora växlar på just ordet lågpris. Kom ihåg att Apple ansåg att iPhone 5c var en lågprismodell).

• Ny generation Apple Watch

• Ny, billigare, instegsmodell av Macbook Air

• Nya AirPods, generation 2 med den trådlösa laddplatta och det trådlösa etui som lanserades den 12 september i fjol men som ännu inte dykt upp.

• Ny iPad Pro modell med stöd för Touch ID där du låser upp med ansiktet.

• Nya Homepodhögtalare

Om allt kommer med eller om något lämnas till senare, eller om det kanske till och med kommer ”one more thing” får vi se på onsdag. Flyget till Kalifornien går i morgon bitti.

Samsungs böjbara mobil kan bli verklighet redan i höst

av Peter Pettersson
2013 visade Samsung upp prototypmobilen Youm på CES i Las Vegas. Men numera utdöda Windows för mobiler.
2013 visade Samsung upp prototypmobilen Youm på CES i Las Vegas. Men numera utdöda Windows för mobiler.

Det kan faktiskt vara nära nu. Samsungs böjbara eller vikbara mobil kan visas upp offentligt redan i november.

Chefen för Samsungs mobildivision, DJ Koh, avslöjade i dag i en intervju med amerikanska CNBC att företaget snart är redo att visa upp en vikbar mobil som kan fällas ut när användaren vill konsumera video, surfa på webben eller se på bilder.

Exakt när den ska visas upp sa inte Koh. Men enligt CNBC kan det bli redan i samband med Samsungs utvecklarkonferens i November.

 

Nya Iphones visas upp 12 september

av Peter Pettersson

Ett år efter lanseringen av Iphones 8, Iphone 8 Plus och Iphone X, med mera, håller Apple ett nytt Special Event i Steve Jobs Theatre i Apples nya campus i Apple Park i Cupertino.

Eventet startar klockan 10 lokal tid den 12 september. Det vill säga klockan 19 svensk tid.

Inbjudningarna är som vanligt lite kryptiska. Texten lyder: ”Gather round” och en cirkel i guld/koppar finns mitt i bilden.

Apple Event Sep 12 2018

 

Ny toppmobil från Sony med tv-teknik

av Peter Pettersson

sony xperia XZ3Sonys lanserar sitt nya flaggskepp Xperia XZ3 inför IFA i Berlin. En 6-tums 18:9 QHD+ HDR OLED-skärm med samma teknik som i Sonys Bravia OLED TV ska ge djupare svärta, skarpare bilder och mer levande färger.

Mobilen har en välvd glasskärm och en tre millimeter tunn aluminiumram. Funktionen Side sense använder AI för att förutspå vilka appar du behöver mest och ska ge dig enkel och direkt åtkomst.

Kameran i Xperia XZ3 startar när telefonen lyfts horisontellt med hjälp av funktionen Smart launch med AI.

Kameror har var en av Sonys mobilers starka sidor  och den nya toppmodellen har en 9MP Motion Eyekamera och 13MP selfiekamera med 4K HDR-videoinspelning, Full HD 960fps Super slow motion och appen 3D Creator som i den nya versionen också kan ge animerade ansiktsuttryck.

Xperia XZ3 lanseras i de fyra färgerna Black, White Silver, Forest Green och Bordeaux Red. Den väntas komma i butik den 4 oktober med en prislapp på 7 990 kronor.

Nu kommer 8K-tv

av Peter Pettersson
LG OLED 8K

BERLIN.
När vi tv-köpare knappt börjat vänja oss vid 4K-kvalitet kommer nu 8K på allvar. Tidigare har tv-apparater med sådan kvalitet mest visats upp som framtidsplaner och prototyper.

Men nu kommer de, både från LG och Samsung.

Man kan ju som konsument fråga sig vad 8K ska vara bra för när det knappt ens finns något äkta 4K-material att titta på? Det som finns är några serier och filmer på streamingtjänster och något mer än en handfull filmer på blu-ray i princip.

Och det stämmer fortfarande. OS i Tokyo 2020 blir det sannolika stora genombrottet för 4K, eftersom det kommer att sändas i 4K-kvalitet. Men, för att tittarna ska kunna ta del av det, måste infrastrukturen i distributionen vara anpassad då. Det betyder att även Boxer måste var igång med 4K i marknätet. Kabel-, fiber- och satellitdistributörer har inte samma problem med bandbredden. Och många kommer att behöva nya tv-boxar, eller nya uppgraderade CA-moduler.

Samsung 8K Qled

Det finns dock en poäng med en 8K-apparat redan i dag. De nya tv-skärmarna är försedda med en uppskalningsfunktion som styrs med artificiell intelligens, AI, som ska göra det möjligt att skala upp material med sämre bildkvalitet till ”nästan 8K”.

LG satsar på OLED där man redan är starka. Konkurrenten Samsung kör vidare med sin QLED-teknik. Men båda kommer med 8K.

De första apparaterna dyker upp i de svenska butikerna redan under oktober.

Sonos bygger förstärkare för ljudälskare och proffs

av Peter Pettersson
IMG_5592

Sonos Amp ska ha dubbelt så hög effekt som någon av de förstärkare Sonos byggt tidigare. Den har stöd för hdmi och koppling till tv, vilket är något som många frågat sig varför inte Sonos kunnat leverera tidigare. Och den kan monteras i rack för proffsbyggen kopplat med tråd till arkitektoniska högtalare. Sonos inleder också ett nära samarbete med högtalarbyggaren Sonance.

IMG_5603

Enligt Sonos utvecklare, som presenterade förstärkaren vid en presentation i Berlin inför IFA-mässan som slår upp portarna på fredag, gör Amp det möjligt att koppla till streaming till i princip vilken befintlig analog ljudanläggning som helst. Den har en HDMI Arc-port för tv och ska ha stöd för Apples AirPlay 2 och mer ä 100 streamande musiktjänster.

Priset blir dock, som oftast med Sonos, ganska högt. 6 999 kronor kommer den att gå på  när den börjar leveras i februari nästa år.

 

Tre nya Iphones i september och trådlös laddare?

av Peter Pettersson
iphonex_charging_dock_pods

Sammanfattar man förhandsskvallret och de olika läckor som förekommit, så kan vi räkna med tre nya Iphones i september. Alla tre väntas låna mycket från den nuvarande toppmodellen Iphone X.

Dessutom ser det ut som en ny generation Apple Watch är på väg ut.

Det är dessutom hög tid för den trådlösa laddboxen till Apples Airpods och den trådlösa laddplattan som kan ladda både Iphone, Apple Watch och Airpods. Båda de produkterna lockade Apple med när man lanserade Iphone X, Iphone 8 och Iphone 8 Plus  – förra året.

Och de har ännu inte börjat levereras. Vi får se om de hinner ut innan nyheten är mer än ett år gammal.

Även nya Macar när Apples nya mobiler visas upp

av Peter Pettersson

Något officiellt datum är inte publicerats ännu. Men en inte helt vild gissning är att Apple kommer att visa upp den nya generationen Iphones om några veckor. Andra veckan av september ligger bra till.

Utöver nya Iphones väntas Apple också komma med nya, uppdaterade, versioner av Macbook Air. En del rykten gör gällande att även en lågprisversion av Macbook Air skulle vara på gång. Vad det skulle innebära i praktiken är svårt att säga. Normalt brukar orden Apple och lågpris inte passa i samma mening, om man säger så. Så vi kanske ska nöja oss med att hoppas på en billigare version. Billigaste Air-modellen i Apples nuvarande sortiment kostar nästan 11 000 kronor.

Sida 1 av 1
 • Tjänstgörande redaktörer: Ellinor Brenning och Emma Lindström
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB