Apple återkallar Macbooks med batteriproblem

av Peter Pettersson

Apple gick på torsdagskvällen ut med en återkallelse av ett begränsat antal äldre 15-tums MacBook Pro som har ett batteri som riskerar att bli överhettat och därmed kan utgöra en säkerhetsrisk. Enheterna såldes framför allt mellan september 2015 och februari 2017 och kan identifieras med hjälp av serienumret.

Återkallelsen berör inte några andra 15-tums MacBook Pro-modeller eller andra bärbara Mac-datorer.

Galaxy Fold på bättringsvägen

av Peter Pettersson

Det ser ut som Samsungs vikbara mobil, Galaxy Fold, kan vara på väg ut på riktigt den här gången. Enligt The Korea Herald sade Kim Seong-cheol, vice president på skärmtillverkningen på Samsung på en konferens i Sydkorea att de flesta av skärmproblemen var lösta.

Men något nytt lanseringsdatum har inte presenterats.

Mitt i sommaren brukar inte vara en bra tidpunkt att lansera nya modeller. Samsung brukar har ett Unpacked-event i Augusti då man bland annat lanserar nya versioner av Note. Det är möjligt att man väljer det eventet för en bredare lansering.

Sårbart samhälle utan ansvar

av Peter Pettersson

Sedan igår har Tele2 stora problem med sin telefoni framför allt. Men även med sms och datatrafik. Den här gången är det Tele 2 som drabbats, med cirka 30 procent av mobilabonnemangen, men det kunde sannolikt ha varit vilken som helst av de stora operatörerna av mobilnät.

Inte minst sedan Iphone kom 2007 och Google lyckosamt kopierade den tekniken till Android, har samhället förändrats dramatiskt.

Vi är nästan framme vid den vision som japanska Docomos dåvarande vd hade i slutet av 1990-talet: Att det är viktigare att ta med sig mobilen än plånboken och dörrnyckeln när vi går hemifrån.

Idag gör vi nästa allt i mobilen: Bank i mobilen, betallösningar som Google Pay, Apple Pay, Samsung Pay och Swish, Mobilt Bank-ID, Paypal, parkeringsappar, appar för kollektivtrafiken, tåg- och flygbiljetter, sociala medier, sms, e-post, listan kan göras ännu längre.

Men kraven på hur de olika mobiloperatörerna ska garantera att deras system är redundanta och inte går ned och om de gör det att det finns backup, är inte hårdare än att de ska ha en rimlig säkerhet.

Istället för ett helhetsgrepp från samhällets sida är det många kockar inblandade. Post- och telestyrelsen, pts, delar ut (mot betalning numera) licenser för olika frekvenser i mobilnäten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, msb, har ansvar för hur samhället ska hantera krislägen. Mobiloperatörerna har ett ansvar att deras system fungerar rimligt.

Men till exempel Tele2:s tolkning av rimligt innebär att deras mobilmast som ligger närmast där jag bor inte har batteribackup, utan går ned när strömmen går.

Det finns cirka 15 miljoner mobilabonnemang i Sverige i dag och till det kommer ungefär lika många så kallade m2m- (maskin-till-maskin) abonnemang som används för att styra olika typer av maskiner och för sakernas Internet, IoT.

Som medborgare måste vi kräva att det tas helhetsgrepp för att den mobila kommunikationen ska fungera. Det krävs även mycket bättre information till allmänheten. Det är utmärkt att man nu går ut och informerar om att det går att ringa till 112 från en mobil med Tele2 även när deras nät strejkar, bara man tar ut sim-kortet.

Men hur får de som inte har tillgång till Internet på grund av Tele2:s haveri reda på det? Brevduva? Ytpost?

Msb har ett stort ansvar där. Nästa krig kanske inte alls blir ett kärnvapenkrig eller krig med soldater på marken och flygplan i luften, utan ett cyberkrig. Ett cyberkrig där mobilnät, internetuppkopplingar, elnät, trafikledningssystem för flyg och tåg, trafikljus och liknande slås ut. Och då är det inte närmaste vägen till ett skyddsrum vi som medborgare behöver veta.

Iphone 6 kommer inte klara nya IOS 13

av Peter Pettersson
Nya Iphone 6s vid lanseringen i San Francisco
Foto: Peter Pettersson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När IOS 12 kom i höstas gick den versionen av operativsystemet att köra ända ned till Iphone 5s som kom år 2013. Men när IOS 13, som årets version heter, kommer i september någon gång dras strecket högre upp. Iphone 5s kommer inte att klara det nya operativsystemet, vilket var väntat. Men inte heller Iphone 6 och 6 Plus kommer kunna använda den nya versionen av IOS. Vilket är mera uppseendeväckande.

De äldsta versionerna av Iphone som kommer att klara IOS 13 blir Iphone 6s och 6s Plus. De lanserades i september år 2015.

Dessa modeller kommer att stödja IOS 13:

Iphone XS
Iphone XS Max
Iphone XR
Iphone X
Iphone 8
Iphone Plus
Iphone 7
Iphone 7 Plus
Iphone 6s
Iphone 6s Plus
Iphone SE
Ipod touch (7:e generationen)

Tystnad från Samsung om Galaxy Fold

av Peter Pettersson

Samsung har fortfarande inte kommit med något nytt releasedatum för den vikbara mobilen Galaxy Fold.

När den planerade releasen ställdes in på grund av tekniska problem som upptäcktes när de första testenheterna skickades ut till nordamerikanska media i april talade Samsung om att releasen skulle bli någon månad försenad.

Men när vi nu skriver juni finns fortfarande inga nya besked. De förhandsorder som lades ska enligt tidigare information från Samsung har strukits om leverans inte kunde ske före den 31 maj.

I förra veckan strök den amerikanska teknikbutikskedjan Bestbuy alla förhandsorder på Galaxy Fold.

Slutet för Itunes närmar sig

av Peter Pettersson

När Apple i kväll presenterade en mängd nyheter om de kommande versionerna av operativsystemen för Macar, Ipads, Iphones, Apple Watch, Carplay och annat, WWDC 2019 innebär det också slutet för Apples musik, tv- och filmbutik Itunes.

Itunes ersätts i kommande versioner av operativsystemet för Mac, Catalina, av tre appar. Tv, Musik och Podcasts. På samma sätt som redan skett för IOS-enheter.

När Itunes lanserades 2001 var det ett helt nytt sätt att konsumera musik. Itunes byggdes sedan på med både film, tv-program, radio och podcasts. Men framväxten av streamingtjänster har minskat intresset för Itunes.

På WWDC förhandsvisades också de nya versionerna av IOS, Mac OS och den specialversion som nu kommer för Ipad.

Carplay för bilar får sin första större uppdatering som bland annat innehåller en splitscreen där meddelanden, mötesbokningar och annat.

IOS 13 kommer att släppas i anslutning till lanseringen av årets Iphones som med all sannolikhet äger rum i september.

 

Ikea går mot e-handel med ny app

av Peter Pettersson

Ikeas modell att få kunder att vallfärda till varuhusen och där vallas runt i labyrinter för att man ska se hela utbudet på väg till kassan, verkar vara på väg att förändras.

Med en ny app som till en början lanseras i Frankrike och Nederländerna. USA, Kina och Tyskland får den först mot slutet av året och när den kommer till Sverige är inte klart.

Appen ska kombinera butiks- och e-handelskänslan.

I Enebyberg, norr om Stockholm, har Ikea i några år testat ett nytt butikskoncept med en butik där man i första hand kunde beställa kök och i andra hand hämta beställda varor. Sortimentet i övrigt var starkt begränsat.

Men den stängdes i april och lokalerna stor fortfarande tomma.

Sitt i båten istället för att snabbsälja til Huawei

av Peter Pettersson

Det finns ingen anledning till panik om du köpt en Huaweitelefon från i år eller tidigare.

Oavsett vad man kommer fram till i slutänden kommer de modeller som redan är ute att få tillgång till uppdateringar av Android och Google Play, med mera från Google.

Nästan viktigare är att se att det amerikanska beslutet är en del i det pågående handelskriget mellan USA och Kina.

Utgången av det kommer sannolikt också att avgöra hur det blir med Huaweis tillgång på teknologi från USA.

Paniksäljer du din mobil nu löper du stor risk att göra en dålig affär.

Trump slänger grus i Huawei framgångståg

av Peter Pettersson

På den svenska mobilmarknaden ökade Huawei sin marknadsandel med runt 20 procent i fjol. Mycket tack vare framgångarna med P20 Pro-mobilen. Och det framgångståget har fortsatt tuffa i år med P30 Pro inte minst.

Förlorare har framför allt Samsung varit. Och andra Androidtillverkare. Men Apple har klarat sig någorlunda helskinnat.

När du Google, genom moderbolaget Alphabet, väntas stänga ute Huawei från uppdateringar av Android liksom Google Play och andra Googletjänster, är det ett tungt slag mot Huawei.

Visst, precis som Samsung jobbar med Tizen vid sidan om Android, har Huawei alternativa lösningar på utvecklingsavdelningen.

Men. det i första hand inte operativsystem användarna köper, utan funktionalitet och tillgång till alla de appar de vill använda. Även om Huawei skulle släppa ett eget operativsystem, tar det år innan man fått med sig alla apptillverkare.

De som minns hur det gick för Nokia/Microsofts försök att lansera ett eget operativsystem kommer ihåg hur bristen på populära appar blev en kvarnsten som till slut sänkte projektet.

Den osäkerhet som det här för med sig kommer att få många hugade mobilköpare att tveka. Ska jag satsa på Huawei även om de på sikt tvingas byta bort Android?

För Huawei hänger framtiden just nu på att man kan få Trump att ändra sig.

Huawei kan bli av med Android och Google-tjänster

av Peter Pettersson

Googles moderbolag Alphabet har beslutat att stoppa samarbetet med Huawei rörande Android och Googles övriga tjänster utöver det som är tillgängligt via öppen källkod.

Det betyder att bolagets kunder inte kommer att få tillgång till uppdateringar av Android och och heller inte tillgång till Google Play och andra Google-tjänster.

Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Den exakta omfattning ska, enligt Reuters, fortfarande diskuteras internt på Alphabet.

Beslutet från Alphabet är en följd av Trumpadministrationens krav på amerikanska företag att inte samarbeta med Huawei.

Sida 1 av 310
 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning & Erik Melin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB