Lågprisjätten Xiaomi in i Sverige

av Peter Pettersson

Kinesiska Xiaomi, som redan nått fjärdeplatsen bland världens mobiltillverkare efter Apple som är trea, Huawei som är två och marknadsledaren Samsung, är nu på väg till Sverige.

2017Q1 2017Q2 2017Q3 2017Q4 2018Q1 2018Q2
Samsung 23,2% 22,9% 22,1% 18,9% 23,5% 21,0%
Huawei 10,0% 11,0% 10,4% 10,7% 11,8% 15,9%
Apple 14,7% 11,8% 12,4% 19,6% 15,7% 12,1%
Xiaomi 4,3% 6,2% 7,5% 7,1% 8,4% 9,5%

källa: IDC

Xiaomi är världens fjärde största mobiltillverkare som de flesta svenskar aldrig hört talas om.
Nu äntrar de den svenska marknaden på allvar genom ett distributörsavtal med East & West Distribution AB.
 
Förra året nådde Xiaomi en omsättning på 15 miljarder dollar. En milstolpe som nåddes bara sju år efter grundandet..
 
East & West Distribution AB har nu ett avtal med Xiaomi att hantera distributionen av Xiaomis mobiler i Sverige.

Samsungs vikbara mobil snart verklighet

av Peter Pettersson
Samsung2

Den vikbara mobil som chefen för Samsungs mobildivision, D.J. Koh, flaggat för sedan i augusti kommer allt närmare.

På Samsungs Developer Conference i San Francisco visades den nya mobilen upp för första gången.

Mobilen har en ”vanlig” mobilskärm på utsidan som den utnyttjar när den används som en mera traditionell smart mobil. Men den kan också vecklas ut till en 7,3.tumsskärm,

Med funktionen App continuity kan man fortsätta använda den app man var i på den mindre skärmen när man vik ut den större. Dessutom ökas stödet för multi tasking till upp till tre appar samtidigt.

Samsung2

Den nya mobilen använder Samsungs nya skärmteknik Infinity Flex och är tänkt att börja serietillverkas inom någon månad för att sedan lanseras under 2019.

Apple slutar redovisa antalet sålda mobiler

av Peter Pettersson

Apple redovisade ett starkt resultat för sitt fjärde kvartal på verksamhetsåret (kalenderårets tredje). Bolaget sålde 46,9 miljoner Iphones under kvartalet. Något fler en samma period i fjol.

Men intäkterna steg kraftigt. Från 28,8 miljarder dollar till 37,2 miljarder. Något som främst kan förklaras av att Apples under motsvarande period förra året sålde Iphone 8 och 8 Plus. Den dyrare iPhone X kom ut först under oktober månad. I år har de betydligt dyrare Iphone XS och XS Max funnits ute under september.

För innevarande kvartal flaggade Apple dock för något lägre intäkter än vad Wall Streets analytiker hade räknat med. Skälet till det, är enligt Apples VD Tim Cook, lägre efterfrågan i vissa tillväxtmarknader och valutakurser. Apples aktie föll fyra procent på den så kallade eftermarknaden på Nasdaqbörsen i New York sedan kvartalsrapporten offentliggjorts.

I samband med rapporten meddelade Apple också att man framöver inte kommer att särredovisa hur många Iphones, Ipad, Macar et cetera som bolaget säljer. Det lär dock inte hindra analysföretag som Canalys, Statista och andra att beräkna förhållandevis korrekta antal ändå.

Uppdatering till Apple Watch dras tillbaka

av Peter Pettersson
Apples Jeff Williams vid lansering av nya Apple Watch 4 i september. Foto: Peter Pettersson
Apples Jeff Williams vid lansering av nya Apple Watch 4 i september.
Foto: Peter Pettersson

I samband med att Apple släppte en skarp version av IOS 12.1 i går lade man också ut Watch OS 5.1 för nedladdning.

Men Watch OS 5.1 drogs sedan tillbaka efter att användare rapporterat att klockorna låst sig och blivit obrukbara efter uppdateringen.

5.1 innehåller bland annat stöd för fler emojis, en ny urtavla och stöd för gruppsamtal via Facetime.

Det är för närvarande oklart när Apple kommer att släppa en korrigerad version av Watch OS 5.1.

App och stöd för den EKG-funktion som Apple visade upp vid lanseringen i Cupertino i september är dock inte med i 5.1. Apple har sagt att den ska komma senare i höst, utan att specificera det närmare. Men då för den amerikanska marknaden.

För svenska användare dröjer appen och funktionen tills den godkänts av Läkemedelsverket, vilket inte lär bli förrän till våren tidigast.

Ny Macbook Air och nya Ipads från Apple

av Peter Pettersson
MacBook-Air-gold-10302018

Till slut kom en uppgraderad Macbook Air från Apple. Efter tre releaser av Macbook 12-tum med retinaskärm finns nu 2018 års version av Macbook Air. Senast det begav sig med en uppdatering av Macbook Air var 2013.

Årets modell har en 13,3-tums retinaskärm, touch-ID och stöd för Thunderbolt 3. Den har Facetimerkamera och stöd för externa skärmar upp till 5K. Med 8 GB RAM och 128 GB flashlagring ligger priset på 14 995 kronor. Med 256 GB lagring åker priset upp till 17 496 kronor. Någon Sdxc-kortplats finns dock inte på den nya retinaversionen, vilket gör att det inte går att bygga ut lagringen den vägen. Något som annars är betydligt billigare än.att betala för en större flashdisk.

ipad-pro_smart-keyboard-apple-pencil_10302018

Apple lanserade vid sitt höstevent också nya Ipadpromodeller som fått USB-C, ett nytt smart tangentbord och FaceID samt en ny version av Mac mini.

Google Pay öppnar i Sverige

av Peter Pettersson

Nu drar Google igång Google Pay i Sverige. Visa är med från start för användare som har Visakort från Nordea, Nordea, Länsförsäkringar Bank, Sodexo eller Revolut börja använda Google Pay för betalningar i butiker och i appar.

Det innebär att framför allt Apple Pay får en tuff konkurrent i Sverige. Sedan Apple Pay lanserade för ett år sedan har man inte lyckats öka antalet banker som är med i systemet, utan det är fortfarande i huvudsak Nordea.

Samsung Pay är den betaltjänst som i dag har kan användas mot flest köpställen och som är ansluten till flest banker.

Nu kommer nya ”budget”-Iphonen

av Peter Pettersson
IMG_0587

Från och med fredag säljs Iphone XR (tio R) i butikerna. En billigare variant av årets Iphones som trots det har många av de features som de dyrare syskonen stoltserar med.

Många menar att Iphone XR till och med är ett bättre köp än XS-modellerna med tanke på det lägre priset. Billigaste XR kostar 9 490 kronor (64 GB) mot billigaste Iphone XS (64 GB) som kostar 12 340 kronor.

Men det beror på hur mycket man som användare värdesätter kameran. Iphone XS och XS Max har samma avancerade kamera med två objektiv, vidvinkel och tele, vidvinkel med bländare ƒ/1,8, tele: bländare ƒ/2,4. XR har bara vidvinkelobjektivet med bländare ƒ/1,8. Den har enkel optisk bildstabilisering mot de dyrare modellernas dubbla.

Det innebär inte att Iphone XR har en dålig kamera, men den har inte samma möjligheter som XS-modellerna. XR har dock försetts med porträttfunktion med ställbar bakgrundsoskärpa. Men inte med lika många olika belysningslägen som XS-serien. Precis som på de dyrare modellerna justeras oskärpan efter att bilden tagits. Men Apple har utlovat en uppdatering av IOS där man kan justera den redan i förväg. De som är med i Apples betatestprogram för IOS har redan kunnat testa den funktionen.

Selfiekameran är samma i årets Iphones. En 7 MP med bländare ƒ/2,2. Och XR har stöd för Face-ID så man kan låsa upp med ansiktet. Och till exempel logga in på nätbanken.

De tester jag gjort under veckan visar att kameran i XR ger mycket bra bilder. Men det finns ingen optisk zoom och bara 5 x digital zoom mot XS-modellernas 10 x.

Processor och prestanda är desamma i XR och XS. Apples A12 Bionicprocessor slår just nu alla konkurrenter på mobilsidan. Mätt med Geekbench 4 når Iphone XR 10 559 multicore och 4838 i singlecore. I princip dubbelt så snabb som de snabbaste Androiderna i dag.

Skärmen på XR är en 6,1 tums LCD-skärm istället för de mera avancerade OLED-skärmarna som sitter på Iphone XS (5,8 tum) och XS Max(6,5 tum). På pappret ser det ut att spela större roll än det gör i verkligheten. Det var det intryck jag fick när jag snabbtestade XR vid lanseringen i Cupertino i september. Och det känns faktiskt likadant nu.Det är svårt att med blotta ögat se skillnad på till exempel 4K-material från Netflix testat på XR och XS.

En annan skillnad är att XR inte är fullt lika vattentät som XS och XS Max. De klarar IP68, men XR stannar på IP67.

Slutsats: Om du klarar dig utan teleobjektivet och inte vill betala över 12 000 kronor för din nya Iphone är Iphone XR minst sagt ett fullgott alternativ.

 

Nya Macar och iPad Pro i slutet av oktober

av Peter Pettersson

Apple planerar att event i New York 30 oktober.  Mycket talar för att man då kommer att visa upp nya Macmodeller och en ny version av Ipad Pro som väntas få Face ID på samma sätt som iPhone X och XS redan har.

Det spekulerades kring att de produkterna skulle ha visats upp redan i samband med Iphonelanseringen i Cupertino i september. Men när nu Apple går ut med att man ska hålla ytterligare ett event, räknar de flesta med att det kommer att fokusera på Mac och Ipad Pro.

Ny Huaweimobil ger Apples nya Iphones en match

av Peter Pettersson
IMG_0462

Nya Huawei Mate 20 Pro ökar pressen på Apples nya Iphones.
Vassa kameror, blixtsnabb laddning och smart batteridelning gör Mate 20 Pro till en spelare att räkna med.
Priset? Lite billigare än både Iphone XS och Samsung Note9: 9 990 kronor.

LONDON
Huawei har de senaste åren klivit fram på mobilscenen. Och andra kvartalet i år gick man om Apple som nummer två i antalet sålda mobiler efter marknadsdominanten Samsung.

I dag var det dags att lansera Huawei Mate 20 Pro. En vass mobil med 6,39-tumsskärm med stöd för HDR och många andra tekniskt intressanta lösningar.

40 Watts superchargeladdning ger mycket snabb laddning. Dessutom kommer nu stöd för trådlös laddning, något Huawei saknat. Och faktiskt mer än så. Med reverse wireless charge kan du ladda  andra enheter som har stöd för trådlös laddning med en Mate 20 Pro.

IMG_0446

Gps:en har dubbla mottagare och en AI-funktion som ska ge ännu exaktare positionering. En ny förbättrad kamera ska ge Mate 20 Pro lika säker upplåsning och identifiering som Apples Facetimekameror. 3D-kameran gör det också möjligt att skapa animerade emojis, något Apple och Samsung redan har. Kameran kan också användas som en 3D-skanner à la Sonys senaste mobiler. Med den kan man skanna in föremål som kan användas i olika AR-miljöer.

Dessutom blir nya Mate 20-serien vattentät, IP68.

Proversionen, som är den enda som tas in till Sverige, har 16, 27 och 80 millimeters objektiv (med 3xoptisk zoom). Den har också stöd för nanominneskort. Användarna kan välja att ha två simkort eller ett simkort och ett minneskort.

Priset i Sverige verkar lite rabatterat mot det europeiska riktpriset 1095 Euro. 9 990 kronor hamnar under den magiska 10 000-kronorsgränsen, vilket säkert är bra för försäljningen.

Samsung fortsätter sukta med vikbar mobil

av Peter Pettersson

Chefen för Samsungs mobildivision, D.J. Koh, fortsätter hinta om en vikbar mobil som kan komma redan i höst. I samband med att Samsung visade upp nya modeller i A-serien i går intervjuades Koh av amerikanska Cnet.

Till dem säger Koh att en mobil som kan vikas ut till en surfplatta är nästa steg för mobilanvändarna. Han påpekar att mobilbranschen trodde att Galaxy Note skulle var en produkt som inte skulle slå då skärmen var för stor. Och nu ha alla de stora mobiltillverkarna skärmar som är sex tum eller större.

Även om den kommande modellen inte blir en storsäljare från start, tror Koh att den har framtiden för sig.

Ännu finns inget närmare datum för en lansering av den nya mobilen. Men Samsungs utvecklarkonferens 7-8 november är ett tänkbart event för en sådan lansering.

Sida 1 av 302
 • Tjänstgörande redaktör: Jenny Rydberg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB