Google annonsregler är anpassade för Googles plånboken

av Peter Pettersson

Google är en stor aktör på annonsmarknaden. Och det finns många ganska skrupelfria personer som utnyttjar Googles minst sagt lösa regler för vad som är OK eller inte. Och för att Google inte ska behöva bry sig så mycket är reglerna skrivna så att det ska bli så få klagomål som möjligt att hantera. Och de måste hanteras går att skriva av och allt är frid och fröjd. Pengarna rullar in.

Ett exempel: Sollentuna är en kommun som ligger norr om Stockholm. Den gränsar visserligen till Stockholm i väster och ligger i Stockholms län. Men Sollentuna är inte Stockholm.

I Sollentuna bygger Ikano bostad ett nytt bostadsområde. Det marknadsförs på Google genom annonser där man lockar med nybyggt i Stockholm. Vilket är fel. I Stockholms län, eller i Sollentuna, ja, men inte i Stockholm.

image0.png

Men det tycker inte Google är något fel. Bolaget svarar: […]”Vi har beslutat att inte ta bort annonsen. Vi har funnit att annonsen inte strider mot Googles policyer. Dessa policyer förbjuder innehåll och förfaranden som vi anser vara skadliga för användare och för ekosystemet online i stort.”.

Och dit räknas alltså inte desinformation eller om man så vill slarv eller kanske till och med medvetna lögner.

Sedan en tid tillbaka florerar annonser på Google med olika domänadresser som avsändare. Bakom dem står en man med ett ryskklingande namn och vad man kan förstå bas i Saudiarabien.  Annonserna gör reklam för olika andra företags produkter som ska gå att köpa på den svenska marknaden. Men det förefaller som om de aktuella företagen inte har en aning om detta.

Tänkte att det kunde vara bra att påpeka detta hos Google. Men, nej, det går inte. Bara den som äger rätten till ett varumärke kan framföra sådana klagomål.

Passande om pengar är det enda Google tänker på, men knappast annars.

Kategorier Google

IFA-mässa på halvfart

av Peter Pettersson

Jag tillbringade ett par dagar i Berlin på den årliga IFA-mässan. Den största konsumentelektronik- och vitvarumässan i Europa. Eller har i alla fall varit.

I år saknades många av de stora tillverkarna. Ändå stoltserar  arrangörerna bakom mässan med att man hade cirka 2 000 utställare och 180 000 besökare. Men vilka var egentligen utställarna?

Samsungs monter var som vanligt stor som torget i en svensk småstad. Men det mesta hade vi sett förut.

IFA har valt att räkna varje kinesiskt företags dotterbolag eller divisions som en utställare. Istället för att slå dem samman, vilket skulle stämma bättre med verkligheten eftersom de inte hade var sin monter, utan en.

Man får det at se ut som man har fler utställare och alla dotterbolag och divisioner räknas var för sig.

Jag har bevakat det här området sedan slutet på 1990-talet och av de 2ooo utställare som IFA-arrangörerna räknar upp kände jag igen knappt 50. Några av dem säljer inte ens sina varor i Sverige.

Kinesiska TCL var på palts med sina nya TV-apparater

Tidigare har IFA-mässan varit ett bra sätt att se vilka nya prylar som är på väg ut och sannolikt kommer i butikerna till julruschen. Men det var inte fallet i år.

Inte ens de riktigt stora tillverkarna Samsung och LG, visade inte upp några riktigt stora nyheter.

Den konservativa sexismen både lever och frodas. Turkiska Vestel hade hyrt in över ett dussin tjejer som mässvärdinnor som fick strutta omkring i korta kjolar och högklackat.

Och det var de inte ensamma om.

Om inte IFA får till det med flera av de stora tillverkarna framöver riskerar mässan att reduceras till ett tyskt event som inte är av intresse för oss andra, på samma sätt som den tidigare stjärnan Cebit i dag blivit en parentes.

 

 

 

En månad bort till Iphone med USB-C

av Peter Pettersson

En någorlunda kvalificerad gissning är att Apple kommer att hålla ett event tisdagen den 12 september för att lansera årets upplaga av Iphonefamiljen och Apple Watch-klockorna. En eller två nya Macar kan också åka med.

En av nyheterna som är tämligen säker är att Apple nu går över till USB-C för laddning och uppkoppling av Iphone. Att det sker nu får nog till största delen tillskrivas EU:s krav på konformitet. Men samtidigt har Apple använt USB-C både i Ipads och i sina bärbara Macintosh-datorer i flera år nu.

För oss användare måste man betrakta det som en positiv utveckling. En typ av sladdar och laddare istället för att behöva packa dubbelt när det är dags att ge sig ut på resa.

 

Kategorier Apple, Mobiltelefoner

Apple höjer priser med 40 procent

av Peter Pettersson
Apple höjer till 129 kronor. Motsvarande lagring på Google One kostar 99 kronor i månaden.

Utan förvarning har Apple meddelat sina användare av Icloudlagring att man kommer att höja priserna med 40 procent den 16 augusti.

Lagring av data i Icloud på 2 TB kommer från den 16 augusti kosta 129 kronor i månaden istället för 89 kronor som det kostat hittills.

Någon förklaring till den dramatiska prishöjningen ger Apple inte.

På Google One kostar 2 TB molnlagring 99 kronor i månaden.

Kategorier Apple

Kommer Apple att ge VR ett riktigt genombrott?

av Peter Pettersson

När Apple i dag för första gången på nio år lanserade en helt ny produktkategori blev det Apples egen version av VR-glasögon.

Senast det Cupertinobaserade bolaget lanserade en ny produktkategori var i september 2014 när man presenterade Apple Watch. De började dock inte säljas förrän i slutet av april året därpå.

Så ser det ut att bli med även med Vision Pro. Glasögonen lanserades i dag och kommer att bli tillgängliga för kunder i USA i början av nästa år. När de kan komma till Sverige är fortfarande oklart.

Precis som med smarta klockor är inte VR-glasögon i sig något nytt. De har funnits från olika leverantörer och i olika versioner sedan början av 1990-talet. Men än så länge har de egentligen inte lyckats nå utanför gruppen geeks och gamers.

Frågan är om tiden är mogen för ett genombrott i bredare lager och om Apple kan påskynda en sådan utveckling.

VR är till stor del någon man konsumerar på egen hand. Kan Apple ändra på det också?

Någon gång under nästa år kan vi börja få svar på de frågorna.

Kategorier Apple

Vad kommer hända med Easee?

av Peter Pettersson

Vad händer om Easees laddboxar stoppas slutligen?
Blir det konkurs för Easee?
Drar den med sig återförsäljarna?

Fullt kaos har brutit ut kring Easees laddboxar sedan försäljningsförbudet meddelades förra veckan.

Än är dock inte sista ordet sagt. Easee kommer att överklaga Elsäkerhetsverkets beslut och begära inhibition av försäljningsstoppet.

Vad är det då som hänt? Elsäkerhetsverket har sedan mars i fjol genomfört en marknadskontroll av sex av de mest populära laddboxarna i Sverige. Verket menar att deras analyser visar att Easees boxar inte uppfyller kraven avseende jordfelsbrytare och överspänningsskydd. Men säger samtidigt att någon risk för personskada inte föreligger.

Easee å sin sida menar att man valt andra tekniska lösningar som inte bara uppfyller, utan går utöver standardkraven.

Inget har hänt med det är ändå fel

Både Elsäkerhetsverket och Easee är överens om att inga fel eller skador rapporterats från de cirka 100 000 Easeeboxar som finns i Sverige. Easee har sålt över 700 000 boxar globalt och kan i hela tiden avläsa hur de fungerar i sina interna system. Inget har hänt där heller.

Så OK. Enligt Elsäkerhetsverket uppfyller inte Easees boxar standardkraven. Men inget har hänt och det mesta talar för att inget kommer att hända.

Kunder som har Easeebox kan fortsätta ladda med den och vänta på besked från Easee hur bristerna ska åtgärdas, menar Elsäkerhetsverket.

Risk för konkurs

Om Elsäkerhetsverket beslut står sig vid en domstolsprövning, måste Easee åtgärda alla installerade boxar. Och då är det sannolikt att Easse går omkull.

Bolaget har redan innan verkets beslut varit igång med en ny finansieringsrunda delvis beroende på att man inte nådde sina försäljningsmål i fjol. Man har permitterat anställda efter Elsäkerhetsverkets beslut och har uppenbarligen inte mycket pengar i kassan.

Att skicka ut en installatör och göra modifieringar i befintliga boxar kommer att kosta pengar. Om vi utgår från att 2 000 kronor per box räcker, kommer det att kosta Easee cirka 200 miljoner kronor i Sverige och runt 1,4 miljarder kronor globalt. Och då är det sannolikt slut.

Får du ersättning?

Vad det skulle innebära för dem som installerat en Easeebox är oklart. Ansvaret för varan och installation ligger i första läget hos återförsäljarna, som sedan kan kräva ersättning för sina kostnader från Easee. Men om Easee går omkull hamnar återförsäljarnas fordringar troligen bland de lågprioriterade fordringsägarna som inte får något från konkursboet.

Då kan mängder med mindre elföretag som installerat många Easseboxar senaste åren dras med i fallet.

Och som kund kan du i så fall inte räkna med någon ersättning.

 

 

 

Kategorier Elbilar, Laddboxar

Norska Easee överklagar försäljningsförbudet för sina laddboxar

av Peter Pettersson

Elsäkerhetsverket utfärdade i dag ett omedelbart försäljningsstopp för laddboxarna för elbilar från norska företaget Easee.

Beslutet innebär att laddboxarna inte får säljas och att Easee och deras återförsäljare ska åtgärda de cirka 100 000 laddboxar som sålts i Sverige.

Anledningen till försäljningsförbudet är att det, enligt Elsäkerhetsverket,  inte finns en jordfelsbrytarlösning och ett DC-skydd som uppfyller kraven i de standarder som utrustningen är deklarerad för.

Enligt Joel Lee Antman, inspektör på Elsäkerhetsverket är Easees  elektroniska lösning för jordfelsbrytare istället för en elektromekanisk inte tillräckligt säker. Det finns en risk att jordfelsbrytaren inte alltid löser ut, hävdar Antman.

Easee å sin sida hävdar att deras elektroniska lösningar är minst lika effektiva som de Elsäkerhetsverket efterlyser.

Det norska bolaget överklagar nu Elsäkerhetsverkets beslut och begär också så kallad inhibition av försäljningsförbudet, så att stoppet upphävs av domstol i väntan på ett slutligt avgörande.

Om Easee i slutändan tvingas åtgärda alla de boxar som sålts i Sverige kan det leda till mycket höga kostnader. Det är osäkert om det går att få plats med en elektromekanisk lösning i levererade boxar och oklart hur mycket arbete och ökade kostnader det skulle medföra för Easee och deras svenska återförsäljare.

Det har hittills inte kommit fram några rapporter om olyckor eller tillbud vid användning av Easess laddboxar i Sverige.

Vi testar laddboxar kontinuerligt och den Easeeladdare vi har haft i drift i snart två år har fungerat utan problem.

Den Easeeladdare som ingår i vårt teststall har varit i drift i snart två år, utan några problem överhuvudtaget.

Ett domstolsbeslut om eventuellt upphävande av försäljningsstoppet kan komma i nästa vecka.

 

Ny serie klippare och trädgårdsmaskiner från Husqvarna

av Peter Pettersson

Nya robotgräsklippare som inte kräver slinga och verktyg som från nu följer standarden från Power for All Alliance är några av nyheterna i Husqvarnas lineup för 2023.

De nya klipparna ingår i vad Husqvarna kallar Nera-serien och det är tre modeller: 320, 430X och 450X. De är alla försedda med radar i fronter som ska göra att klipparen inte kör på sådana som sticker upp ur gräsmattan. Och även minska risken för att den kör på eventuella igelkottar.

Klipparna är tänkta för gräsmattor på 2 200 till 5000 m².

De kan operera slinglöst. Men då krävs tillsatsen EPOS, som kostar cirka 16 500 kronor. Robotgräsklipparna är heller inga billiga saker. Den minsta hamnar runt 32 500 kronor och det största, 450X, runt 56 000 kronor.

Dessutom kommer Husqvarna med den nya verktygtserien Aspire, som riktar sig till dem med lite mindre trädgårdar än 2000 m². Aspire-sortimentet består av en robotgräsklippare, en gräsklippare, en trimmer, en grensåg, en häcksax och en lövblås, samt ett system för väggförvaring.

Nytt är att de nya maskinerna följer batteristandarden Power for All Alliance, där bland andra även Bosch ingår. Där finns även Gardena, Flymo, Gloria, Steinel, Rapid, Wagner, Perfect Pro och Kübler Workwear. Batterier som följer gruppens standard ska vara kompatibla med varandra.

Media Markt byter ägare

av Peter Pettersson

Det har gått några år sedan tyska Media Markt år 2006 slog upp portarna till sin första butik i Sverige i Kungens Kurva, söder om Stockholm.

Visserligen har antalet butiker ökat genom åren, men någon riktigt bra lönsamhet har Media Markt inte uppnått på den svenska marknaden.

Visserligen har bolaget klarat sig bättre än både Onoff och Expert som fick slå igen butikerna. Men konkurrensen är tuff. Elgiganten dominerar, Netonnet hänger med men springer i uppförsbacke.

Nu köper Power den svenska delen av Media Markt. Power är det bolag i Expertgruppen som startade e-handel i Sverige efter konkursen för de svenska Expertbutikerna. Redan år 2017 var en sådan affär på gång, men lades på is till nu.

Att Expertgruppen skull ha betydligt bättre möjligheter att konkurrerar med Elgiganten än Media Markt haft med sin huvudägare Saturn återstår att se.

 

 

Rusning mot AI

av Peter Pettersson

Sedan den nya tjänsten Chat GPT fått så stor uppmärksamhet har nu både Google och Microsoft (som också är investerare i Chat GPT) lanserat egna AI-baserade chatbottar.

Google kommer med det man kallar Bard och Microsoft med en ny version av Bing med AI-stöd.

De som vill kan anmäla sig hos Microsoft för att få en förhandsversion av nya Bing inom kort.

Om AI-baserade chatbottar tar över marknaden från traditonella sökmotorer på Nätet är det i praktiken ett överlevnadshot för Google om maninte kan ta täten även där.

Sida 1 av 335
  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Jennifer Snårbacka och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB