De immuna mot Oscar love curse

Ursäkta om jag förstört ditt liv.

Så sa Fredrik Reinfeldt till Anna Kinberg Batras make David Batra på Per Schlingmans fyrtioårsfest. Enligt Anna Kinberg Batras bok Inifrån.

Det får mig att tänka på Oscar love curse.

Två forskare, Michael Jensen och Heeyon Kim, har med hjälp en empirisk studie upptäckt att Oscar-nomineringar och -vinster kan förstöra ett äktenskap. Bland annat för att kvinnans status ökar och hon blir mer framgångsrik än mannen.

Skådisarna som råkat ut för denna förbannelse är många: Sandra Bullock, Angelina Jolie, Reese Witherspoon, Hilary Swank, Kate Winslet, Helen Hunt. Ja, listan kan bli hur lång som helst. Männen klarar helt enkelt inte av att ha en lyckad fru. Inte sällan får det dem att ta till våld.

Men – det faktum att hans fru blev partiledare verkade inte påverka David Batra alls, utan han backade henne alltid. När Kinberg Batra fick kritik för att hon aldrig såg glad ut gick han ut och ställde frågan hur ofta Stefan Löfven ser glad ut.

”Åk hem och kriga nu”, sa David Batra till sin fru när hon kämpade som mest med dåliga opinionssiffror. Jag älskar hans villkorslösa stöd.

Vill man läsa en bok om genuin kärlek trots en kvinnas överordning, om ett par som tycks vara immuna mot Oscar love curse ska man läsa Kinberg Batras Inifrån.

Vill man däremot läsa en bok om en kvinna som står för att hon är allvarlig, seriös, tråkig och ganska ohärlig ska man välja en annan.

Något jag alltid har gillat med Kinberg Batra är att hon är så stiff och aldrig ler, att hon verkligen gillar att jobba, och att hon är duktig, effektiv och ordentlig. Att hon inte bjussar på sig själv. Att hon inte är mysig eller fnissig.

Kinberg Batra försöker i boken på ett nästan desperat sätt övertyga att hon faktiskt är rolig, att hon också kan spexa. Att hon inte alls är ”vass” eller ”stram”.

Genom att göra så, så befäster hon att kvinnor faktiskt måste vara snälla, mjuka och härliga för att få vara med.