En fruktansvärt rolig sista minuten-klapp

Jag avskyr att vara ordentlig när andra ändå inte är det. Som till exempel när man, trots att man var ute i otroligt god tid, inte kommer få böckerna för över tusen spänn till julafton.

Jag ids inte att skriva vilket företag det gäller för jag fattar ju att de gör så gott de kan.

Men att beställa julklapparna första december, med någon jävla Black Friday-deal man gick på, och så lyckas de inte skaka fram paketet på tjugo dagar. Trots att de utlovar en sju till elva dagar lång leveranstid … det är bara så pajigt.

Det är bara att bita ihop och köpa nya böcker. Och för alla er som sitter i samma sits som jag tänker jag här ge er ett sista minuten-tips av en av Sveriges absolut roligaste författare.

Hon heter Gunilla Bergensten och boken ni ska köpa till fyrtioplus-föräldrar heter Vi skulle ha fjällvandrat och 25 andra misstag jag gjorde när barnen växte upp.

Boken innehåller en fantastisk scen där Gunilla förklarar för sina lite för små barn hur man går till väga om man har en stark lust att skicka nakenbilder. Man tar en ”vanlig” kamera och framkallar bilderna själv.

”Man skickar dem inte med posten, man går hem till personen i fråga och överlämnar bilderna. Sedan tittar han eller hon igenom bilderna. Sedan bränner man upp dem.” Och ens nakna kropp kan aldrig hamna i orätta händer.

”Mamma, vet du egentligen hur gammal jag är?” frågade dottern.

Hon var elva.

Sedan följer en enda lång skrattfest. När hon förbjuder sonen från att titta på Pokémon för att det är kasst. När hon ogillar barnhalsband för att det irriterar henne ”när samma färg kommer i rad”. När hon får PTSD efter ett övernattningskalas.

Det hon önskar mest är att förmedla en nyfikenhet till barnen. Tänk om alla barn fick ha en sådan mamma som Gunilla. Som inte fjällvandrar men som har kul. På riktig.

Om ni vill ge ett asgarv i julklapp så har ni boken, skriven av en mamma som inte tillämpar ett fågelperspektiv utan ett molekylperspektiv. Och som inte curlar utan kör plogbil.