Jag är världens bästa mamma som gör som JAG vill

Två av tre kvinnor uppger enligt en ny TCO-undersökning att de upplever att de är julens projektledare. Den som ser till så att matvarorna hamnar i kyl och frys och sedermera på bordet. Och att klapparna slås in och läggs under granen. För att inte tala om alla julkort och alla evinnerliga glöggar och fikor och bjudningar.

”Är det inte kvinnan så är det mamma eller svärmor”, säger TCO:s ordförande Therese Svanström i Morgonstudion.

Min gamla journalistkollega Ebba Kleberg von Sydow säger: ”Har män en medfödd hjälplöshet och är värdelösa sakletare och lucianattlinnestrykare?”

Själv är jag en stor förespråkare av barnarbete. Jag känd för att använda mina barn som minislavar. Det får sonika göra allt själv.

Jag gitter icke göra sådant som ett barn kan fixa. Efter ålder och förmåga ska de tas i bruk. Om ni testade skulle ni förvånas över hur mycket små barn faktiskt klarar av. Dessutom växer barnet av förtroendet.

Det skulle aldrig falla mig in att rulla en miljon pyttesmå köttbullar eller sätta upp julgardiner eller trycka in nejlikor i apelsiner eller sätta igång något kladdigt julbak som sedan skapar ett enormt merarbete i form av disken från helvetet.

Nej tack.

Istället gör jag sådant JAG känner för, vilket oftast är att läsa. Dessutom jobbar jag. Typ hela tiden sitter jag vid datorn och skriver.

Och att ha en mamma som jämt arbetar måste vara den absolut bästa förebild ett barn kan ha.

Något av det första en av mina ungar sa hos dagmamman var ”min mamma jobbar”. Det är ett av mina stoltaste ögonblick. Barnet skröt om sin ständigt arbetande mamma.

Julkort trodde jag att alla hade slutat med för decennier sedan. Vem bryr sig om sådana? Och åka runt till släkten? Skulle inte tro det. Jag har inget mötessug.

Själv tänker jag gå en trappa upp med en god bok när Kalle börjar i eftermiddag. Jag får panik av blotta tanken på att behöva genomlida den där skiten.

Jag måste säga att jag nog är världens bästa mamma som gör som JAG, och inte alla andra, vill.

God jul!