När jag blev utbränd i Norrtälje och smink som terrormetod

Om mellandagsrean, likt förr i tiden hade startat i morgon, hade det blivit som i Norrtälje som jag besökte för ett par söndagar sedan.

Tjejen i kassan på den stora (och helt folktomma) kafékedjan höll på att få dåndimpen när hon fick ett jakande svar på har du Karma-appen.

”Va?! har du den appen?”

”Ja”, sa jag.

Har ingen appar i Norrtälje eller?

Och hur gammal var då Karma-frallan? Ett helt tomt kafé, asmånga mackor, Karma.

Jag lämnade smörgåsen och gick ut på stan. Allt var stängt. Det var skrämmande tyst och långtråkigt. Trots att det är en stad som tillhör huvudstaden. Man kan åka dit på SL-kortet. Men det fanns inga människor. Inga röster, inget tjafs, inget larm.

Jag höll på att bli utbränd av långsamheten. Ge mig lite köer, ville jag skrika.

Detsamma känner jag nu efter ett par helgdagar, så i dag ska jag hänga på låset för att fynda smink.

Från min idol Suzanne Brøgger har jag lärt mig att se smink som en protesthandling mot det kvinnliga, naturliga och normala.

”Min kropp ska vara ett äventyr, och inte något naturligt”, skriver Brøgger som är mest känd för det där om att kärnfamiljen inte har ett dyft med naturen att göra, utan är en kulturell uppfinning som hänger ihop med det ekonomiska systemet.

På samma sätt menar hon att det inte finns några naturliga kvinnor. Hon har alltid kämpat mot det naturliga och (nu kommer det underbara) hennes ”terrormetod” är färgkrita (!).

”Mörklila i ögonhålorna ända upp till brynen, brandgult på kinderna och självlysande vita läppar.”

Yay, tänker jag medan jag planerar dagens stora sminkinköp.

Men så slår det mig att jag mest använder ”nudes” för att anlägga den ”osminkade looken”. För att bli ”snygg”. Förmodligen för någon karl.

Men så kommer jag på att Brøgger ju inte heller hade någon jävla gul krita på kinderna. Utan sminkade sig högst normalt, för att bli snygg. För alla de där männen hon låg med när hon tog sina – enligt egen utsago – ”horveckor”.

Vad skönt! Då kan jag med gott samvete shoppa loss i sminkaffären i dag.