Vansinne och shoppinglistor

I boken Vardagens ting från 1987 publicerar Marguerite Duras en lista på för hemmet livsnödvändiga saker. Det som alltid måste finnas hemma. Idel enligt mig sympatiska saker som scotch brite, stålull, ajax med mera.

Duras skriver att hennes första skola var hennes mor och allt modern lärde henne om renlighet, sjuklighet och vidskeplighet. För hennes mamma som hade upplevt två världskrig – nio år av krig – handlade allt om att barnen aldrig skulle behöva bli överrumplade.

Duras skriver att hennes mamma i hela sitt liv kokade sylt för tredje världskriget. Det ledde till att Duras alltid behövde veta vad som fanns att äta i skåpen, om allt som behövdes för att stå ut i livets alla olika stunder fanns. Därav listan, som sparades i hela Duras liv och aldrig behövde förnyas.

”Modern representerar vansinnet”, skriver hon. ”Hon förblir den mest egendomliga, den mest vansinniga person vi någonsin mött.”

Jag tycker lite synd om Duras mamma. Hon som bara ville hålla barnen vid liv. Det känns orättvist att den som ansvarar för hemmet, för själva överlevnaden, får representera vansinnet.

Dessutom krävs det ett visst mått av galenskap att hålla mycket små barn vid liv. Det vet särskilt de som har många barn tätt. Den rena överlevnaden tillsammans med, det som Duras menade att hennes mamma var duktig på, att få barnen mer intresserade av andras lycka än sin egen. Det som kan vara nyckeln till ett lyckligt liv. Det är, faktiskt, enligt Duras ett lika hårt arbete som en dag i krig.

Jag tycker att man kan vända på det, den som INTE lever för att skapa ett hem åt sina barn, den som INTE skriver listor för att barnen ska slippa oreda och kaos, är den som är vansinnig.

Om jag skulle göra en till tatuering skulle jag göra en inköpslista. Precis som konstnären Helene Billgren. På hennes står det 2 L mjölk smör bröd ägg toapapper fil. På min skulle det stå banan yoggi handsprit disktrasor tvål toapapper.

Vad skulle det stå på er?