1600-talets mesta influencer
”En skön liten dygdig och synnerligen hjärtans behaglig puppa.”
Så beskrevs min favoritdrottning Hedvig Eleonora (1636–1715), sjuttonåringen som drottning Kristina rekommenderade sin kusse – den 170 cm långa och med det för tiden assexiga midjemåttet på 125 centimeter – Karl X Gustav att gifta sig med eftersom hon själv tänkte ha lite rajtantajtan nere i Europa och som var en riktig järnlady som överlevde de tre Karlarna (X, XI och XII).
På Hedvig Eleonoras slott Ulriksdal doftade det inte bara av den mycket sällsynta syrenen som hon älskade och beställde från den botaniska trädgården i Uppsala, utan även kryddor som rosmarin, timjan och mejram. Smultron hörde till hennes favorit. Frukt och grönsaker som druva, jordärtskocka, rädisa och gurka beställde hon av dem som skulle resa utomlands.
Det första jag ska göra när jag hämtat min sommarbil är att åka till Gripsholms slott där Hedvig Eleonoras utvalde hovkonterfejare David Klöcker Ehrenstrahls alla tavlor hänger.
Hedvig Eleonora var helt besatt av att låta måla porträtt av sin son Karl XI. Vår allra blygaste kung är den mest avbildade med över femhundra porträtt. Ehrenstrahl fick följa med henne överallt i hennes privatliv. Han målade hela hennes släkt i alla livets skeden.
Drottningen lät inte bara måla av sonen, utan även husdjuren och annat hon gillade. Hade hon levt i dag hade hon förmodligen varit en stor influencer på instagram.
Tavlorna jag ska åka till Gripsholm för att instagramma är de på Karl XI:s favorithästar Brilliant, Blå Tigern, Sultan och Pegasus. Och den på hennes favorithund, Courtisane – en bedårande liten pekingeser med gullig trubbnos – som hon lät måla av hela sju gånger på ett år. Hon lät även måla av ett apelsinträd, apor, kalkoner och en påfågel. Och en mogen ananas.
Jag är övertygad om att Hedvig Eleonora visste att det maniska avbildandet var något mycket större än ett slags 1600-talets svar på en dokusåpa, att hon gjorde sig själv och sonen odödliga.