En krokig väg till konsten

Den rationella drömmaren.

Så beskriver konstnären och artisten Cornelia Sojdelius sig själv. Den duktiga, högpresterande flickan som till sist förstod att man faktiskt kan välja en annan bana än den akademiska, och efter två år hoppade av läkarlinjen för att istället plugga konst på School of Visual Arts i New York, började älska Lee Buls futuristiska framtidsvisioner och öppnade ett galleri på Östermalm i Stockholm och till sist även blev artist och låtskrivare.

”Vägen till skrivandet och sjungandet har varit krokig”, säger Cornelia som är aktuell med EP:n A dreamers wake. ”Det låg långt under ytan och det tog ett tag för mig att erkänna hur stark den drömmen var. Jag har också alltid varit sliten mellan mina två sidor, den ena som längtar ut och den andra som vill gömma sig, den blyga och den utåtriktade.”

Det hon anser mest spännande med konst är att man triggas att hitta världar inom sig själv som man anar finns men inte alltid kommer åt av egen kraft.

På frågan vad hon skulle välja mellan konsten och musiken säger hon: ”Om jag bara fick välja en sak skulle jag sätta mig ner och vägra. Jag måste göra allt samtidigt, jag har märkt att det är så jag funkar.”

”Musik och konst har alltid representerat en sfär där det inte går att rangordna på samma sätt som i skolan och den akademiska världen. Det som skulle kunna anses som dåligt kan plötsligt bli bra och misstag kan bli lyckosamma. Det ger mig en frihet att känna att allt är möjligt.”

Hennes eget största misstag är att hon inte tidigare förstod vad hon skulle använda den duktiga flickan till. Det som ledde till att hon alltid upplevt att det är lite för sent. Så pass att hon på ett så härligt rättframt sätt väljer att inleda texten om nya skivan med orden: ”På sätt och vis har det alltid varit för sent för mig att hoppas på framgång inom musik. Jag var för gammal redan när jag började på allvar 1998, då hade jag fyllt 32 år. Det är kanske delvis därför som jag fortfarande håller på, det är liksom likadant nu, bara ännu lite mer för sent.”