Startsida / Inlägg

Mysteriet kring Pippis pengar

av Alex Schulman
Skärmavbild 2011-04-26 kl. 19.40.00.png

Högtidsstund här hemma idag. Amanda kom hem idag med en ny Pippi-DVD, som både jag och Charlie kastade oss över. Ju fler av de här filmerna jag ser, desto mer funderar jag över Pippis pengar. I en koffert har hon nämligen en massa guldmynt. Det rör sig om en rejäl förmögenhet, det är inte tal om annat. Vid något tillfälle stal tjuven Blom kofferten och räknade mynten till strax över 2 000 stycken. Det är oklart hur mycket ett guldmynt är värt, men det är en hel del. Pippi kan till exempel gå in i en godisaffär, visa upp ett guldmynt och be om 12 kilo godis. Hon kan köpa sex liter medicin på Apoteket, också för ett guldmynt. Pippi begär aldrig någon växel när hon handlar, så det är svårt att sia om det exakta värdet. men återigen: det är mycket pengar.

Emellertid. Pippi spenderar friskt. Hon bryter av en arm på en skyltdocka och ger butiksinnehavaren 2 guldmynt för besväret. Hon betalar ett guldmynt för nöjet att spruta lite parfym på Tommy Annika. Och i det avsnitt jag såg idag går Pippi på cirkus och slösar rejält. Hon ber om 60 bollar att prickskjuta tallrikar med och betalar ett guldmynt. Hon åker karusell för ett guldmynt. Och vid något tillfälle tycker hon att gevären på prickskjutningattraktionen är dåliga och ger tanten i kassan tre guldmynt för att köpa nya vapen.

Alltså. Hon slösar. Och jag påpekar igen: hon har alltså strax över 2000 guldmynt. I den takten hon gör av med pengar, så är det ingen förmögenhet. I detta slösarperspektiv finns det anledning att bekymra sig. Hela tiden när jag tittar på Pippi känner jag denna oro.

Pippi slösar och slösar och snart är hon pank.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB