Startsida / Inlägg

Det är coolt att betala skatt, Anja Pärson!

av Alex Schulman

Min syn på skattepolitik har jag från min pappa. När jag var en liten pojke berättade­ han för mig att han tjänade tre gånger så mycket som en sjuksköterska. Och han ­betalade tre gånger mer i skatt än en sjuksköterska. Men om pappa blev sjuk ­skulle inte ambulansen ­komma tre gånger så fort till honom. Och han sa att det är precis så det ska vara.

Pappa berättade om ­solidaritet, att man ska ­hjälpa varandra. Jag var ­inte särskilt politiskt medveten på den tiden, och blev det inte heller senare i livet, men det där har alltid ­funnits där. Det fastnade, för jag tyckte det var så ­rörande och vackert. Vi människor hjälper varandra. De rika ska ge till de fattiga. Det är så det ska vara!

Sedan dess har jag, precis som Mona Sahlin, tyckt att det är ”coolt” att betala skatt. Coolt, därför att det är en del av solidariteten människor emellan.

Så i går tittade jag på ”Skavlan”, Anja Pärson var gäst. Hon berättade att hon bor i Monaco av skattemässiga skäl, och jag noterade att ingen i studion ens höjde på ögonbrynen för detta. Det är ju alldeles normalt att sportstjärnor flyttar till ­Monaco när de börjar dra in pengar. Redan de gamla Björn Borgarna sysslade ju med det och det är ­numera inte det minsta kontroversiellt. Men jag kunde inte ­låta bli att känna mig lite brydd där jag satt i tv-soffan. Det är väl inte att vara solidarisk. Anja Pärson har tagit del av ­Sveriges fria skolgång, den fria sjukvården, hon har ­njutit av den välfärd som ­våra skatte­betalare erbjuder henne. Men så börjar pengarna trilla in och då pilar hon i väg till Monaco. Av ”skattemässiga skäl”.

Jag tycker inte om det därför att det inte är solidariskt. Det är som att beställa in en trerätters­middag på krogen, njuta ­av den goda maten och sen sticka från notan.

Ännu märkligare blir det när de här skatteplanerarna är färdiga med sina karriärer, när de vill flytta hem igen. Det är som att komma tillbaka till den krog man nyligen tagit en springnota från och bekymmerslöst börja beställa in igen. Jag tycker helt enkelt att det är åt helvete fel. Jag fattar ­inte att Anja Pärson inte skäms.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB