Party för öl- och whiskyfolket
avDen omåttligt populära öl-och whiskymässan i Nacka har nåt andra halvlek. Tittade till mässan redan i torsdags och slogs – igen – av ölens utbredning i Sverige. Numera finns det ett mikrobryggeri i varenda håla, dessutom oftast med ett spännande varumärkesarbete kring ölen.
Det är imponerande hur snabbt ett bryggeri utvecklas. Det finns idag mer än 130 mikrobryggerier i Sverige. 130! Lilla (hittills) Barlingbo på Gotland fanns inte ens på kartan ifjol, men i Nacka visar man stolt upp tre nykomlingar som redan ”exporterats” till fastlandet.
På whiskyfronten också en hel del nytt förstås. Här planerar importörerna sina premiärer till omkring mässan. Exempelvis kom gänget bakom skotska Highland Park till Nacka med ett helt nytt ess i rockärmen: Highland Park – Dark Origins, en mörk maltwhisky där så mycket som 80 procent är s k first, alltså första lagringen, i det här fallet på sherryfat. Smaken stack ut, men det är designen som överraskar mest.
I det traditionellt tyngda whiskylandet Skottland kommer nu alltså en flaska som är klädd i matt färg och som mer påminner om en shot. Spännande att se om whiskyälskarna är mogna för en så pass stor designförändring i barskåpen.
Annars är det som vanligt en brokig samling alkoholinnovatörer, entusiaster, proffs och amatörer som möts. I ena montern får man en nybörjarkurs av Åke Nordgren, expert med världanseende i sake. Någon monter bort bjuds på champagne, och inte långt därifrån Jägermeister. Mässan pågår till och med söndag.
Bästa montern på mässan: USAs grädda av mikrobryggerier, samlade bakom en disk.