Startsida / Inlägg

Apropå skatt

av Jens Jadbäck

Såhär dagarna innan Vegas försöker jag jobba undan så mycket jag bara kan. Även privat är det en del som måste ordnas. Till exempel har jag idag skickat in kompletterande uppgifter till Skatteverket för inkomståret 2009.

Eftersom jag sålde min lägenhet och flyttade förra året är det en massa papper som ska in och en massa skatter som ska betalas. Det var skönt att bli klar med det innan jag åker. Det som dock är mindre skönt är att jag ”för skojs skull” räknade ut hur mycket skatt jag betalat/betalar totalt sett för 2009. Det visade sig att det är mer än min förvärvsinkomst och då har jag bl.a inte räknat med fordonsskatt, trängselskatt (nåja, -avgift) och moms.

Det betyder i praktiken att de pengar jag har levt för, betalat hyra, räkningar och mat med, kommer från olika typer av spekulation. På ren svenska gambling. Inte nödvändigtvis poker, men trots allt gambling. De pengarna kunde varit förlorade både i teorin och praktiken. Då hade jag i och för sig inte åkt på lika hög skatt men icke desto mindre – mer än min lön har gått i skatt.

Då frågar man sig: Hur kan någon vid sina sinnens fulla bruk försvara en sådan skattepolitik? Hur kan man ha mage att försöka beskatta vinster som den enskilde tydligen behöver för att överleva?
Jag tror inte att folk förstår hur galen och skandalös svensk skattepolitik är. Att samtliga riksdagspartier (och aspirerande dito) i världssammanhang är otroligt vänstervridna. Nu menar jag inte att vissa partier har rört sig mot mitten, jag menar att hela det borgerliga blocket är är mörkrött och att de dansar på gränsen mot kommunism. Vänsterblocket är ju långt över gränsen givetvis.

Det finns inga liberala alternativ som i praktiken inte är likställda med eller värre än Sheriffen av Nottingham. Det finns överhuvudtaget inga alternativ om man anser att exempelvis en pokerturnering för 50 kronor ska vara laglig och skattefri eftersom den spelas med beskattade pengar.
Jag får ont i magen när jag tänker på sånt här. Jag mår riktigt dåligt när jag ser att folk inte begriper att deras egen frihet är starkt begränsad. De som inte bryr sig som det och nöjer sig med tillvaron är ute på djupt vatten. Det såg vi för inte särskilt längesedan lite längre söderut på vår kontinent.

jens_8bit.png

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB