Startsida / Inlägg

Jag är stolt över det jag gör

av Erik ”Valterego” Rosenberg

Förtjänar man sitt uppehälle inom gamblingbranschen får man ständigt vara beredd att försvara sig. Jag har av vissa fått höra att jag springer ärenden åt djävulen, att vår bransch skulle vara extra smutsig och dold.

Jag har själv haft den åsikten, att majoriteten av aktörerna i spelbranschen är fula fiskar, människor helt utan moral som sover, äter och ligger med sina pengar. Som lever helt efter devisen ”två kronor är alltid mer än en människa”. Jag tror inte längre att det är så. Visst, tänker vän av ordning, den där jäveln får ju betalt av branschen, klart han tycker den är okej. Han är ju en av dem!

Ja, det må så vara att jag är “en av dem”, men min bild av branschen hade ändrats långt innan den blev mitt uppehälle. Det är dock inget jag varken kan eller orkar lägga något fokus på att bevisa, det är inte syftet här heller. Jag vill däremot ge min syn på mitt jobb och branschen som jag ser den nu.

Min livsfilosofi är att jag ska kunna se mig själv i spegeln när dagen är slut och sedan sova gott om nätterna. Det har fungerat bra hittills.

Jag har en yrkesstolthet i det jag gör. Mitt mål är att vår sajt ska vara Sveriges bästa nyhetssajt om poker, att vi ska leverera bredd och kvalitet i vårt material. Händer det något av intresse i pokersverige ska det återges med relevans på Poker.se. Jag träffar både konkurrenter och så kallade samarbetsparters i mitt arbete för vilkas arbete jag hyser den största respekt. Det finns gott om kompetent folk i branschen. Sen ska jag inte sticka under stol med att det finns en annan sida av myntet också, även om den biten i mina ögon har minskat.

Pokerbranschen är en ny och väldigt snabbväxande bransch (ja, i Sverige har det blivit tuffare, men det finns stora marknader i världen som växer explosionsartat). I den typen av expansioner kommer det alltid att finnas lycksökare. De flesta av dessa tror jag inte är medvetet oärliga, däremot tror jag inkompetensen frodats, även om det har självsanerats en hel del. Sen är det helt självklart att med de nya möjligheterna och de stora summorna som är i omlopp kommer det alltid att dra till sig smuts som flugor till en ko. Men de är inte i majoritet.

Sen tror jag att det finns stora frågor som branschen måste ta tag i, även bland de etablerade bolagen, för att öka sin trovärdighet. Det handlar bland annat om spelmissbruk och marknadsföring. Jag återkommer till detta i en kommande blogg.

Jag har fått försvara mig mot mediamänniskor som undrar hur jag kan jobba med gambling, när de själva gladeligen saluför tidningar med både sprit- och tobaksreklam. Pokerbranschen har en hel del avarter, men i mina ögon är vi inte fulare än krogbranschen, livsmedelssektorn eller reklambranschen, i vilka jag jag har mycket god, professionell insyn i genom mina tidigare anställningar.

Överallt i miljöer där det går att fuska och skära emellan kommer det att göras, men det innebär inte alls att alla eller ens de flesta gör det.

Hur kan vi som vill uppfattas som seriösa försvara oss mot kritiken då? Hur kan vi argumentera mot våra största belackare? Mitt enkla svar är att det är inte där vi ska lägga krutet.

I mina ögon är det inte våra största kritiker som är fienden. De har fog för en del av det de säger, och en del av dem har drabbats av vår verksamhets avarter och / eller mörka sidor. Det är inte de vi ska bekämpa. Vi är inte betjänta av att de som kritiserar pokerbranschen tystas när det finns individer vars skrupellöshet spiller över på vårt rykte. Fienden är de som är inom vår bransch som försöker göra snabba pengar på bekostnad av sina medmänniskor, genom att frångå moraliska principer och gängse spelregler.

Vi ska ta striden med oss själva, och rannsaka oss, och inom ramarna för vår verksamhet agera så schysst vi kan. Vi som vill ha en renare bransch bör distansera oss från de som inte vill det, och ha modet att säga ifrån när vi ser att oegentligheter försiggår. Det bästa sättet att tysta kritiken är nämligen att sopa framför vår dörr, och inte lämna utrymme för kritik, även om vi – med rätta – kan känna oss orättvist utpekade.

erik_8bit.png
 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB