Startsida / Inlägg

Moral, moral och en kaka

av Jens Jadbäck

Det är lite knivigt att vara pokerspelare ibland. Idag gick jag till växlingskontoret för att ta ut pengar till Vegasresan. Som pokerspelare tar man ut lite mer än en turist som gör en liknande resa. Då börjar det genast ställas frågor. Svaren är inte alltid vad finansinspektionen förväntar sig men borde det spela någon roll? Det är mina egna pengar, skattade och klara, och jag gör väl vad jag vill med dem?

Jens: Hej! Jag vill ta ut X kr i dollar.
Kassörska: Eh… jaha. Då får jag beställa och det tar två bankdagar.
Jens: Ok.
Kassörska: Sen vill jag ha legitimation.
Jens: Varsågod.
Kassörska: Sen vill jag veta var de här pengarna kommer ifrån.
Jens: Mitt bankkonto?
Kassörska: Jag menar hur de har kommit dit.
Jens: Jag har sparat.
Kassörska: Jaha. Vad ska du använda pengarna till?
Jens: Spelar det någon roll vad jag svarar?
Kassörska: De får inte användas till något olagligt.
Jens: Tur att du sa det. Nej, jag ska resa till Las Vegas.
Kassörska: Vad ska du använda de till där?
Jens: Jag ska spela poker.
Kassörska: Är det alla dina besparingar?
Jens: Nej, självklart inte.
Kassörska: Men det är ändå dina besparingar?
Jens: Det är sparade pengar, inte alla mina besparingar. Spelar det någon roll?
Kassörska: Så du ska åka till Las Vegas med dina besparingar och spela poker?
Jens: Neeeej, det är inte ”mina besparingar”, det är en del av dem kan vi väl säga.
Kassörska: Så det är besparingar?
Jens: Men förihelvete… nej. Alltså. Ok. Vi säger att det är det då.
Kassörska: Och vad är syftet med resan?
Jens: Att spela pokerturneringar.
Kassörska: Du ska alltså åka till Las Vegas med dina besparingar och försöka vinna på poker?
Jens: Nej, det är inte min samlade förmögenhet, men fine – JA, det ska jag då.
Kassörska: Är du säker på att du vill det?

Jag kan köpa att de vill se ett kontoutdrag för att faställa 1. att pengarna finns där och 2. något sånär var de kommer ifrån. Resten är ju bara trams. Dessutom vill jag inte stå på ett växlingskontor med en massa andra människor och nämna summorna det gäller. Det är ju helt absurt ur säkerhetssynpunkt. Och OM jag nu var knarkhandlare, skulle jag erkänt det där och då? Man blir så trött… Hon antecknade förresten noggrant mina svar i ett formulär. Storebror ser oss.

jens_8bit.png
 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB