Startsida / Inlägg

En möjlig lösning

av Ola Brandborn

Nu är ju inte världen svart eller vit, men låt oss för diskussionens skull anta att det finns två sorters pokerspelare. Låt oss kalla dem för haj och fisk.

Vi fortsätter att dra det till sin spets: Hajarna är grinders, som spelar väldigt många bord samtidigt, använder statistikprogram, hoppas vinna lite men egentligen jagar en rakeback i slutet av månaden. Fiskarna å sin sida vill spela lite poker som de sett på TV, har ingen koll på oddsen, söker lite spänning.

Hajarna är beroende av ett inflöde av fisk hela tiden, annars börjar de kannibalisera på varandra.

Problemet är att fisken vill spela poker för att det är roligt, och det är inte skoj att möta grinders som spelar 24 bord jättelångsamt (för att de timar ut hela tiden), hoppar bord (ratholear) så fort de vunnit en pott, och aldrig skriver något i chatten. Det är så långt från skoj man kan komma.

iPokernätverket hade för några dagar sedan ett fel, som gjorde att man bara kunde spela ett bord åt gången. Vad tror ni hände? Jo det var bra spel på alla bord – men bra spel menas nu nästan inga höjningar före floppen och över 50% av spelarna vid varje bord som såg floppen. Riktigt fisktätt med andra ord, precis som spelet var i onlinepokerns barndom. Hajarna kunde spela för att vinna pengar och inte jaga rakeback. 

Ett sett att göra onlinepokern attraktiv för fisken skulle alltså vara att bara tillåta ett bord per spelare. Men givetvis skulle det samtidigt vara ett rejält självmål för nätverket, som skulle tappa alla sina mängdspelare och jättemycket av sin omsättning.

Men man kan faktiskt ha både kakan och äta upp den. Vad sägs om att ha vissa bord där du bara kan ha ett eller möjligen två bord öppna samtidigt? Så länge fisken inte aktivt styrs till dessa bord så har hajarna kvar sin föda, men spelare som vet var borden finns och uppskattar att spela mot spelare som inte multitablar skulle få tillbaks glädjen i pokern. Man måste med andra ord differentiera borden på något lämpligt sätt, exempelvis något av:

* Om sajten normalt har 6-mannabord och 10-mannabord så är dessa speciella bord 8-mannabord.

* Dessa speciella bord kan vara ”turbo-bord” med kortare betänketid. 

* Kalla borden för ”beginner”, och ”du är nybörjare så länge du anser du är nybörjare”.

Kalla mig fisk om ni vill, men jag vill möta folk som spelar snabbt och löst, inte tighta långsamma multibordsspelare. Med speciella bord där man bara kan spela ett eller två bord får alla spelare sin chans att välja motstånd som passar dem. Jag vet var jag skulle spelat.

ola_8bit.png
 • Tjänstgörande sportredaktör: Elin Wieslander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB