Startsida / Inlägg

The Luck Factor

av Erik ”Valterego” Rosenberg

Motriggad. Utdragen. Kortdöd. Donktomte. Tur som en tokig.

Turen är kanske inte mer närvarande för oss som håller på med poker än för andra, men den är definitivt mer påtaglig, inte minst i våra medvetanden. Handen på hjärtat, är du en whiner eller en som fångar tillfället i flykten? Det kan absolut påverka din tillvaro, och din med- eller motgång i det du sysslar med inte minst vid pokerborden.

Den brittiske författaren och illussionisten Richard Wiseman bestämde sig för att undersöka begreppet tur ur en vetenskaplig synvinkel. Genom kvantitativa studier, djupintervjuer och gruppdiskussioner jämförde han människor som upplevde sig ha mer otur än andra med människor som ansåg sig ha mer tur.

Resultatet blev boken ”The Luck Factor”, i vilken Wiseman presenterar vad han kallar fyra vetenskapliga principer för tur. Dessa är de fyra principerna:

I) Maximera dina tillfällen och möjligheter
II) Lyssna till dina instinkter och magkänsla
III) Förvänta dig tur och framgång
IV) Vänd otur till tur

Det kan låta som en hel del mumbo jumbo, men jag tycker att Wiseman bryter ner dessa principer på ett pragmatiskt sätt, och påpekar hur denna inställning påverkar ens utfall i livet. Människor som anser att de har tur har helt enkelt en inställning till tillvaron som gör att de ökar sina möjligheter till fördelar i livet.

Tur föder tur är något förenklat Wisemans tes, och att få detta levererat i text utan att det blir något new age-tjafs a la The Secret känns uppfriskande.

Det här är inte på något sätt en recension, men jag jag skulle vilja slå ett slag för denna bok, i synnerhet till folk som sysslar med spel i allmänhet och poker i synnerhet.The Luck Factor kommer inte att få dig att kunna påverka slumpgeneratorerna, men förhoppningsvis kan det ge dig några tankeställare och kanske en mental dunk i ryggen.

 

erik_8bit.png
 • Tjänstgörande sportredaktör: Jörgen Källström
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB