Startsida / Inlägg

Myten om Ivey

av Erik ”Valterego” Rosenberg

Jag tänkte ta tillfället i akt och styra över samtalet i denna blogg från religion till något helt annat, det ska handla om poker en stund framöver. Det finns dock en liten gemensam nämnare med den här texten och religion, nämligen myter och mytbildning.

Det ligger i människans natur att skapa ikoner. Det är lätt att raljera över idoliseringen, men det är ett mänskligt drag och en företeelse som föddes hos mänskligheten samtidigt som berättarkonsten. Varje scen, oavsett om det är fiktion eller verklighet behöver karaktärer att såväl se upp till som att se ner på. Att frukta, förakta och förundras över.

Romantisering, upphöjning och ikonifiering av enskilda gestalter finns inte bara i olika livsåskådningar och religioner, utan i stort sett i varje subkultur som uppkommer. Pokervärlden är inget undantag.Galna spel, omdömeslöst leverne och stora svängningar är några av de företeelser som bygger på imagen hos en person, en cashgamesession eller en turnering värderas efter summorna det spelas om.

Är det något som särpräglar en profil i pokervärlden mer än något annat är det mystiken, det vi inte kan förklara. Isildur1 har förvisso byggt en hel del av sin image på de gigantiska spelen han gjorde för ett år sedan på Full Tilt, men det som verkligen skiljt ut honom från många av de andra är anonymiteten. Alla tror att vi vet, men kan vi verkligen vara säkra?

Vad Isildur1 också verkar ha, som placerar honom en bit från många av de andra spelarna är den där förmågan att läsa spelet korrekt, att tolka sina motståndare, ibland bortom det rimligas gräns. Kalla det ett sjätte sinne eller varseblivning om du vill, oavsett om det är en naturlig eller smått ”övernaturlig” egenskap är detta kanske mer än något annat det som skapar en mytbildning kring en person.

Att vara stor i käften som Phil Hellmuth, Tony G eller Motormouth är förvisso bitvis underhållande, men det bygger inga legender. Det som bygger odödlighet är förmågor bortom vad vi tycker är rimlighetens gräns, en once-in-a-lifetime-talang. Det som skiljer en Nikolas Anelka från Maradona, Eric Lindros från Wayne Gretzky, eller varför inte IHateJuice från Isildur1?

Eller Daniel Negreanu från Phil Ivey. Egentligen faktiskt vem som helst från Ivey. Phil Ivey är tveklöst pokerns svar på Wayne Gretzky eller Michael Jordan. En person som så totalt dominerat motståndet i sitt spel att det råder konsensus bland utövarna om vem som är bäst. Frågar du en professionell pokerspelare om vem som är bäst i världen är det få som inte säger Phil Ivey. Frågar du vem som är tvåa får du en uppsjö med svar. Det i sig är bortom rimlighetens gränser. Speciellt, vilket jag sagt förr, i ett spel som till skillnad från hockey och basket har ett så stort inslag av tur.

ivey.jpg

I pokershowen Soffan – som jag har mina kladdiga fingrar med i produktionen i – säger talangfulle pokerspelaren Per Linde: ”Jag bidrar gärna till mytbildningen om Ivey.” Det annmärkningsvärda med uttalandet är att Linde utmärkt sig genom att faktiskt såga många myter om livespelares förmåga att läsa och exploatera sönder sina motståndare. Att då ge Ivey den kredden som Linde faktiskt gör där och då tyder på att det borde ligga något bortom det vanliga i de av Iveys egenskaper som framkallar den respekten.

Låt oss titta en smula på några av Iveys meriter.

Ivey har de senaste fyra åren (2007-2010) spelat in $18,7 miljoner på cashgame enbart på Full Tilt. Det gör honom med god marginal till världens mest vinnande cashgamespelare online de senaste åren. Tvåan Patrik Antonius har spelat in $10,6 miljoner. Okej, är det då så att Ivey pumpat in en massa volym i spelet? Nej, inte alls. Den förste på listan som spelat färre händer än Ivey är Jungleman12, och hans totala vinster är $5 miljoner. Faktum är att ingen av de tio mest vinnande spelarna över fyraårsperioden har vunnit mer per hand än Phil Ivey.

Ingen spelare har spelat in mer vinstpengar på liveturneringar än Phil Ivey. Bruttovinsterna uppgår till $13,9 miljoner, och sedan år 2000 har han med ett undantag varit bland de fyrtio mest vinnande spelarna varje år (år 2001 kom han på plats 70). Han har åtta armband i WSOP.

Var vill jag komma då?

För det första är det fullt naturligt att människor skapar sina myter, även i poker. Du behöver inte skämmas över att du fascineras av och intresserar dig för dem, det ligger i din natur och den som säger att de inte bidragit till någon mytbildning kring en person i något fall ljuger antagligen.

För det andra har vi i pokermedierna ett ansvar att återge verkligheten på ett korrekt sätt. Vi bidrar också till mytbildningen, och det är ofrånkomligt att det blir på det sättet. Det är inte heller något unikt för pokern, men det minskar inte vårt ansvar. Jag tycker att pokerns bevakare blivit bättre på det, men det går alltid att göra mer.

För det tredje är jag övertygad om, ikon eller ej, att pokern aldrig mer efter Phil Ivey kommer att att få en person som distanserat sig från motståndet på samma sätt. Att dominera så totalt och med sådan bredd som Ivey gjort, i ett spel med ett stort inslag av tur, är bortom det rimliga. Nu har jag också bidragit till mytbildningen av Ivey, och det är inget jag kommer att ligga sömnlös över.

erik_8bit.png
 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB