Startsida / Inlägg

Vad tycker Thorson?

av Jens Jadbäck

Tänk vad snabbt man får uppläggen serverade ibland. Så sent som igår satt jag med svår skrivkramp och det syns väl på föregående inlägg. Då kommer ingen mindre än William Thorson som en räddande ängel och förser mig med ammunition för månader framöver. Det är bara att snöra på sig damaskerna, på med hjälmen, greppa bössan och hoppa ner i skyttegraven. Idag blir det övning mot stillasittande anka som mål.

Jag måste kanske ge lite bakgrund till alltihop. Thorson skriver en hel massa om monopolet, sig själv, Ola och mig i sitt senaste blogginlägg i den andra blaskan. Jag måste givetvis svara.
Jag känner inte William Thorson. Jag har bara träffat honom några enstaka gånger och då har han varit trevlig. Dessutom gör han ett gott försök att hålla god ton i sitt blogginlägg men misslyckas lite här och där. Jag ska göra mitt bästa för att vara snäll men som ni vet kan jag ha lite svårt med ”tonen” ibland.

Hur som helst, det hela går väl mer eller mindre ut på att Thorson försvarar monopolet enligt standardformulär 1 A med en hel massa argument som inte bara är felaktiga utan också troligen härstammar från stenciler utdelade i monopolhögkvarteret. Centralkommittén har också utsett en politisk kommissarie som numera korrekturläser Thorsons texter och förmodligen lägger grunden för de politiska argumenten. Jag tänkte bemöta några av argumenten här och för att bespara er klickandet så citerar jag även Thorson (från den 12/2).

”Svenska Spel är inte Monopolet. Svenska Spel har fått licens att bedriva spel i Sverige av (monopolet)- Staten/Regeringen som ”äger” monopolet. Så 90% av all skit man läser borde va riktat mot Staten och inte Svenska Spel.”

Ingen har väl påstått något annat? Grejen med Svenska Spel är att de förvaltar monopolet och är dessutom remissinstans för spelutredningen och har uttryckligen bett om IP-blockering av alla andra siter. Att SvS försvarar monopolet är inget konstigt, det hade förmodligen vilket företag som helst i monopolställning gjort, men att därifrån ta klivet till att vilja bli ännu mer totalitärt är faktiskt anmärkningsvärt år 2011 i ett europeiskt land.

”Monopolet innefattar massvis med olika spel. Casino, trav, sport, bingo etc etc etc […] Man skriver oftast om det som om orsaken till att spränga monopolet är att den lokala pokerklubben ska få bättre villkor eller få existera. Men det känns ganska litet i det stora hela. Eller..?”

”Bättre villkor”? Nu behagar herr Thorson skämta tror jag. Det finns överhuvudtaget inga villkor för den lokala pokerklubben idag. Staten använder sig av vapenmakt för att stänga ner och fängsla de som bedriver verksamhet i lokala pokerklubbar idag. Det handlar om ett existensberättigande i första hand. Och du tycker att SvS är rätt väg att gå för att föra pokern framåt? Det är ju faktiskt riktigt… eh… pinsamt?

Vidare så handlar det inte bara om ett hundratal lokala pokerklubbar och minst 10 000 akiva utövare vid dessa klubbar, utan som du också skriver om en hel massa andra spel. Främst oddsen på sportspel hos SvS är väldigt mycket sämre än hos alternativen. Svenska Spel kan tillåta sig att stå så långt ifrån marknasmässiga villkor just på grund av monopolet som än idag ger dem en extraordinär särställning. Och vem drabbas? Spelarna så klart. Att spela på Svenska Spel innebär i praktiken för den enskilde att man förlorar mer och vinner mindre (undantaget lotto, men det är å andra sidan minst vinstchans av alla spel överhuvudtaget).

”Nåväl, för att klargöra så är jag ingen stödjare av Monopolet. Men nu har vi ett Monopol. Och jag är inte intresserad av att ta på mig protest kläderna och gå ut för att riva monopolet då det känns ganska långsökt just nu.”

Nej det är klart, att protestera är ju alltid meningslöst när det handlar om samhällsinstitutioner. Vad dumt, det hade jag helt glömt bort. Lika bra att ta anställning hos monopolet istället.
Åh vad sugen jag är på att dra politiska paraller till trettiotalet men det känns kanske lite väl hårt. Men parollen ”If you can’t beat them – join them!” är väl ganska förlegad för att inte säga farlig?

”Jag har andra prioriteringar än så dessutom. Dock har jag inget emot om Ola och hans kompisar Jens.J etc vill ut och protestera. Hade dock varit skönt om man slapp bli allt för inblandad i deras skitsnack med i mina ögon väldigt låg eller 0 relevans.”

Nu är det så här att detta är första gången jag överhuvudtaget nämner William Thorson i skrift. Du har helt enkelt sluppit att bli inblandad i ”skitsnacket”, i alla fall från min sida, tills du själv blandade dig i det vill säga. Först genom att promota monopolet och nu genom att försvara det med bristfälliga argument.

Nu sparar jag på resten av krutet till nästa gång jag får skrivkramp.

jens_8bit.png

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB