Myter om spelbranschen, del 1
avDet florerar en hel del myter kring spelbranschen och vad som försiggår ”bakom kulisserna” så att säga. Det låter kanske lite förmätet att säga det men oftast är lögnerna spridda av monopolets lakejer och med tanke på att vår stat i årtionden, ja snart ett helt sekel, har skrämt upp oss så till den milda grad att vi snart är rädda för precis allting så är det kanske inte heller så konstigt att vi ser spöken bakom varje gardin när det kommer till något så farligt som spel.
Myt 1: Man firar när någon förlorar
Så är det givetvis inte och det beror inte på att alla som jobbar på spelbolag är snälla tanter och farbröder. Det beror på att systemet inte riktigt fungerar på det sättet. Omsättningen består av ett otal vinster och förluster som ständigt kvittas mot varandra. Spelen är uträknade så att det ska bli några procents mellanskillnad i bolagets favör och det är där vinsten ligger. Ur den vinsten tas sedan kostnader för marknadsföring, löner och alla andra omkostnader ett bolag har.
Myt 2: Riggen
Många spelare tror att slumpgeneratorn i pokern är riggad. Som av en händelse är det ofta nybörjare eller sämre spelare som tror detta. Anledningen till att det är väldigt osannolikt är enkel. De flesta sajter ingår i ett nätverk och när du sätter dig vid ett pokerbord på exempelvis NordicBet så möter du kanske spelare från Ladbrokes, Unibet eller någon/några andra sajter inom nätverket. Rejken som en spelare genererar tillfaller den sajt som han spelar ifrån för tillfället. En del av den tillfaller sedan nätverket. Nätverket bryr sig alltså inte om vilken sajt (eller skin som det också kallas) spelaren spelar ifrån – de får sina pengar ändå.
Sajterna själva däremot vill ju få så mycket rake som möjligt och därför vill man också att den egna spelaren ska vinna. Om Nisse på NordicBet förlorar sina pengar till Jonte på Unibet så kommer ju pengarna att omsättas där istället och det är ju inte så bra (för oss). Om något skin skulle ha en fördel gentemot de andra skinsen så skulle det märkas ganska fort och reaktionerna skulle inte låta vänta på sig.
Flera nätverk har dessutom infört så kallad konsolidierad rake, vilket innebär att de skins som till största delen har vinnande spelare (ofta småskins som erbjuder hög rakeback) nu får betala en högre avgift till nätverket och de som drar in fisken får lägre.
Myt 3: Staten hotas av utländska bolag
Det statliga spelbolaget är fortfarande marknadsledande i Sverige och det är inte ens nära. Visst konkurrerar de utländska bolagen med Svenska Spel tekniskt sett, men de utgör inget större hot i dagsläget. Enligt uppgift är det endast 26% av allt spel i Sverige som pågår på internet. Alltså pågår 74% av spelandet fortfarande på Konsum och Ica eller i den lokala tobaksaffären. Och vem härskar där? Jodå, pappa staten.
Av de 26% av spelet som pågår på nätet kan vi ju ganska säkert anta att en stor del även där sker på Svenska Spel.
Myt-listan fortsätter nästa vecka.
jens.jadback@nordicbet.com