Startsida / Inlägg

Fusk och historia, del 2

av Jens Jadbäck

I min jakt på trolleritrick hittade jag ett amerikanskt forum med massor av diskussioner. Inga avslöjanden men väl saker som en historienörd som jag själv kan gotta ner mig i under timmar varje kväll. En av undersektionerna i forumet hette ”Cheats”. Jag brydde mig aldrig om att klicka in där, det var ju inte fusk jag var ute efter, mer presentationsvariationer för korttricks, boktips, recensioner av kortlekar och annat geekgodis.
Jag tog upp förekomsten av forumdelen med en trollkarlskompis och tyckte det var ganska oetiskt att sådant förekom bland i övrigt seriösa magiker. ”Cheats” var en hel genre inom korttrolleriet visar det sig. Det visste man väl kanske redan, särskilt med tanke på den tidigare nämnde fuskaren Seth Engström, men att det var så utbrett?

Nu måste jag väl i och för sig direkt påpeka att det oftast handlar om fusk i demonstrationssyfte, som ett trick där det hela presenteras som underhållning eller som enstaka nummer i en större rutin med vanliga korttrick. Men återigen, det finns människor som är galet duktiga på sånt här och som inte drar sig för att använda sina kunskaper – ännu en gång måste jag lägga fram världsmästarfuskaren Seth Engström som bevismaterial 1 A.

Som den historienörd jag är forskade jag vidare i ämnet och fann ett exemplar av den amerikanska tidsskriften ”Popular Science”. Januarinumret från 1962 närmare bestämt. Där beskrevs i ett reportage de olika metoderna fuskarna ute i landet använde sig av. Tesen var att det säljs en hel del fuskrekvisita i USA medan spel vid tidpunkten endast var lagligt i Nevada vilket därmed måste innebära att det fanns en hel del amerikaner som fuskade mot sina vänner och grannar under söndagens microstakes-homegame.

Cheat1.jpg
Cheat2.jpg

Bilderna ovan visar en klassisk situation som förekommer på de allra flesta pokerklubbar ute i landet. Spelaren till höger om given kuperar den blandade leken men fullföljer inte. Han sätter bara ner den övre halvan av leken bredvid den undre på bordet och låter given fullfölja kuperingen. Bilderna visar hur given då relativt enkelt och oupptäckt kan föra ihop leken så att den åter hamnar i ursprungsläget, dvs som den var innan kupering.

Cheat3.jpg

Titta på första bilden; det är knappt ens man ser att ett ess är översta kort på en stillbild, i verkligheten går det på mindre än en sekund!
Fortsättningen på bildserien blir att given skjuter det översta kortet (dvs esset) en liten bit åt sidan för att undvika att ge det till motspelaren som då hade fått par i ess. Istället drar han fram det näst översta kortet (som på bild 2) och ger sedan esset till sig själv.

Cheat4.jpg
Nåja, intrumentet på bilden ovan är väl inte så vanligt förekommande vid ett pokerbord någonstans i världen men den får vara med som kuriosa.

I nästa del ska jag lära er ett litet demonstrationstrick som ni kan göra nere på klubben. Jag lovar att ni slipper blanda fler gånger efter det!

jens_8bit.png
jens.jadback@nordicbet.com

  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB