Myter om spelbranschen, del 2
avKul att det blev bra diskussion kring del 1 av den här listan, få saker verkar vara lika kontroversiella i vårt community som riggen. Det blir nog inte lika häftig debatt kring dessa punkter men gör ert bästa, här kommer ankorna på rad: Lägg an!
Myt 4: Spelbolag bedriver verksamhet utomlands av skatteskäl
En av de populäraste myterna. Att spelbolagen måste förlägga sin verksamhet på Malta, Gibraltar eller annorstädes handlar om spellicenser. Det är få länder som utfärdar sådana och även Malta har ett begränsat antal (runt 100 stycken har jag för mig).
Att skatten sedan är lägre är en annan sak, och i jämförelse med Sverige stämmer det för nästan alla världens länder.
Myt 5: Det är bara Svenska Spel som tar ansvar
Svenska Spel har gjort sig ett namn på och försvarar sitt monopol med ”spelansvar”. Många andra sajter (inte alla) tar ett liknande spelansvar och det finns flera certifieringar för detta i EU. På de flesta större och seriösa sajter så får personalen utbildning i spelansvar minst en gång om året och systemen utvecklas mot automatisk mönsterigenkänning och flaggning av spelare i riskzonen.
Att sedan spelansvaret skulle kunna förbättras med ungefär 3000% i hela branschen, inklusive SvS, skriver jag under direkt på.
Myt 6: Det är fritt fram för turneringspoker
Högsta domstolens dom i våras gör det inte lagligt att arrangera turneringspoker. Domen gäller turneringen i Grebbestad och de specifika förutsättningar som gällde där. Man kan alltså inte köra en freezeout hemma på vinden med sina 50 närmaste vänner och hoppas på att man är safe. Däremot kan man köra en turnering med exakt samma upplägg som i Grebbestad. Men då måste det alltså vara exakt samma upplägg.
Domen gällde dessutom brottet dobbleri så även om man väljer samma upplägg så riskerar man åtal för brott mot lotterilagen.
jens.jadback@nordicbet.com