Jack eller knekt?
avDet är möjligt att jag trampar in på mäster Dans område med den här posten men jag har genom min andra hobby trolleri kommit i kontakt med en hel del spelhistoria. Eftersom jag är en historienörd även annars så är sådant mumma för mig. Jag inser att läsekretsen som finner det här intressant är väldigt smal men även om poker ”är en fluga” så har spelet en lång och intressant historia som börjar med kortleken i sig själv.
Jag har allt oftare börjat höra folk använda det engelska ordet för valören knekt, dvs ”jack”. Det ska väl sägas att det främst är den yngre generationen pokerspelare som gör detta. Är det förresten någon mer än Hatten och Dan som säger ”mörkar” istället för ”blinds”? Kanske Dödarn i något infall av litterär ambition… (nej, jag vägrar att tro att det är kroniskt).
Men varför heter kortet Knekt på svenska och Jack på engelska? Naturligtvis har jag hittat en intressant förklaring och tro det eller ej så hänger faktiskt svenskans Knekt ihop med hur den tidiga engelska kortleken såg ut.
I de första europeiska kortlekarna var de tre klädda korten alla män; en sittande kung, en riddare med sin häst och en tjänare eller page. Redan på 1400-talet bytte franska korttillverkare ut riddaren mot en drottning eller en dam. De franska korten blev populära i England och dess symboler blev snart grunden i även engelska kortlekar.
I England hette till slut de tre klädda korten King, Queen och Knave (page). I mitten av 1800-talet såg man ett behov av att sätta index på korten, dvs markörer av valör och färg i hörnen på varje kort. Beteckningarna för de klädda korten blev då K, Q och Kn för ”Knave”. Kan det vara denna beteckning som skapade svenskans ”knekt”?
Knave of spades, ca 1827
Detta var förvirrande för engelsmännen då beteckningarna K och Kn blev förvillande lika. Prova att spela Texas Hold’Em med en Öbergs-kortlek och man upptäcker snabbt att den K-K man tittar ned på mycket oftare egentligen är K-J. Tiltande helt enkelt.
Redan på 1700-talet kom ordet Jack i bruk för kortet som då hette Knave. I spelet som fritt översatt till svenska kallades ”Fyrtal” (som gick ut på att samla fyrtal, ta-daa) benämndes poängen man fick för fyrtal i knektar (eller knaves då) som ”Jack”. Eftersom poängen kallades så blev det snart även namnet för själva fyrtalet i knektar.
”Jack” betyder även ”vanlig man” vilket passade väl in i hierarkin bland de andra klädda korten och indexen blev slutligen K, Q och J.
jens.jadback@nordicbet.com