Startsida / Inlägg

The Joker

av Jens Jadbäck

Eftersom de religiösa skribenterna tydligen firar påsk slänger jag in ännu ett inlägg med det smala ämnet korthistoria. Jag har lärt mig att källorna är lite varierande i sanningshalt men i värsta fall har vi Glimne som facit. Nu ska det handla om jokrar.

Själva benämningen kommer från ”the Euchre card” enligt den senaste teorin. Euchre var en sorts spel vars ursprung finns i Europa, närmare bestämt Alsace-Lorraine, där två knektar i samma färg var en stark kombination. Amerikanerna lade till ”the Euchre card” som var ett extra kort som var starkare än de två knektarna och man tror att det amerikanska uttalet av ”Euchre” sedermera blivit ”Joker”.

joker1.jpg
Joker från ca 1875

Ordet ”Joker” betyder på engelska skojare, clown eller narr men de tidiga jokrarna i kortleken var annorlunda jämfört med idag. På jokerkorten fanns bilder av barn, populära scenkaraktärer, djur etc.
Amerikanerna som införde jokern som sådan i leken behövde ett ”wild card” till olika former av spel (förutom Euchre) som var populära i nordamerika. Kanske just därför är kortet också känt som en ”Joker” – som i betydelsen ”någon som byter karaktär” eller oväntat dyker upp.

Valet av en narr är ganska logiskt, inte bara på grund av dennes oberäknerliga beteende, då den karaktärsmässigt är ett bra komplement till kungar, damer och knektar. Narren hör hemma i hovet helt enkelt.

Jag har så smått börjat samla på kortlekar. Det blir lite så när man använder de som förbrukningsvara. Jag tror att jag har över 100 olika sorters kortlekar för olika ändåmål men jag hade missat en. En kortlek som verkligen är ett måste för varje samlare. Iraks Most Wanted!

Iraqi.JPG

Denna lek delades ut till de amerikanska soldaterna i Irak för att på ett pedagogiskt sätt visa prioriteringsordningen på de eftersökta – naturligtvis med Saddam Hussein som spader ess och Bagdad Bob som joker. Tillverkas av US Playing Card Company, samma företag som tillverkar Bicycle. Odugligt till pokerspel, desto bättre till trolleri.

bagdadbob.jpeg
Bagdad Bob, Joker

Smaklöst? Kanske. Historia? Absolut!

jens_8bit.png
jens.jadback@nordicbet.com
 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB