All in! Historien om Stu Ungar
avI dagarna skickade förlaget Modernista ut boken ”All in! Historien om världens bästa pokerspelare Stuey ’The Kid’ Ungar – och vad som hände sen…” till ett antal pokerbloggare. De vill förstås att man ska recensera den och få gratis reklam den vägen. Ok, I’m game. Jag läste den och jag har inget annat att skriva om för tillfället så kör i vind.
”När jag var femton spöade jag folk som
hade lärt sig spela för trettio år sedan. Jag slaktade dem. Man kan väl säga att jag var född sån”
– Stuey Ungar
En pokerbok är ofta en snustorr genomgång av teori kring spelet, antingen någorlunda uppdaterad eller hopplöst utdaterad. Handhistorikerna avlöser varandra och innan man vet ordet av har man missat en bit eftersom ögat fortsatte följa texten medan hjärnan var upptagen med något helt annat.
En historienörd som jag saknar böcker som denna. Om pokerhistoria, om personerna bakom händerna vi matas med som exempel. Dessa böcker finns dessutom otroligt sällan på svenska.
Just den här boken, skriven av Nolan Dalla och Peter Alson efter flera timmars bandade intervjuer med Stu Ungar själv och hans närmaste, har jag också läst på engleska. Översättningen är med pokerboksmått mätt ganska bra. Historien som sådan är fängslande och högintressant för oss som spelare. Det är helt enkelt en biografi över Stueys liv där vi följer honom från barndomsåren på hans pappas bar i New York dit maffiosos kom för att lägga sina vad till hotellsviter och spel om miljoner dollar i kontanter i Las Vegas ”Glitter Gulch”.
Historien om geniet Stu Ungar är tragisk. En missbrukarpersonlighet ut i fingerspetsarna som spelade på allt som rörde sig. Samtidigt ett geni, närmast oslagbar i Gin Rummy, trefaldig världsmästare i poker och extremt vass i både sportsbetting och Black Jack.
Jag var rädd för att boken skulle innehålla alltför detaljerade och segdragna handhistoriker mer eller mindre tagna ur sitt sammanhang, men det slipper man faktiskt. Självklart finns avgörande händer, sportvad och andra detlajerade spelbeskrivningar med men det går aldrig till överdrift och för en pokerspelare är det inga problem att hänga med.
Det som däremot störde mig är att översättningen är lite halvtafflig när det kommer till spelsekvenserna. Tyvärr brukar de vara det även i andra böcker och jämförelsevis så blev jag faktiskt positivt överraskad men man inser samtidigt att det ju faktiskt är trist att man vant sig vid så pass låg standard. Exempelvis presenteras en hand där Stuey är all in mot två andra spelare som båda har två tior på hand. På floppen kommer ytterligare en tia och spelarna drar slutligen ut Stuey när de får stege på rivern vilket inte heller överensstämmer med övriga kort på brädan. Man får helt enkelt själv räkna ut hur och vilka kort som landade. Det är som sagt oftast inte så klurigt men det förstör läsupplevelsen när man inte får flyt i berättelsen.
Ett annat exempel är när en motspelare till Stuey beskrivs som ”hög”. I kontexten av Stueys drogmissbruk så känns det ju inte alltför otroligt att han spelade mot andra missbrukare men när man inser att motspelaren hade högt kort och inte var hög på droger så blir det ju helt plötsligt något helt annat.
Hur som helst, det är bara parenteser i berättelsen. Hur händerna spelades är nog bara viktigt för oss som själva spelar poker. Dessvärre är det nog lite för mycket av den varan i boken för att den skall tilltala även lekmän på pokerområdet.
Återigen måste jag poängtera att det mesta handlar om Stueys liv, hans romanser, hans barn, vänner och övriga familj. En stor del av Stueys liv, om inte den största, var ändå spelandet. Det är en gripande berättelse och många av de som stod honom nära har också bidragit till boken, bland andra Mike Sexton och Doyle Brunson.
Man kan lära sig en hel del av berättelsen om Stu Ungar. Oavsett hur skicklig man är, hur mycket man än kan om spelet, så kommer man ingenstans utan disciplin. Ibland hade han miljoner i värdeskåp på olika casino, ibland var han luspank. Han kunde köpa bilar till sina flickvänner och vänner för att nästa dag ringa och be om lån.
Berättelsen är spännande och lite av en bergochdalbana där Stuey reser sig gång på gång, inte minst hans extrema comeback när han vinner WSOP för tredje gången.
Har man det minsta intresse av poker så är den här boken ett måste. Mycket läsvärd!
”All in! Historien om världens bästa pokerspelare Stuey ’The Kid’ Ungar – och vad som hände sen…” släpps den 7 september.
jens.jadback@nordicbet.com