Startsida / Inlägg

Tummen ner Lotteriinspektionen!

av Jens Jadbäck

Ja, vi vet, ni gör bara ert jobb. Vi vet att det inte är ni som skriver lagarna. Men kom igen. Menar ni allvar med detta? Någon har alltså lagt ner tid på att skriva ner detta och lägga upp på LI’s hemsida. Någon som har fått betalt. Med dina och mina skattepengar.

dislike.jpg

Lotteri eller tävling på Facebook

Lotteriinspektionen har under våren 2012 fått ett stort antal tips om olagliga lotterier som bedrivits som så kallade tävlingar på bland annat Facebook.*

Tillstånd till lotterier kan inte ges till privatpersoner eller företag

På sociala medier är det allt vanligare att företag och privatpersoner uppmanar besökare att delta i olika aktiviteter, t.ex. att ”gilla” något eller ”dela” något med sina vänner. Genom att göra detta deltar man sedan i någon form av utlottning där man kan vinna biljetter, pengar eller varor. Ett arrangemang som avgörs med slumpens hjälp, är ingen tävling utan räknas som ett lotteri och kräver tillstånd. Tillstånd kan inte ges till privatpersoner eller företag.

Tävling

Om utgången i arrangemanget avgörs av någons prestation till exempel en bedömning av någons förslag till en slogan eller att deltagaren kan svaret på fler kunskapsfrågor än andra som deltar, är det normalt sett inte fråga om ett lotteri. Prestationsmomentet får dock inte vara för enkelt för då kan det fortfarande anses vara ett lotteri, en helhetsbedömning av arrangemanget måste alltid göras.

Och igen, vi vet att det inte är ni som skriver lagarna men någon form av beslutsunderlag måste ni väl ha tagit del av? Vem ska detta skydda? Vem far illa? Inte ens staten kan ju förlora några nämnvärda intäkter på att svenska företag, som det ju är frågan om, i jämförelsevis mikroskopisk skala använder sig av Facebook som marknadsföringsplats.

Det moraliskt och politiskt förkastliga i att som fjärde part försöka lägga sig i ingångna avtal är så bisarrt att man, som så ofta annars i monopolets skugga, har svårt att finna ord för det hyckleri och den vidriga dubbelmoral denna myndighet har till uppgift att upprätthålla.

Det må så vara att er tolkning av lagtexten mynnar ut i ovan citerade text men lägger ni verkligen krut på det? Kommer ni verkligen att belasta rättsapparaten för några likes på Facebook? Om inte, varför då ens informera?

Är ni förbannade för att ni själva inte har några som gillar er på facebook?
LI.jpg

En sak är i alla fall säker, hade det funnits en ogilla-knapp på Lotteriinspektionens facebooksida så hade jag hamrat på den tills pekfingret nötts ner till knogen och sedan fortsatt med långfingret.

Plötsligt känns Annie Lööfs krognotor långt mindre omotiverade om alternativet är att pengarna går till sådan här kvasiverksamhet.
Hallstedt, ge medarbetarna en extra snaps att värma sig med på julfesten istället för att lägga skattepengar på trams. Det lär ju vara svinkallt i betongbunkern i Strängnäs.

*Vad är det förresten för riksfånar som ”tipsar” LI om sådant här? Nog för att LI måste drämma iväg sin budget i syfte att skaffa sig nya anslag men de som anmäler, har DE verkligen inget bättre för sig?

jens_8bit.png
jens.jadback@nordicbet.com

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB