Startsida / Inlägg

Win/Loss-gränser?

av DÖDARN

På önskan av en ComeOn!-bloggläsare publiceras denna artikel gällande hur länge man bör spela för bästa möjliga resultat. Han sade sig ha svårt att veta hur länge han bör spela cash-sittningar. Rätt tajming är en grundkomponent för framgångsrik poker. 

Grundsvaret är enkelt: Det är högst individuellt. Däremot finns en del fundamentala tankesätt som är applicerbara för alla. Man måste bara synka det såsom det funkar bäst för en själv. Detta sker genom handling och konsekvens i kombination av kritiskt utvärderande av resultat.

I början av min karriär, för tio år sedan, kunde jag spela tvåsiffriga timmar i sträck. Initialt spelade jag inte långa timmar för att vinna mer pengar utan för att jag tyckte det var så ofantligt roligt med poker. De långa sittningarna fortsatte att dyka upp regelbundet även efter några år, men jag upptäckte snart att dessa sittningar oftast slutade på lillplus, plus minus noll eller back. Sällan resulterade de i några imponerande resultat. Gemensamt för dessa trägna maratonsittningar var att jag i de flesta fall hade börjat sittningarna på ett gott plus bara för att girigt pinka bort varenda cent när klockan närmade sig svensk otta.

Jag började kolla närmare på mina sittningar och uppmärksammade att jag oftast plussade som bäst under mina första två speltimmar. Det krävdes ingen raketforskare för att inse anledningen. Bra poker kräver fokus, kreativitet och disciplinerat spel. Underskatta inte energiåtgången från djupare tankeverksamhet. Liksom en hundrameterlöpare inte kan hålla hundrametertempot under en hel mil, likaså kan få hjärnor peaka ett helt tankemaraton. Några spurter kan man visst klämma in, men poker visade sig funka som allra bäst för mig när jag tog mig an det som en hundrameterlöpare. Somliga spelare däremot är inte födda spurtare utan spelar som bäst när de disciplinerat får nöta långa timmar i ett behagligt tempo. Som spelare måste man utvärdera sig själv huruvida man är en hundrameterlöpare, en maratonsnubbe eller varför inte en femtonhundrameterlöpare.

När fokus dör blir kreativiteten lidande. Plötsligt finner man sig spelande en tråkig ABC-poker, blir lättläst och kör fast i lägen som i efterhand ter sig uppenbart fiskiga och fel. För vissa kommer denna fokusdöd efter en timme, för andra kommer den efter sjutton. Lär känna dig själv och avgör när hur länge din peak generellt varar. Fokusdöd är synonymt med misstag som i sin tur är synonymt med pengatorsk – såvida du inte är gravt överlägsen dina nivåer, men å andra sidan, varför spelar man då inte högre stejks? Råkar man vara världens mest framgångsrika 1-2-spelare så torde man klara sig tämligen väl även på 2-4 och 3-6.

fokus.jpg

Tappad fokus beror ofta på fysisk trötthet. Man har koncentrerat sig hårt och länge och blir matt. Detta får i sin tur konsekvenser på disciplinen. Plötsligt försvinner gradvis tålamodet och tiltkontrollen, den som var kyligt benfast vid sittningens start. Med full fokus kunde man se förbi den där tvåouten och fokusera på ett mer långsiktigt mål. Man accepterar variansen. När tröttheten kickar in krymper stubinen och det krävs gradvist mindre och mindre för att reta upp en och få en att begå dumheter.

Många spelare kör med win/loss-gränser. ”Om jag vunnit eller förlorat tre inköp så lägger jag av.” Persoligen tycker jag att detta är ett tomteresonemang. Poker är i högsta grad situationsanpassat. Det är som att på förhand bestämma sig för att spela tight. Framgångsrika pokerspelare är rörande eniga om att bra poker innebär att gå till ett bord med öppet sinne och anpassa sin sittning efter resten av bordet. Varför spela tight om resten av bordet är tight? Likaså känns konkreta win/loss-gränser förlegade. Sitter Nisse Tomtesson vid bordet och råkar ha rötan att dra ut med tre hålpipor i följd bör du sitta kvar under förutsättning att du inte påverkats för mycket tilt- och fokusmässigt. Betyder dessa utdragningar att du börjar spela sämre än fisken, ja, då är det läge att lämna, men så länge du kan tugga på tämligen oberörd och du känner att det fortfarande finns opåverkat värde vid bordet bör du stanna om du så är tio inköp back.

Skulle du å andra sidan sitta vid ett fiskbord och är några inköp plus, bör du oavsett sluta om du av någon anledning är ofokuserad nog för att vara bordets fiskkung. Dagsform och en ärlig tolkning av magkänslan bör ligga grund för ditt beslut huruvida du bör fortsätta eller inte – inte dina konkreta resultat.

Det må te sig som självklarheter, åtminstone i efterhand, men tro mig när jag säger att det är många som har fått stop/loss om bakfoten.

Jag hoppas att denna artikel hjälp några av er. Vinnande poker är mer än bara speltekniska färdigheter. Pokerns isberg är mestadels under ytan.

Som vanligt följer du mig dagligen i min blogg.

/DÖDARN

Superbloggen-DÖDARN.png

Har du frågor, kommentarer eller funderingar kan du maila mig på dodarn@comeon.com

  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB