Så du vill bli världsmästare i spel?
avUnder ett tidigare inlägg på
https://bloggar.aftonbladet.se/superbloggen/2013/09/souvenirvansinne-inom-poker/
har en trogen läsare ställt frågan om det spelas SM och VM i luffarschack – och det får mig att återkomma till ett ämne som jag snuddat vid tidigare här: hur många olika spel kan man egentligen bli officiell världsmästare i?
Det visar sig vara en krångligare fråga än vad man först kan tro. Låt mig först av allt göra det hela något ”okrångligare” genom att bortse från flipper och diverse datorspel, där det faktiskt också anordnats olika VM, och i stället koncentrera mig på ”vanliga” spel.
Ja, vad gör en VM-titel i ett spel ”officiell”?? Låt mig ställa upp ett antal rimliga kriterier: (1) det ska finnas en erkänd organisation bakom tävlingsarrangemanget; (2) det ska finnas åtminstone två tidigare erkända mästare i spelet; (3) det ska finnas en rimligt stor spelarbas som har det som intresse; och (4) VM-arrangemanget ska vara återkommande även i nutid.
På detta sista kriterium stupar till exempel Mastermind, i vilket det några gånger (tre, vill jag minnas) arrangerats vad som kallats VM – men det är över tjugo år sedan sist. På det tredje kriteriet stupar några andra moderna spel (Boku, Hexago, Continuo…) där det visserligen finns vad som betitlas ett ”VM” men där endast ett fåtal spelare är med.
Jag kommer att ha ytterligare några kommentarer nedan – men här är listan över spelen som jag anser uppfyller ovanstående kriterier och i ”åldersordning” efter första VM i spelet:
Damspel (första världsmästerskapet: 1847)
Med årtalet 1847 avses ”English draughts”, alltså på 8×8 rutor som ovan. Sedan 1885 spelas också VM i ”International draughts”, med 20 pjäser var på ett bräde med 10×10 rutor.
Schack (1886)
Klassiskt schack, även benämnt ortoschack inom spelforskningen, behöver sannolikt ingen närmare beskrivning inför er läsare här… men det finns VM i två andra schackvarianter med, se nedan.
Bridge (1950)
Bridge är också en av de verkliga klassikerna, med stor internationell utbredning och oomtvistad organisation.
Backgammon (1967)
Som jag skrev i ett tidigare inlägg här blev backgammon ett högstatusspel efter att dubbleringstärningen uppfanns. Tilläggas kan att SM i vårt klassiska bräde arrangeras på Vasamuseet i Stockholm varje år!
Poker (1971)
Årtalet 1971 syftar på den första egentliga turneringen i spelet. Egentligen är det tveksamt om poker uppfyller det första kriteriet ovan – är Caesars Entertainment, som äger varumärket WSOP i dag, att jämställa med till exempel världsschackförbundet FIDE?
Monopol (1973)
Här är ännu ett spel med tveksam uppfyllande av första kriteriet ovan, eftersom hela VM-arrangemanget “ägs” av leksaksjätten Hasbro. Men OK, spelarbasen finns och vem som helst får ställa upp i de inledande nationella mästerskapen!
Domino (1976)
Bilden vad gäller världsmästerskapet i domino kompliceras av att det finns två konkurrerande arrangemang med anspråk på titeln – World Championship Domino Tournament som spelades första gången 1976, och Domino World Championship som spelades första gången 1995.
Othello (1977)
Bakom Othello finns – om än också rätt starka kommersiella intressen vad gäller t.ex. varumärket – en bred spelarbas och en erkänd internationell organisation.
Go (1979)
Go – i västvärlden mest känt under sitt japanska namn, men ursprungligen uppfunnet i Kina och där känt som wei ch’i – är med sin över 3000-åriga historia näst äldst bland VM-spelen.
Diplomacy (1988)
Denna klassiker, uppfunnen 1954 av amerikanen Allan B. Calhamer, är ett särpräglat flerpersonsspel där man tvingas ingå motvilliga allianser och där det sedan stöts dolkar i ryggen; jag har sett knytnävsslagsmål bryta ut under ett parti.
Renju (1989)
Renju är den internationella formen av luffarschack, med vissa restriktioner för var dragen får placeras; originalspelet är uppfunnet i Japan under Heianperioden, för cirka ett årtusende sedan.
Xiang ch’i (1990)
Xiang ch’i (”elefantspelet”) är den kinesiska formen av schack (ej att förväxla med kinaschack som är en tysk uppfinning från 1880-talet); möjligen är xiang ch’i till och med föregångaren till dagens västerländska schack, därom tvistar spelforskarna fortfarande.
Scrabble (1991)
Detta är originalet till Alfapet, och uppfunnet på 1930-talet av den amerikanske arkitekten Alfred Butts. Som det andra av de två ”språkbaserade” spelen på denna VM-lista begränsar det självfallet spelarbasen – som dock ändå är bred och internationell. Notera dock att redan 1972 hölls det första VM i duplikat-Scrabble på franska!
Magic: The Gathering (1995)
Samlarkortspelens urfader, uppfunnet av amerikanen Richard Garfield. Det finns även ”VM” i några andra samlarkortspel, som Pokémon och Yu-Gi-Oh, men dessa är av mycket sent datum och det är tveksamt om de platsar på denna lista.
Stratego (1997)
Denna klassiker, som i dag ägs av nederländska spelföretaget Jumbo, är uppfunnen 1908 av en fransk kvinna – Hermance Edan – men har sina rötter i det kinesiska spelet dou shou ch’i. Första nederländska mästerskapet hölls redan 1991; och det första VM alltså 1997.
Oware (1998)
Oware är en variant av det spel vi i Sverige kallar för kalaha; världen över existerar det bortåt 200 varianter av det, och det ses som ’Afrikas nationalspel’ (trots att det härstammar från Mellanöstern). Jag har en gång spelat mot den just då regerande världsmästaren Trevor Simon från Antigua, och du milde vad jag åkte på däng… Oware/kalaha är för övrigt det äldsta av alla kända spel som vi människor fortfarande utövar i dag, cirka 8000 år efter att det uppfanns!
Tantrix (1998)
Tantrix är ett brickspel uppfunnet av nyazeeländaren Mike McManaway. Första VM 1998 hölls online; första live-VM i Tantrix hölls 2009.
Shogi (2000)
Shogi (”generalernas spel”) är den i Japan förhärskande varianten av schack, och med en historia tillbaka till 1200-talet. En regel som gör det unikt är att pjäser som du erövrar från motspelaren får du sedan återintroducera i spelet men nu på din egen sida!
Mahjong (2002)
Mahjong, uppfunnet i Kina omkring 1860, är i dag världens näst mest utövade spel med cirka 700 miljoner entusiaster; bara schack, när man inkluderar alla varianter, är större. Bilden av mahjong som ”officiellt” VM-spel kompliceras av att det första VM, i Tokyo 2002 där jag själv var med och spelade, numera inte erkänns av kineserna som det första; de anser i stället att turneringen 2007 i Kina var det första ”riktiga” VM. Spel och politik…
Settlers of Catan (2002)
Detta moderna spel är uppfunnet 1995 av tysken Klaus Teuber (spelets originaltitel: Die Siedler von Catan), och har blivit en av de största internationella brädspelsklassikerna genom tiderna med omkring 20 miljoner sålda exemplar, samt finns numera i en mängd varianter.
Som sagt – jag tillstår gladeligen att ovanstående lista om tjugoen spel (dam på 10×10 inkluderat) med nödvändighet rymmer ett visst mått av subjektivitet, och att det finns flera spel med turneringar som kallas för ”VM” men utan att i mitt tycke leva upp till rimliga kriterier. Och ska man betrakta World Series of Gin Rummy, som spelas nästa gång i Las Vegas i november 2014, som ett världsmästerskap?? Ett ”VM i fia” arrangerades för övrigt redan på 1970-talet i Sverige… och vem tror ni har ett förflutet som sekreterare i Svenska Fiaförbundet en gång i sin ungdom? Alexander Bard, faktiskt, och jag skojar inte…