”No guts, no glory!”
avFenomenet Viktor Blom fortsätter att trollbinda oss andra. Sannolikt har ingen annan svensk spelare varit i rubrikerna så mycket under det senaste året, om än omväxlande som VECKANS STÖRSTA VINNARE! eller HELGENS STÖRSTA FÖRLORARE! eller någon annan snarlik formulering. Bland pokerkapitalismens rovdjur framstår han understundom som Den Ultimata Predatorn, allra högst upp i näringskedjan, totalt utan fruktan och villig att ta risker som skulle få oss andra att famla efter magsårsmedicinen vid blotta tanken.
Nej, jag har aldrig träffat honom personligen, men det vore roligt att någon gång göra det och till äventyrs då också få en pratstund med detta svensk pokers stjärnskott. Och självklart har jag ingen aning om tillståndet i hans privat- respektive yrkesekonomi, även om man faktiskt då och då ges anledning till en medmänsklig, bekymrad undran därvidlag.
Viktor Blom, född 1990, började med onlinepoker som tonåring och var redan då villig att ta rejäla svingar; en bankrulle på hundra- eller tvåhundratusen dollar kunde raderas ut praktiskt taget över natten, men som bäst på Ipoker låg han över 1,5 miljoner dollar plus och det bara 17 år gammal. När han sedan etablerade sig på Full Tilt var det under ett nick som blivit legendariskt, ”Isildur1”, och där tog han sig till nya nivåer och låg ett tag omkring 35 miljoner kronor plus… bara för att sedan se sitt kapital åka vild bergochdalbana mot sådana motståndare som Tom Dwan, Brian Southend, Cole South, Patrik Antonius och Phil Ivey. Outad officiellt som den unge svensken bakom nicket ”Isildur1” blev han i samband med PCA-turneringen på Bahamas i januari 2011; och i highrollern i PCA följande år svarade han för 2012 års största svenska livecash, på motsvarande 8,7 miljoner kronor.
Sedan dess har Blom fortsatt att uppmärksammas på pokernyhetssajter världen över, främst för sina kapitalsvingar i sådan storleksklass att de skulle kunna utgöra egna poster i Nyköpings kommunbudget. Och det ligger onekligen något djupt fascinerande över en människa som är villig att oförskräckt ta sådana risker som Blom gör, uppe på pokerns ultranivåer dit vi andra varken vågar oss eller har bankrulle för det. Medan gamblingens allmoge grindar €0,25-€0,50 cashgames eller tar skott i 11-eurosturrar håller han till uppe på Olympens höjder, närmare himlen än vi andra därnere bland pokerns plebejer.
Men ju högre upp, desto djupare och längre riskerar fallet att bli. Med en spelstil som i alla fall för oss utomstående framstår som helt fjärmad från sådana ting som money management, Kellykriterier, fondinvesteringar och pensionssparande, gapar avgrunden alltid brett och hungrigt vid sidan om.
Spåren förskräcker; och för stjärnskott av fel slag går som det går ibland, de brinner upp på nedvägen eller förintas i en smäll när de når jordytan. En gång var gentlemannagamblern Nick ”The Greek” Dandolos känd i hela USA… men han dog utfattig juldagen 1966, efter att ha vunnit – och förlorat – någonstans i storleksordningen en halv miljard dollar totalt under sitt liv. Enligt vad Dandolos själv påstod i en intervju på sin ålders höst hade han redan då gulat över 70 gånger. Och Archie Karas, som under 1992-94 stod för den famösa ”The Run” i Las Vegas när han förvandlade 50 dollar till omkring 40 miljoner dollar – uppgifterna varierar – spelade sedan bort alltihop igen, och är idag häktad på misstanken att ha märkt kort under pågående blackjackspel inne på ett kasino i San Diego.
Så vad kommer det att en gång i framtiden stå om Viktor Blom och dennes karriär, när man slår upp hans namn på Wikipedia eller Google? Kommer han som medelålders på 2030-talet fortfarande att klara av att ta fajten mot de blivande unga hungriga proffs som just nu inte har en aning om vad framtiden har i beredskap åt dem, utan är mera fokuserade på nappflaskor med välling och att lära sig krypa innan de kan börja gå? Eller kommer Blom frivilligt då att ha tröttnat på pokerscenen, lämnat rampljuset och dragit sig tillbaka till en stillsam karriär som kommuntjänsteman någonstans? Eller kommer han – vilket jag verkligen inte hoppas – att ha bränt ut som ett irrbloss och utgöra ett framviskat, förskräckande exempel på hur illa det i förlängningen kan gå inom gamblingbranschen?
Låt oss hoppas på ännu ett antal framgångsrika år för Blom, ett framtida inval i pokerns Hall of Fame, och att han regelbundet sätter undan pengar inför kommande regnigare dagar; och låt oss alla hålla i minnet att hur imponerande det än framstår som att kunna spela uppe på pokerns ultranivåer mot de främsta motståndare som går att uppbringa här på planeten, så är det samtidigt en balansakt på en knivsegg och med avgrunden väntande nedanför.