Startsida / Inlägg

Recension av en gamblingfilm

av Dan Glimne
AA RUNNER RUNNER FILMAFFISCH

Förlåt avsaknaden av inlägg från mig här under några dagar, men det har varit mycket på annat håll som krävt min uppmärksamhet; så fungerar ju understundom livet. Sedan sist har jag dock gått på bio och sett gamblingfilmen ”Runner Runner”, och ska låta en egen recension av den fungera som avstamp för några personliga reflexioner runt just spel på vita duken.

Hur bra är då ”Runner Runner”? Eftersom detta är en huvudsakligen poker- och gamblingfokuserad blogg, och därmed frekventeras av läsare med dylika intressen, får jag sammanfatta mina åsikter med orden ”sevärd, tack vare ämnet”. Säg betyg 3 eller 3,5 av 6 möjliga. Hade inte filmen haft onlinespel som huvudtema, och hade inte Ben Affleck så uppenbarligen trivts i sin underhållande gestaltning av en genomrutten skurk, hade dock betyget blivit en 2:a i stället. Gå därför för all del och se den eftersom du sannolikt dras till ämnet poker, 91 minuter av ditt liv kan den vara värd.

Men visst har den sina svagheter. Jag ska inte komma med några intrigspoilers här, men det känns som om regissören Brad Furman känt att det sista av filmens budget på 30 miljoner dollar varit på väg att rinna ned genom timglaset och därmed skyndat sig att få till slutet… till priset av att realismen tagit stryk, och varannan sida i återstoden av manuset hamnat i papperskorgen. När Justin Timberlakes rollfigur äntligen slutar agera slagpåse mellan FBI och the bad guys, och i stället sätter sina egna planer i verket, haltar berättelsen ordentligt.

Så, nej – det här är inte på långa vägar någon poker/gamblingrelaterad film i toppklass, tyvärr. Rollinnehavarna gör nog vad de kan, men manus och regi snuddar stundtals vid betyget underkänt. Och vill du ha bra filmer om just poker, med nerv och spänning, är det fortfarande ”Rounders” och framförallt ”The Cincinnati Kid” som gäller. Synd bara att den sistnämnda visar upp ett så orealistiskt pokerspel i den avgörande sista given.

I USA, där ”Runner Runner” kom upp på biograferna den 4 oktober, har mottagandet varit kyligt och filmen spelade bara in modesta 7,7 miljoner dollar under premiärhelgen. Tidningarnas recensioner har också varit svala: ”En dyster, likgiltig, amoralisk berättelse” skrev Washington Post, medan New York Times sade att stjärnorna Affleck och Timberlake ”möts i en strid om… tja, om vad, närmare bestämt?”

Pokervärlden i allmänhet verkar dock ha godtagit ”Runner Runner”, även om några röster höjts för att filmen onödigt mycket och lite väl orealistiskt svartmålar hela branschen. The American Gambling Association har dessutom bestämt sig för att (utan något som helst stöd eller godkännande från filmbolaget) ta filmen till intäkt för att inför allmänheten i sin egen reklam motivera behovet av att reglera onlinespelmarknaden.

Å andra sidan är det ännu för tidigt att avgöra var någonstans på pokerparnassen ”Runner Runner” kommer att hamna i framtiden. ”Rounders” spelade under sin premiärhelg 1998 bara in 8,5 miljoner dollar – även om penningvärdet var lite annorlunda då – och utsattes för en hel del kritik, men är i dag en kultklassiker. Kanske kommer ”Runner Runner” att ha fått en liknande ställning, när vi en gång om några år diskuterar hur Black Friday en gång skakade om hela branschen?

byline
 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB