Om procentbyten och sidovad
avSom vanligt var det åtskilligt med procentbyten, sidovad och annat i Tallinn under Pokerfinnkampen mellan olika spelare – och det kommer att bli mera sådant under Unibet Open i Riga som nu stundar! – varför jag tänkte ta upp några av dessa företeelser under liveturneringar:
Procentbyte
Den vanligaste varianten av denna överenskommelse är att du och jag tar till exempel 10% av varandra. Översättning: av de prispengar du förhoppningsvis vinner i turneringen ska jag sedan ha 10%, och av alla de prispengar jag vinner ska du ha 10%.
I större turneringar brukar procentbeloppen oftast vara mindre: kanske bara 2%, eller 3%, eller 5%, beroende på vilken relation (vänskap, pålitlighetsgrad, professionalism, tidigare placeringar osv) man har till varandra. Även ”asymmetriska” procentbyten finns, om låt oss säga A har betydligt bättre tävlingsresultat än B: då kanske A har 15% i B, medan B bara har 5% i A. Man måste också – om man tar överenskommelsen i ett land utanför EU/EES – vara tydlig med vem som i så fall betalar skatten på den eventuella vinsten; att låta den som hamnar ITM göra det är det enklaste, och så tar man hänsyn till det när man bestämmer storleken på procentbytet. Det kan också bli komplexare procentbyten mellan tre eller fyra eller undantagsvis ännu flera spelare, med olika procentnivåer – och även procentbyten i olika turneringar förekommer, varvid man tar hänsyn till inköpens storlek: du kan ha 5% av mig i huvudeventet, till exempel, medan jag har 20% av dig i sidoeventet.
Last longer
I detta klassiska vad gäller det helt enkelt att vara kvar längre i turneringen än den man slår vad med, och det handlar om ett fast belopp: 100 eller 500 eller 1000 euro eller dollar eller vad det nu kan bli. Är jag kvar längre i turneringen än vad du är, får jag 100 dollar av dig; och vice versa. Ett last longer bet kan också göras mellan tre eller fyra spelare. För att undvika tveksamheter om man sitter så att man inte kan se varandra, har man oftast även villkoret att slås man ut under samma nivå är det oavgjort.
Must Win
Här krävs det att man måste hamna i pengarna för att vinna vadet – oftast också med sidobonusar för att nå finalbordet, topp tre och ta hem segern. Vi kan till exempel ha kommit överens om att jag av dig får 100 dollar om jag kommer i pengarna, 200 dollar om jag når finalbordet, 400 dollar om jag kommer topp tre och 1000 dollar om jag vinner; och självklart får du motsvarande belopp av mig, beroende på hur det går för dig i turneringen. Det kan alltså bli så att bägge får pengar av varandra, och det kan till och med bli ”oavgjort” beloppsmässigt.
Cross-Booking
Detta vad är inget för glada rekreationsspelare, utan enbart för hårdföra turneringsproffs med djupa fickor! I praktiken slår jag vad med dig om att du inte ska hamna i pengarna, medan jag i stället gör det. Hamnar jag i pengarna, måste du matcha det belopp jag vinner – och vice versa. Hade till exempel Ola Brandborn och jag haft ett cross-booking bet med varandra under Pokerfinnkampen, hade jag fått slanta upp 4000 euro till honom för att matcha den summa han vann. Varning utfärdad, som sagt; detta bet är inget för amatörer!