Startsida / Inlägg

Konspiration, slump, makternas spel?

av Dan Glimne

Gamblingvärlden är full av sammanträffanden… och med så många spelhändelser som dagligen äger rum på så många ställen på planeten, hur skulle det gå att undvika att sådana förr eller senare inträffar? Ändå envisas en del människor med att se antingen konspirationer eller gudarnas eller ödets ingripanden, när de sker.

En ny påminnelse om det fick vi i söndags i Thailand, då demonstranter som är emot tillförordnade premiärministern Yingluk Shinawatras regering strömmade ut på gatorna för att anklaga hennes anhängare för att ännu en gång ha ”fixat” ett av de statliga lotterierna. Skälet? De sista siffrorna i högvinstnumret matchade registreringsnumret i ett av Shinawatras tjänstefordon. Denna gång var vinstnumret 531404, att jämföra med den Volkswagen minivan som Shinawatra åkte i under ett besök i Chiang Mai nyligen och med nummerkombinationen 5404 på plåtarna.

THAILANDS LOTTERI

Och som om inte det var nog, var det vinnande tvåsiffriga numret – samma dag! – i ett annat av Thailands statliga lotterier 79… vilket stämmer bra med Shinawatras egen Toyota Alphard vars registreringsnummer (förutom bokstäverna) är 7879. Det fick regeringsfientliga grupperingar att högt framföra sina misstankar om att det statliga lotteribolaget GLO, med direktören Attagrit Tharechat i spetsen, avsiktligt riggat dragningarna för att det ska se ut som om premiärministern för tur med sig i lotterier där det mestadels är folkdjupens låginkomsttagare som spelar – och det dessutom i ett land där vidskepligheten runt allehanda lotterinummer är enormt utbredd.

Tydligen var det inte heller första gången som registreringsnumren på bilar hon färdats i innehållit de vinnande numren, vilket gett Yingluck Shinawatra smeknamnet ”Lucky Lady”…

POL POT BOK

Må vara som det vill med den saken – men det finns andra klassiska sammanträffanden i lotterivärlden. När den kommunistiske massmördaren och mänsklighetens bottenskrap samt avskum Pol Pot äntligen avled den 15 april 1998 i Kambodja, ledde det till en rejäl smäll för ett antal illegala thailändska bookmakers i distrikten på andra sidan gränsen. Där sågs hans död som ett omen, och stora mängder av människor skyndade sig att satsa på 73 – Pol Pots ålder vid hans frånfälle – i det dagliga ”underjordiska” lotteriet. Det blev samma kväll det vinnande tvåsiffriga numret!

AMERICAN AIRLINES FLIGHT 587

Och den 12 november 2001 kraschade American Airlines flight 587, några minuter efter starten från JFK på sin rutt mot Dominikanska Republiken, i ett bostadsområde i Queens i New York. Samtliga 260 människor ombord omkom, plus fem på marken. Bara några timmar senare var det dags för den dagliga dragningen i New Jerseys lotteri Pick-3 där det gällde att pricka in ett vinnande tresiffrigt nummer, och det blev…

… 587.

Intressant nog hade överraskande många människor sett flygkraschen som ett omen, och valt just det numret – närmare bestämt 27 829 spelare. Det resulterade i att dessa för sin insats på 50 cent bara kunde kassera in futtiga 16 dollar var, i en av de märkligare incidenterna i lotterisammanträffandenas historia!

AABYLINE DAN
 • Tjänstgörande sportredaktör: Andreas Lagnelius
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB