Startsida / Inlägg

Mahjong på gång!

av Dan Glimne

I mitt Twitterflöde efterlyses just nu mina tips vad gäller mahjong, detta kinesiska gamblingspel: vilken variant är bäst? Var hittar man bra regler?

Det ger mig genast dåligt samvete. Efter mina reportage här i Superbloggen från VM i mahjong i Qianjiang i oktober 2012, lovade jag att återkomma om spelet men måste med rodnande kinder tillstå att jag inte har gjort det ännu. (Och mitt lite längre inlägg om vad som enligt hinduismen händer dig efter döden, du syndfulle spelare, är snart klart för publikation här!)

Mahjong är definitivt värt några inlägg; ett spel om pengar med 700 miljoner utövare världen över, fler än tio gånger så många som i poker, ska självklart inte förbigås här i Sveriges bredaste spelblogg. I avvaktan på att jag ska skriva ihop några inlägg i ämnet kan jag dock visa bilder från Bangkok tagna i november 2012, dit jag flög från Qianjiang i min eviga jakt på spel världen över, liksom på material till kommande böcker om spel!

I Bangkoks Chinatown hade jag fått tips om en bra butik vad gällde mahjongprylar, men när jag började min jakt var det en hemlighetsfull thailändare som utsåg sig själv till min guide och ledde mig bort till denna garagenedfart…

BILD BANGKOK MAHJONG GARAGEINKÖRSEL NOV 2012 B

… där en diskret dörr fanns lite längre bort i de bakre regionerna…

BILD BANGKOK MAHJONG INGÅNG GARAGELOKAL NOV 2012 B

… och därinnanför visade det sig ligga en – säkerligen illegal, tekniskt sett – liten mahjongklubb!

BILD BANGKOK MAHJONG GARAGELOKAL NOV 2012 B

Som vanligt baxnade kineserna (dvs de två som nu fanns på plats i lokalen, varav en låg och sov på en brits) över att en viting kunde kliva in över tröskeln och till råga på allt veta hur spelet spelas, vilket de insåg under vår knackiga konversation över språkbarriärerna. Det är märkligt att asiater nästan undantagslöst tror att mahjong är en statshemlighet! Brickorna vid borden var för övrigt av tämligen enkel standard, jag har betydligt bättre än så hemma i samlingarna:

BILD BANGKOK MJ-BRICKOR NOV 2012 B

Tyvärr var det för tidigt på dagen och inget spel igång, annars hade det varit kul med ett parti om cold hard cash – men nu tackade jag artigt för mig och gick vidare. I ett stånd i en inomhusbasar i Chinatown hittade jag sedan ett litet sortiment tärningar, marker och några klassiska lokala gamblingspel, varav spelduken till ett av dem syns här:

BILD BANGKOK CHINATOWN SPELSTÅND NOV 2012 B

Några inköp blev det alltså! Och på gatorna i Bangkok, utanför Chinatown, gick jag dels förbi ett parti dam med ett handritat bräde och Pepsi-kapsyler…

BILD BANGKOK DAMSPEL KAPSYLER NOV 2012 B

… samt ett parti makrook, alltså thailändskt schack:

THAILÄNDSKT SCHACK BANGKOK NOV 2012 D

Här en detaljbild på pjäserna:

THAILÄNDSKT SCHACK BANGKOK NOV 2012 C

Jo, jag äger självfallet en uppsättning sådana med, samt – för principens skull – en regelbok på thailändska! Och mahjong ska jag alltså återkomma till, det är ett löfte. Har ni läsare önskemål om vad jag i så fall ska ta upp, när jag skriver om mahjong? Ni får i så fall gärna framföra synpunkter i kommentarsfältet!

Trevlig helg, alla ludofiler och chartister!

AABYLINE DAN
 • Tjänstgörande sportredaktör: Andreas Lagnelius
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB