Startsida / Inlägg

Papper-och-pennaspel på film

av Dan Glimne

I kväll klockan 23.10 visar TV4 Film ”The Machinist” från 2004, med Christian Bale i huvudrollen. Filmen är ur spelsynpunkt anmärkningsvärd eftersom papper-och-pennaspelet Hangman, på svenska mest känt som hänga gubbe, spelar en inte obetydlig roll för intrigen:

THE MACHINIST FILMAFFISCH 2

Det finns i och för sig många filmer där spel figurerar i någon form och påverkar handlingen – mahjong i ”Joy Luck Club” samt Scrabble/Alfapet i ”Rosemarys Baby”, till exempel – och så finns det filmer som kretsar helt och hållet kring ett namngivet spel, verkligt eller fiktivt, som ”Cluedo”, ”Luzhin Defence”, ”The Hustler”, ”Rounders” och ”Jumanji”. Men att ett papper-och-penna-spel är med tillhör däremot ovanligheterna!

Hangman/hänga gubbe är för övrigt högst sannolikt en brittisk uppfinning från omkring 1890, finns i ett antal varianter, och finns dessutom numera inte oväntat även som mobilapp:

HANGMAN MOBILAPP

Det finns dock en hel film som har sin själva utgångspunkt i ett papper-och-pennaspel, nämligen ”Battleship” från 2012:

BATTLESHIP FILMAFFISCH

Om handlingen i den ska inte här sägas så mycket mera än att utomjordingar invaderar och att mänskligheten svarar med att sätta in slagskepp i striderna. Vad viktigare var för producenterna var att titeln är inlånad från ett av USA:s starkaste varumärken i spelväg, just Battleship från företaget Milton Bradley vilket publicerades första gången 1967 under det namnet och med utrustningen helt i plast:

BATTLESHIP OMSLAG

Så varför inte en film baserad på ett känt spel som sålt miljontals exemplar, när det uppenbarligen går att göra exakt det tricket med utgångspunkt från en leksak (”Transformers”) respektive från en åkattraktion på Disneyland (”Pirates of the Caribbean”)?? Redan 1943 hade Milton Bradley publicerat en tidigare version, Broadsides, som innehöll pennor och färdigtryckta pappersblock med spelplaner; just det, spelet som i Sverige är känt som sänka skepp samt som kryssarspelet, och som publicerats i Sverige av bland andra Alga. MB var dock inte först med en kommersialiserad version av papper-och-pennaspelet, utan den äran tillfaller amerikanska företaget Starex som 1931 lanserade sitt Salvo:

BATTLESHIP SALVO

Varifrån kommer då det ursprungliga papper-och-pennaspelet Battleship/sänka skepp? Enligt några källor tillskrivs det amerikanen Clifford von Wickler (alternativ stavning: van Wickler) som uppfinnare, men det finns absolut inga säkra uppgifter om det. Spelet är belagt sedan tiden för första världskriget på 1910-talet, och har mera troligt sitt ursprung i antingen Frankrike eller Ryssland. I det senare landet är spelet för övrigt mycket utbrett, under namnet Морской Бой (= sjöslag), men med något annorlunda uppsättning fartyg och spelregler än vad vi brukar använda här i väst:

BATTLESHIP RYSK VERSION

Även i Japan finns sänka skepp, men där spelar man på bara 5×5 rutor med tre fartyg som bara tar upp en ruta var…

BATTLESHIP JAPANSK VERSION

… samt med reglerna om att fartygen får flyttas under spelets gång, att de tre fartygen tål olika många träffar innan de slutligen sänks, och att de bara får bombardera angränsande rutor.

Vem hade väl på 1910-talet trott att sänka skepp, med så enkel utrustning som papper och penna, hundra år senare skulle ligga till grund för en storslagen filmproduktion med multimiljondollarbudget?

AABYLINE DAN
 • Tjänstgörande sportredaktör: Andreas Lagnelius
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB