Mahjong (del 2) – vad innehåller spelet?
avDags för avsnitt två i denna serie om världens största gamblingspel mano a mano – och nu ska vi ta en titt på utrustningen i spelet!
Mahjong brukar ibland felaktigt beskrivas som ett ’brädspel’. Speltekniskt klassas det dock som ett brickspel, inget annat. Och här ska jag avslöja en hemlighet för oss västerlänningar: mahjong må förefalla orientaliskt outgrundligt, men är egentligen tämligen enkelt att spela. Har du någon gång spelat gin rummy eller canasta eller någon av de andra otaliga rummyvarianter som finns, kommer du att känna igen spelprincipen!
Brickorna ser alltså mystiskt kinesiska ut, vid första anblicken av ett mahjongspel; jag vet. Men hade du aldrig någonsin sett en vanlig kortlek i hela ditt liv, och jag visat dig en för första gången, hade du också funnit den häpnadsväckande krånglig och egendomlig. Vad är det där för fyra konstiga ”färger” – och vad föreställer de egentligen? Varför finns det med avbildningar av människor, i stället för 11, 12 och 13? Och hur kommer det sig att 1:orna räknas som de högsta korten, när de borde vara de lägsta??
När du här i Västvärlden köper ett vanligt mahjongset och öppnar det, kommer du att mötas av något i stil med det här så snart du lyfter på locket:
… men låt mig arrangera om, presentera och analysera de där brickorna för dig!
Ett standardset mahjong här i Europa innehåller 144 brickor (plus eventuellt 4 blanka reservbrickor). Och här ska jag avslöja en annan hemlighet: vad du egentligen tittar på när du ser ett mahjongspel, är en kortlek med fem färger – det är bara det att korten ersatts av brickor, och att det inte finns lika många brickor inom varje färg.
De tre huvud-’färgerna’ (serierna):
Dessa utgörs av ringar…
… samt bambu…
… och tecken:
Lägg märke till att varje brickserie går från 1 till 9. (Och notera en egendomlighet: brickan 1 bambu är illustrerad med en fågel. Denna fågelillustration ser olika ut i olika mahjongspel, och dess utformning skvallrar om var spelet är gjort.) Av var och en av dessa 27 olika brickor ovan (1-9 i de tre olika serierna) finns det dessutom fyra brickor av varje, obs. Det finns alltså fyra brickor med 1 bambu, fyra brickor med 3 ringar, fyra brickor med 8 tecken, osv osv.
(En del frågar sig för övrigt ”vilka tecken är det på dessa teckenbrickor?” Jo, överst på teckenbrickorna finns det kinesiska räkneordet för respektive 1-9, och nedtill finns ett tecken som ordagrant betyder ’Tiotusen’ – men som på kinesiska dock har övertoner av överflöd, långt liv osv.)
OK, det var de 9 x 3 x 4 = 108 ’grundbrickorna’!
De två honnörs-’färgerna’:
Den ena av dessa två honnörsfärger utgörs av de fyra vindarna:
De fyra vindarna kallas på svenska traditionellt för Östan, Sunnan, Västan och Nordan, och har motsvarande engelska hörnbeteckningar (E, S, W, N) i ett spel avsett för västerlänningar. Det finns fyra brickor med varje vind: alltså fyra Östan, osv.
Den andra honnörsfärgen utgörs av tre olika ’drakar’:
Dessa tre brickor kallas här för (i ordning från vänster till höger på bilden ovan) Röd Drake, Grön Drake och Vit Drake. Liksom fallet är med de tre huvudserierna samt vindarna finns det fyra brickor med varje drake: alltså fyra Röd Drake, fyra Grön och fyra Vit.
(Beteckningen ’drakar’ är ett västerländskt påfund, nota bene; de kinesiska tecknen betyder egentligen ungefär ’mitten/centrum’ (Röd Drake) och ’välstånd/framgång’ (Grön Drake), medan den tredje draken oftast antingen är blank/vit, eller har en blå eller svart rektangel runtom som ovan, eller – undantagsvis – har tecknet för ’blank’ eller ’tom’ på sig. Kineserna själva använder ett uttryck som ungefärligen betyder ’de tre Ytterligheterna’ om dessa brickor.)
Bonusbrickorna
Med 4 x 4 vindbrickor och 3 x 4 drakbrickor är vi nu uppe i summa 136 brickor, varför 8 återstår i ett vanligt mahjongset med 144 brickor. Vilka är då de återstående 8 brickorna? Jo, dessa:
De representerar traditionellt de fyra årstiderna, respektive fyra olika blommor som associeras med dessa årstider. Av dessa åtta bonusbrickor finns det dock bara en av varje.
Varför bonusbrickor? Jo, för att dessa inte kan ingå i någon kombination, som man ju kan bilda med de övriga brickorna i spelet. Varje bonusbricka, och som slumpen dikterar om du får eller inte, utgör helt enkelt några extra poäng i din hand.
Andra brickor, andra mahjongspel
Då vet du vilka de 144 brickorna är i ett standardset mahjong, och hur de inordnas i fem ’färger’ samt åtta bonusbrickor! Hur du spelar med dem ska jag spara till kommande inlägg i serien – men i såväl utbildnings- som underhållningssyfte måste jag här påpeka att andra mahjongspel, i andra länder, kan variera vilt när det gäller hur brickorna ser ut, om de innehåller fler eller färre brickor, och vilka specialfunktioner dessa brickor har!!!
Inte minst kan storleken på brickorna variera:
Och med ett mahjongspel som du inhandlar i Fjärran Östern får du vara beredd på att det inte har några västerländska hörnbeteckningar, utan då gäller det att veta vad något dussin kinesiska tecken står för:
Köper du ett mahjongspel i Japan, kommer det mest sannolikt att se ut ungefär så här:
Lägg märke till att här finns bara fyra bonusbrickor, medan de övriga fyra är ersatta av ’Röda Femmor’! De vita drakarna ligger med baksidan upp i bilden. Dessutom tenderar japanska brickor att vara något mindre i storleken än kinesiska, samt kraftfullare när det gäller den grafiska utformningen.
I Japan har man även en faiblesse för mahjongspel med svarta brickor:
… samt – som uddaspel – för röda brickor:
En del av de spel som säljs i Sverige innehåller fyra extrabrickor som är en form av jokrar:
Köper du ett mahjongspel i USA, är det sannolikt ett som förutom extra uppsättningar av blommor och årstider även innehåller åtta jokerbrickor:
Ett malaysiskt mahjongspel innehåller bara 84 brickor (samt fyra blanka reservbrickor), och några udda brickor du knappast hittar någon annanstans med undantag för Singapore – se längst till höger:
I Vietnam däremot innehåller spelen uppemot 170 brickor, inklusive dessa olika typer av ’jokrar’:
Mahjong går även att få tag på som kortspel:
Den bricktyp som varierar mest bland olika mahjongspel är bonusbrickorna (som definitivt inte behöver föreställa blommor och årstider) och kan se ut till exempel så här…
… eller så här…
… eller så här:
Men jag påminner om att ’fågeln’ (1 Bambu) också kan se mycket olika ut i olika mahjongspel, som till exempel här:
Det finns åtskilliga andra uddabrickor som du kan stöta på i mahjongset i andra delar av världen, som en ’ting jong’ här…
… men låt mig spara dessa till ett annat tillfälle!
Mahjongspel kan också ’tematiseras’, såväl på fullt allvar som med glimten i ögat. Här är ett japanskt ”sushi-mahjong”:
Och här är ett japanskt Touhou-set, med motiv från datorspel, anime och manga:
Ett kinesiskt företag lanserade nyligen ett mycket speciellt mahjongspel, med motiv från ”Mists of Pandaria” i World of Warcraft, och begränsat till 1000 exemplar:
Mahjongbrickor kan alltså bli till rena konstföremål, som dessa drakar ur ett utsökt set i ebenholts och pärlemor, tillverkade häromåret för VIP-kunder till en bank i Hongkong:
Och vad sägs om utformningen och färgsättningen (guldinlägg!) på brickorna i detta spel, från lyxartikelföretaget Ghisò?
Italienska Dal Negro tillverkade för inte så länge sedan en ”limited edition” för mahjongintresserade Ferrariägare (!):
Så här exklusiva och detaljerade i utformningen kan faktiskt moderna mahjongbrickor bli, för riktiga konnässörer:
Och har du riktig tur på någon antikmarknad, kan du hitta ett spel som detta handgraverade och handinfärgade från 1923 och tillverkat i Shanghai:
Se däremot upp i Kina när någon på en marknad för turister försöker pracka på dig ett sådant här set och påstår att det är från 1800-talet… samtidigt som det innehåller hörnbeteckningar för västerlänningar! Visst kan det vara kul att äga något dylikt i samlingen, men pruta då ned priset till något rimligt och minns att det i princip är gjort i förrgår:
Och letar du efter något riktigt udda i mahjongväg, så är det Washizumahjong där ett antal av brickorna är genomsynliga, och motståndaren alltså till stor del kan se vad du har på handen:
Denna udda mahjongvariant har faktiskt sin upprinnelse i en känd japansk mangaserie, med hjälten Akagi i huvudrollen:
Då vet du lite mer om själva ’spelutrustningen’! Fler avsnitt kommer…